2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Sajtóakkreditáció a pekingi olimpiára

2007. november 26.
Általános rendelkezések:
A Kínai Népköztársaságban a sajtó- és egyéb médiatevékenység előfeltétele a megfelelő vízum. Állandó tartózkodás/munkavégzés esetén ún. J-1, ideiglenes tartózkodás/munkavégzés esetén pedig az ún. J-2 vízum jogosít fel munkavégzésre.

A vízumot a Kínai Népköztársaság nagykövetsége konzuli részlege állítja ki. Noha az új sajtórendelkezések értelmében meghívólevélre az esetek jelentős részében már nincs szükség, a tapasztalatok azt mutatják, hogy a vízumkérelem bevételénél a kínai hatóságok továbbra is igénylik a meghívólevelet vagy az azzal egyenértékű dokumentum meglétét. Gyakori jelenség, hogy a fentieken túl forgatási terv csatolását is előírják. Amennyiben nem sikerül J-1 vagy J-2 vízumot beszerezni, úgy Kínában legális médiatevékenységet nem lehet folytatni.

A J-1 vagy J-2 vízum megszerzése feljogosít szabadtéren történő médiatevékenységre, ugyanakkor műemlékeknél (pl: Nagy Fal, Tiltott Város, Ég Temploma stb.) és beltéri munkavégzés esetében (pl: egy kiállításon, előadáson történő fotózás és/vagy vágókép készítése) az azt felügyelő szerv külön engedélyére van szükség. Utóbbi megszerzése műemlékek esetében - szinte kivétel nélkül - díjköteles, beltéri munkavégzésnél - általában - nem díjköteles. Az előzetes értesítést követően mindkét esetben a nevet és a hírügynökséget feltüntető PRESS igazolvány kerül kiállításra.

Hangsúlyosan felhívjuk a figyelmet arra, hogy a Tian'anmen téren történő bármilyen formájú médiatevékenység hivatalosan engedélyköteles.

Amennyiben a médiatevékenység részeként felszerelést (fényképezőgép, kamera, állvány stb.) akarunk bevinni, a kínai nagykövetség konzuli részlege a kérvényező által kitöltött Equipment Declaration Form (felszerelések listája és azok gyári száma) alapján ún. Equipment Confirmation Letter-t és állít ki, amelyeket az országba való belépésnél - a megfelelő vízummal együtt - ellenőriznek.

Az Equipment Declaration Form letölthető a kínai KüM (www.fmprc.gov.cn) és/vagy a kínai nagykövetségek honlapjairól, vagy beszerezhetőek a nagykövetségek konzuli részlegén. A kitöltött formanyomtatványt 3 példányban kell leadni a vízumkiadásra jogosult szervnél, amely ezen dokumentum alapján állítja ki az Equipment Confirmation Letter-t.

Kínai vezetőkkel történő interjúkészítés szándékát a kínai KüM Sajtófőosztálya vagy a KNK nagykövetsége felé kell írásban jelezni. Külföldi és kínai partnerek közti találkozó első pár percéről, előzetes regisztráció után - főszabályként - 3-6 fő készíthet fotókat és vágóképeket.

Sajtótevékenység az olimpia ideje alatt:
A 2008. évi Pekingi Olimpia, illetve az azt megelőző és azt követő időszakra kifejezetten az olimpiával kapcsolatos médiatevékenységet - természetesen a fentiekkel összhangban, azokat alapul véve - külön szabályozzák. Eszerint azon újságírók/hírügynökségek, amelyek 6 hónapnál hosszabb időre tervezik munkavégzésüket, a Kínai Népköztársaság nagykövetsége konzuli részlegén adják be J-2 vízumkérelmüket.

Azon újságírók/hírügynökségek, amelyek 6 hónapnál rövidebb időre tervezik munkavégzésüket a Pekingi Olimpia Szervezőbizottsága (BOCOG) Média Központjához (Beijing Olympic Media Center - BOMC) juttatják el kérelműket, amely aztán a J-2 vízum felvételéhez meghívólevelet állít ki részükre. A kiállított meghívólevelet a BOMC juttatja el az illetékes nagykövetségre.

A Beijing Olympic Media Center elérhetősége:
Cím: 5/F, Press& Publication Building, No. 55 Chaoyangmennei street, Dongcheng District, Beijing 100010, PRC
Tel.: (+0086) 10 6236-2008, (+0086) 10 6669-0972
Fax: (+0086) 10 6204-2008, (+0086) 10 6669-0974

A NOB által akkreditált újságírók a nemzeti Olimpiai Bizottságokon keresztül intézik vízummal és tevékenységükkel kapcsolatos ügyeiket.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok