2024. február 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Döntős a magyar diákok fotója

Patkányok: Fény az éjszakában

Magyar fotó is versenyez a Mit jelent számunkra az euró? elnevezésű európai fotópályázat brüsszeli döntőjében. A budapesti Trefort gimnázium tanulóinak alkotását 135 fénykép közül választotta a legjobb hét közé a nemzetközi zsűri.
2010. május 17.

A Zene Ünnepe pályázat nyertesei

Bukarest, Párizs és Varsó választottak! A 2010-es Zene Ünnepe pályázati kiírásra 109 jelentkezés érkezett, egy részük hazánkban már jól ismert zenekaroktól. A külföldi kulturális intézetek a számos nívós pályázatot látva elhatározták: városonként még egy zenekart meghívnak, hogy a nyár folyamán helyi fesztiválokon népszerűsítsék a magyar zenét. A résztvevő kulturális intézetek törekedtek a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program népszerűsítésére is. Párizsban például a Goethe Intézettel közös színpadot állítanak a szervezők Pécs és Essen - 2010 másik kulturális fővárosa - promotálására.
2010. május 17.

Gandhi és más híres indiaiak levelei a Delhi Magyar Intézetben

Gandhi és más híres indiaiak levelei a Delhi Magyar Intézetben

Mahatma Gandhi, Rabindranath Tagore, Jawaharlal Nehru és Indira Gandhi két magyar festőművészhez, Sass Brunner Erzsébethez és Brunner Erzsébethez írott levelei láthatók azon a kiállításon, amely csütörtöktől látható Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központban.
2010. május 14.

Cigány kulturális napok Bukarestben

A bukaresti Magyar Kulturális Intézet feladatának tekinti a magyarországi kisebbségek, etnikumok kultúrájának bemutatását. A Cigány Kulturális Napok céja, hogy középpontba állitsa Magyarország, de joggal mondhatjuk, Európa egyik lefontosabbb problémáját: a romák társadalmi integrációjának kérdését. Az egy héten át zajló esemény során filmeket vetítenek, kiállításokat, koncerteket és konferenciát szerveznek.
2010. május 11.

Emléktáblát állítottak Fejtő Ferencnek Párizsban

Fejtő Ferenc emléktáblájának leleplezése

Fejtő Ferencre emlékeztek vasárnap Párizsban az Európa-napon: ennek keretében leleplezték a két éve elhunyt író, történész, újságíró, irodalomkritikus, politológus emléktábláját utolsó otthonánál.
2010. május 10.

Nyelvet öltünk Romániában is

A Magyar Köztársaság Kulturális Koordinációs Központja és a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár közös szervezésében 2010. április 12-től Erdélyben tartózkodó budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum Nyelvet öltünk! című mozgókiállítása jelenleg a kilencedik helyszínen, Brassóban látogatható. Az előzetesen egyeztetett tíz helyszín mellett sorra jelentkeznek olyan városok, települések, amelyek szintén szeretnék vendégül látni a Magyar Nyelv Éve tiszteletére, Kazinczy Ferenc születésének 250. évfordulója alkalmából létrejött tárlatot.
2010. május 5.

Nagyszabású kiállítás és konferencia Delhiben Brunner Erzsébet születésének 100. évfordulóján

Brunner Erzsébet alkotása
A Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ által szervezett Magyar Kulturális Fesztivál keretében az indiai fővárosban nagyszabású kiállítással és tudományos konferenciával ünnepelték meg Brunner Erzsébet magyar-indiai festő születésének 100. évfordulóját.
2010. május 5.

Összetett szemek - ismét virtuális ablak nyílik Párizs és Budapest között

A K27 csoport

Az ötvenes évek interaktív televíziós kísérleteiből merítve inspirációt, virtuális ablakot tervezett a K27 csoport Budapest és Párizs összekötésére. Teleportálás nélkül is egyszerre két helyen lehet az, aki május 5. és július 16. között betér a Budapesti Francia vagy a Párizsi Magyar Intézetbe.
2010. május 5.

A Parno Graszt Izraelben

A Parno Graszt együttes
2010 tavaszán három állomásból álló izraeli turnéra indul a nagysikerű Parno Graszt zenekar. A Rishon Letzioni Tavaszi Fesztivál keretében megrendezésre kerülő koncertre minden jegy elkelt, az izraeli közönség további két alkalommal láthatja a paszabi művészeket.
2010. április 28.

Kraszna-Krausz Andor kiállítása Londonban

A Londoni Magyar Kulturális Központ április 27-én nyíló kiállítása fotókon, multimédiás prezentáción és személyes tárgyakon keresztül mutatja be a közönségnek Kraszna-Krausz Andor életútját. A művész élete során 1200 fényképészeti témájú könyvet adott ki, mintegy 50 millió példányban. A gyűjteményt a bradfordi múzeum alapítója és a Kraszna-Krausz alapítvány elnöke, Colin Ford mutatja be.
2010. április 27.

Budapest és Pécs Karlsruhe vendége

A Karlsruhei európai kulturális napokat 2010-ben 20. alkalommal rendezik meg április 17. és május 8. között. A fesztivál célja kezdetektől a határokon átívelő kulturális csere támogatása, idei fókuszában Budapest, Magyarország fővárosa és Pécs, Európa Kulturális Fővárosa áll.
2010. április 16.

Az "Iparterv-csoport" kiállítása a Párizsi Magyar Intézetben

A párizsi Pompidou Központtal és a "Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa" programmal együttműködve szervezi következő kiállítását a Párizsi Magyar Intézet (PMI). Az "Iparterv- csoport" képzőművészeinek munkái a nemzetközi irányzatokhoz való csatlakozási vágyról, Európa és a világ felé való nyitásról tanúskodnak.
2010. április 14.

Kőrösi Csoma Sándorra emlékeztek Delhiben

2010. április 9-én a Delhi Magyar Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központban a hagyományosan minden évben megünnepelt Kőrösi Csoma Emléknapon kiosztották a Balassi Intézet által alapított Kőrösi Csoma Hungarológiai Díjakat.
2010. április 13.

Megkezdte indiai turnéját a Kodály Vonósnégyes

Április 8-án Delhiben, az India International Centre koncerttermében tartott nagy sikerű fellépéssel megkezdte egy hétig tartó indiai fellépéssorozatát a Kodály Vonósnégyes. A világhírű magyar kamaraegyüttes a Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ által szervezett, három hónapon át tartó Magyar Kulturális Fesztivál műsorában lép fel öt alkalommal Indiában.
2010. április 12.

Érett nők dicsérete

Pikáns könyvbemutatónak ad otthont 2010. április 8-án a Londoni Magyar Kulturális Központ.
2010. április 7.

Magyar kulturális fesztivál kezdődött Delhiben

Március 30-án három hónapig tartó Magyar Kulturális Fesztivál kezdődött Delhiben a Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ szervezésében. A Fesztivál programjaival az intézet Brunner Erzsébet magyar-indiai festőművész születésének 100. évfordulójára és Erkel Ferenc születésének 200. évfordulójára emlékezik.
2010. március 31.

Kortárs magyar művészek Londonban

A magyar-brit kulturális kapcsolatok erősítése céljából a Londoni Magyar Kulturális Központ új programot indít 2010. április 1-jén. Az Art Network Agency (ANA) nevű szervezet célja a Magyarország és az Egyesült Királyság közötti kulturális network létrehozása, elsősorban a kortárs képzőművészet területén.
2010. március 31.

Tóth Krisztina Újdelhiben

Tóth Krisztina nagy sikerrel szerepelt Újdelhiben a Universal Poetry elnevezésű költészeti fesztiválon, ahol március 28-án Magyarország volt a díszvendég.
2010. március 31.

Magyar napot tartott a párizsi Radio Nova

Sűrű hétvégén van túl a Párizsi Magyar Intézet: elkészült az új moziterem, elindult az irodalmi weboldal, megjelent a francia-magyar kölcsönhatásszótár és többszáz magyar könyv fogyott a 30. Párizsi Könyvvásáron. Vasárnap pedig egész nap magyar zenéket sugárzott a Radio Nova.
2010. március 29.

Kiemelt magyar részvétel a madridi Színházak Éjszakáján

A Színházi Világnap alkalmából megrendezett Színházak Éjszakáján idén Magyarország lesz a kiemelt vendég a spanyol fővárosban. A Comunidad de Madrid, valamint Végvári Tamás oktatási és kulturális szakdiplomata szervezésének köszönhetően március 27-én éjjel több helyszínen is magyar produkciót tekinthetnek meg az érdeklődők.

2010. március 26.

Húsz ruha Európa számára - nemzetközi vándorkiállítás a spanyol-belga-magyar EU-elnökség alkalmából

Fotó: Gordon Eszter
Hiller István oktatási és kulturális miniszter szerint a Húsz ruha Európa számára – divattervezők párbeszéde az irodalommal című kiállítás megrendezése azt mutatja, hogy a spanyolok, belgák és a magyarok kitűnően együtt tudnak működni kreativitás és kultúra területén.
2010. március 25.

Magyar stand a Párizsi Könyvvásáron

Kertész Imre
Kertész Imre jelenlétében indítja el új irodalmi honlapját a www.litteraturehongroise.fr-t a Párizsi Magyar Intézet a 30. Párizsi Könyvvásáron. A Magyar Könyv Alapítvány kezdeményezésére és finanszírozásával a Párizsi Magyar Intézet önálló standdal szerepel a szalonon, ahol mintegy 200 francia nyelvű, magyar vonatkozású könyvet állít ki, és bocsát áruba.
2010. március 24.

Röder Endre festőművész kiállítása Londonban

Röder Endre festőművész kiállítása Londonban
A Londoni Magyar Kulturális Központ március 25-én nyitja meg Röder Endre festő kiállítását, melyen maga a művész is jelen lesz.
2010. március 24.

Kulturális szándéknyilatkozat a Koreai Köztársasággal

A 2009-ben ünnepelt dél-koreai–magyar 20. diplomáciai évforduló sikeres együttműködésére építve tárcánk 2010. március 17-én szándéknyilatkozatot írt alá a Koreai Köztársaság Kulturális, Turisztikai és Sportminisztériumával a kulturális kapcsolatok további fejlesztéséről.
2010. március 18.

Pro Cultura Hungarica díj Jefim Pivovar orosz történésznek

Pro Cultura Hungarica díjat adott át Jefim Pivovar történész professzornak, az Orosz Állami Bölcsészettudományi Egyetem (RGGU) rektorának 60. születésnapja alkalmából Gilyán György moszkvai magyar nagykövet szerdán.
2010. március 17.

60. mongol-magyar diplomáciai évforduló

Idén ünnepeljük a Mongólia és Magyarország közötti diplomácia kapcsolatfelvétel 60. évfordulóját. Ez alkalomból Szühbátrín Batbold, Mongólia miniszterelnöke hivatalos látogatást tett Magyarországon 2010. március 10–12. között. A kormányfői program része volt az ELTE Bölcsészettudományi Karán 2010. március 11-én rendezett tudományos konferencia, melynek szervezője a magyarországi mongolisztikai kutatások központja, a Belső-ázsiai Tanszék volt.
2010. március 17.

Térbeli yin yang a Párizsi Magyar Intézetben

A Párizsi Magyar Intézet
Az építészethez kapcsolódó legnagyobb magyar találmányokat, így a Gömböc névre keresztelt, első ismert két egyensúlyi ponttal rendelkező homogén testet és a világhírű üvegbetont is bemutatja a Párizsi Magyar Intézet a párizsi Kortárs Magyar Építészeti Fesztiválon, amelyet a szervezők a napokban tragikus hirtelenséggel elhunyt Vargha Mihály építész, az építészfórum.hu alapítója emlékének ajánlanak.
2010. március 16.

Kulturális programok a külföldi magyar intézetekben március 15-én

Koncertekkel, irodalmi estekkel, kiállításokkal, filmvetítésekkel emlékeznek meg számos külföldi nagyvárosban a magyar kulturális intézetek és szakdiplomaták szervezésében az 1848-as magyar forradalomról és szabadságharcról.

 
2010. március 12.

Az Osztrák-Magyar Monarchia képzeletbeli zenekara

A Párizsi Magyar Intézet az épületére vetített fényornamentikával, ünnepi homlokzatával várja a párizsi magyarokat a március 15-i megemlékezésre. Az óriásvetítést követően a Gabona zenekar bemutatja ”hogyan szólt az Osztrák-Magyar Monarchia egyik képzeletbeli zenekara, ha a dobos keletről, a tubás nyugatról, a harmonikás délről, a szaxofonos pedig északról érkezett...*”

2010. március 12.

Két kiállítás is nyílik a Berlini Collegium Hungaricum Moholy-Nagy Galériájában

Kicsiny Balázs a CHB homlokzatára tervezett nagyszabású installációsorozatával újradefiniálja a fotográfia interpretációs lehetőségeit Robert Capa “Egy amerikai katona halála, Lipcse, 1945. április 18.” című ikonikus fotójából kiindulva. Kovács Endre fotói Budapesten és környékén születtek, kivétel nélkül szinte mind a Dunához közeli helyeken egy olyan világ lenyomatát őrizve, amely nemcsak a fényképész emlékezetében süllyedt egyre mélyebbre a történelmi amnézia ködös mélységeibe. A tárlatok március 12-én nyílnak.
2010. március 12.

Húszéves évfordulót ünnepelt idén a Gillis-Turán matematikaverseny

Húszéves évfordulót ünnepelt idén a Gillis-Turán matematikaverseny
2010. március 7-13. között Haifán szervezték az évente megrendezésre kerülő Gillis - Turán matematikaversenyt, amelyen magyar és izraeli középiskolások mérik össze matematikatudásukat. A több napon át tartó program keretében a diákok egyénileg és csoportosan is dolgoztak a feladatokon.
2010. március 12.

Aláírták a 2010-2012-es évekre szóló Magyar-Mexikói Oktatási és Kulturális Együttműködési Programot

Fotó: Gordon Eszter
Balogh Gyula, az Oktatási és Kulturális Minisztérium koordinációs szakállamtitkára és Pedro José González Rubio, Mexikó Budapestre akkreditált rendkívüli és meghatalmazott nagykövete aláírták a 2010-2012-es évekre szóló Magyar-Mexikói Oktatási és Kulturális Együttműködési Programot kedden az OKM-ben. Az új együttműködési program a két ország oktatási és kulturális kapcsolatainak további erősödését segítheti elő.
2010. március 2.

Hiller István: a Bukaresti Magyar Kulturális Intézet a "jövő háza" lesz

A bukaresti magyar intézet új épülete
A Bukaresti Magyar Kulturális Intézet nem csak a magyar-román kapcsolatokra lesz hatással, hanem a „jövő háza” lesz – hangsúlyozta Hiller István oktatási és kulturális miniszter az új épületbe költözött Bukaresti Magyar Kulturális Intézet átadó ünnepségén. A tárcavezető péntek este nyitja meg az intézetben a Mediawave Bukarest című kiállítást.
2010. február 19.

Új épületbe költözik a Bukaresti Magyar Kulturális Intézet

Fotó: Gordon Eszter
Új épületbe költözik jövő pénteken a Bukaresti Magyar Kulturális Intézet – jelentette be Hiller István oktatási és kulturális miniszter a külföldi magyar kulturális intézetek igazgatói és az oktatási és kulturális szakdiplomaták éves téli értekezletén.
2010. február 8.

Hiller István: a Visegrádi Négyek közötti együttműködés erős

Fotó: Gordon Eszter
A Visegrádi Négyek – Magyarország, Csehország, Szlovákia és Lengyelország – közötti együttműködés létezik, él és erős, s további erősítése a régió közös érdeke – hangsúlyozta Hiller István oktatási és kulturális miniszter a V4-ek kulturális minisztereinek 20. értekezlete után tartott sajtótájékoztatón, ahol a felek aláírták a hivatalos angol nyelvű kommünikét.
2010. február 6.

Budapesti látkép angol szemmel

Budapesti látkép angol szemmel
Andrew Gifford napjaink egyik legjelentősebb és legizgalmasabb brit kortárs művésze Budapest című kiállítását tekinthetik meg a londoni műkedvelők február 3. és 28. között a John Martin Galériában.
2010. február 4.

Ma nyílik a törökországi Bartók Béla Múzeum

Hiller István oktatási és kulturális miniszter és Ertuğrul Günay kulturális és idegenforgalmi miniszter ma nyitják meg a Bartók Béla Múzeumot a törökországi Osmaniye-ban. A múzeum a negyedik magyar nemzeti emlékhely Törökországban.
2010. február 2.

Hiller István megnyitotta a Rákóczi kiállítást Rodostóban

Hiller István oktatási és kulturális miniszter megnyitotta a Rákóczi kiállítást hétfőn a törökországi Tekirdagban (Rodostó). Az eseményen a török fél részéről jelen volt többek között Ertuğrul Günay kulturális és idegenforgalmi miniszter és Zübeyir Kemelek tekirdagi kormányzó.
2010. február 1.

Pro Cultura Hungarica-díjat kapott Indu Mazaldan indiai műfordító

Hiller István oktatási és kulturális miniszter által adományozott Pro Cultura Hungarica-díjat adott át Balázs Péter külügyminiszter Indu Mazaldan indiai műfordítónak január 18-án Újdelhiben, a Magyar Nagykövetségen rendezett ünnepség keretében.
2010. január 27.

Hiller István: a bécsi Collegium Hungaricum híd Magyarország és Ausztria között

Fotó: Gordon Eszter
A bécsi Collegium Hungaricum híd Magyarország és Ausztria között, s az intézet igazgatója, Méhes Márton nagyszerűen szolgálja az osztrákok és a magyarok, továbbá a Közép-Európában élők érdekét - mondta Hiller István oktatási és kulturális miniszter az Esterházy Művészeti Díj 2009 díjazottjainak alkotásait bemutató bécsi kiállítás megnyitóján.
2010. január 27.

A Magyar Kultúra Napja külföldön

A Himnusz kézirata
Változatos programokkal emlékeznek meg a Magyar Kultúra Napjáról a Balassi Intézetben és a hálózatához tartozó külföldi magyar kulturális intézetekben.
2010. január 20.

A Német egység a Balatonnál útra kel

Rendkívül pozitív médiavisszhang és a látogatók az utolsó nyitvatartási napig tartó töretlen érdeklődése kísérte a Collegium Hungaricum Berlin Német egység a Balatonnál – a német-német egység privát története című kiállítását.

2010. január 18.

Pécs 2010 - Szabó Dániel zongorakoncertje Brüsszelben

A pécsi születésű Szabó Dániel dzsessz-zongorista adott nagy tetszéssel fogadott koncertet péntek este a brüsszeli magyar kulturális intézetben. Európa kulturális fővárosa ugyanitt kortárs pécsi képzőművészek kiállításával is bemutatkozott az érdeklődőknek. A kiállítást Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára nyitotta meg.
2010. január 18.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok