2024. április 17.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István kínai látogatásának sajtóvisszhangja

2007. november 21.
Kína jelentős hagyományos és on-line sajtóorgánumai adtak hírt Hiller István oktatási és kulturális miniszter novemberi látogatásáról.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter 2007. november 13. és 18. közötti pekingi látogatásáról, illetve a Kínai Magyar Évad novemberi kulturális rendezvényeiről a helyi sajtóban a következő reakciók jelentek meg:

Renmin Ribao: Az országos napilap 2007. november 16-ai kínai nyelvű online kiadása rövidhírben számol be a Magyar-Kínai Könyvkiállításról, megjegyezve, hogy az éppen kínai látogatáson tartózkodó magyar oktatási és kulturális miniszter jelenlétében megnyíló kilenc napos, a Kínai Magyar Évad kereteibe illeszkedő, az utóbbi több mint 50 év kölcsönösen lefordított könyveit bemutató kiállításra az ELTE, az OKM és a Kínai Nemzeti Könyvtár közös szervezésében került sor.

Xinhua: A központi hírügynökség 2007. november 16-ai kínai nyelvű online kiadása "Kínai-Magyar Könyvkiállítás nyílt Pekingben" címmel számol be az eseményről, megjegyezve, hogy azon a kínaira fordított magyar remekművek voltak többségben. Hiller István oktatási és kulturális miniszter megnyitó szavaiból kiemelik, hogy a miniszter szerint jelen kiállítás hozzájárul a két ország közötti barátság mélyítéséhez és a két nép közötti kölcsönös megértés előmozdításához. Háttérként megjegyzik: a kiállítás a Magyar Évad fontos része, ahhoz most zenei és filmes bemutatók, illetve egy, a Pekingi Idegennyelvű Egyetemen szervezett konferencia is társul.

Megegyező tartalmú híradás jelent meg a Xinhua aznapi angol nyelvű honlapján. A hírügynökség 2007. november 17-ei száma szerint Hiller István oktatási és kulturális miniszter előző nap kijelentette: a budapesti Konfucius Intézet megnyílása óta több mint 200 magyar diák jelentkezett az intézetben indított kínai nyelvű kurzusokra. Az ELTÉ-vel kapcsolatban a híradás idézi a minisztert, aki szerint az ország egyik legjobb egyeteme kulcsszerepet játszott a két ország közötti oktatási kapcsolatok fejlesztésében. Ugyancsak idézik Hiller Istvánt, aki elmondta, hogy Kína a XXI. század gazdaságának motorja, a magyaroknak ezért többet kellene tudniuk Kínáról. A Sanghaji Művészeti Fesztivállal kapcsolatban közlik, hogy azon egy magyarországi balett társulat (Magyar Fesztiválbalett) előadásában az Emberi Himnusz és a Krétakör előadásával továbbá a Sirály című darabokkal képviseli magát. A miniszter ugyancsak jelezte, hogy jövőre Kína tervez kulturális rendezvénysorozatot Magyarországon.

Lookwe: Az angol nyelvű magazin honlapja beszámolót közöl a 2007. november 13-ai Pekingi Filmakadémián bemutatott Csodálatos Júlia című filmről, megjegyezve, hogy a magyar filmek a kínai közönség számára misztikusak, az Oscar-díjas Szabó István a '60-as évek új generációs filmrendezői közé tartozik.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok