2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Petőfi sanghaji szobrát koszorúzta meg Hiller István

2007. november 17.
Petőfi Sándor költő Sanghajban álló szobrát koszorúzta meg Hiller István oktatási és kulturális miniszter szombaton, a Szabadság, szerelem elnevezésű kínai Magyar Kulturális Évad keretében.

A magyar szabadságharc Kínában is jól ismert és tisztelt költőjének szobrát a verseinek kínai fordítójáról, Lu Hszünről (Lu Xun) elnevezett parkban szeptemberben avatta fel Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A mellszobor Szabó Gábor szobrászművész alkotása.

A talapzaton Petőfi Sándor neve, valamint a Kínában legismertebb Petőfi-vers, a Szabadság, szerelem olvasható kínaiul. A verset klasszikus kínai versformában, öt sorban, soronként öt jelben ültette át kínai nyelvre Lu Hszün.

A XIX. századi magyar költő szobrának elhelyezése nem volt zökkenőmentes, mivel Sanghajban Petőfin kívül csak egy külföldi alkotónak, Puskinnak áll szobra, így a helyi hatóságok nem adtak egykönnyen engedélyt.

Kínában az 1930-as évek óta ismerik Petőfi költészetét, legismertebb verse a kínai általános iskolások tananyagában szerepel. Első szobrát 2003-ban Pekingben avatta fel Medgyessy Péter akkori miniszterelnök.

A "Szabadság, szerelem" elnevezésű Magyar Kulturális Évad 2007 szeptemberében kezdődött Kínában és jövő év áprilisáig tart. A rendezvénysorozat keretében több száz magyar művész és program képviseli Magyarország kulturális életét, reprezentálja értékeit Pekingben, Sanghajban, Hongkongban és Sencsenben.

MTI

Sanghaj, 2007. november 17. Hiller István oktatási és kulturális miniszter koszorúz a Magyar Évad alkalmából felállított Petőfi-szobornál a Lu Hszün parkban. MTI Fotó: Soós Lajos
Sanghaj, 2007. november 17. Hiller István oktatási és kulturális miniszter koszorúz a Magyar Évad alkalmából felállított Petőfi-szobornál a Lu Hszün parkban. MTI Fotó: Soós Lajos

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok