2022. június 26.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök köszöntője

2007. augusztus 21.
Gyurcsány Ferenc miniszterelnökTisztelt Olvasó!

Ahogyan a fél világ választja el egymástól Kínát és Magyarországot, olyan nagy a távolság a kínai és a magyar kultúra között is. A fizikai távolságot könnyű leküzdeni: Peking és Budapest között a repülőút néhány óra alatt megtehető. Jóval nagyobb feladat viszont, hogy megszűnjön a távolság az egyes emberek között: mert ehhez a szívekben és a fejekben kell legyőzni az akadályokat.

És ebben van mindennél fontosabb szerepe a kultúrának: a művészeteknek, az oktatásnak, a tudományos együttműködésnek. Mert a kultúra, az a mindannyiunk által beszélt közös nyelv, amivel kapcsolatot teremthetünk és megérthetjük egymást, éljünk a világ bármely országában.

A Magyar Évad kezdeményezése éppen abból az elhatározásból született, hogy az egymás közötti érintkezésben az eddigieknél aktívabban használjuk ezt a közös nyelvet, a kultúrát.

Országaink között a gazdasági együttműködésnek nagy hagyománya és még nagyobb jövője van. A Kínában megrendezendő Magyar Évad pedig egy újabb nagy lépés ahhoz, hogy az együttműködés a tudományban és kultúrában legalább olyan élénk legyen, mint a gazdaságban vagy az élet más területein.

Ez a kiadvány, amit most Ön a kezében tart, azzal a céllal született, hogy amennyire ez néhány oldalon lehetséges, bemutassuk a magyar kultúra, oktatás és tudományos élet jellegzetességeit.

Bízom benne, hogy a kiadványt forgatva sok kínai barátunk fog rádöbbenni arra, hogy Magyarország, a magyar kultúra, a művészetben betöltött szerepünk és tudományos eredményeink korántsem annyira ismeretlenek, mint amilyen távoliak. Bizonyára kevesen tudják például azt, hogy Magyarországon kínai-magyar két tannyelvű iskola működik. Vagy azt, hogy az egyik legkülönlegesebb és Kínában is kedvelt európai porcelánterméket, a Herendit éppen Magyarországon készítik.

Remélem, hogy ennek a kiadványnak a segítségével sokan szereznek majd újabb ismereteket hazánkról, és remélem azt is, hogy az ismerkedést követően minél többen látogatnak majd el Önök közül nemcsak a Magyar Évad rendezvényeire, hanem Magyarországra is.


Üdvözlettel
Gyurcsány Ferenc
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok