2022. június 26.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter köszöntője

2007. augusztus 21.
Hiller István oktatási és kulturális miniszterKedves Olvasó!

Konfuciusz szerint "természetük révén az emberek közel állnak egymáshoz, csak szokásaik révén kerülnek egymástól távol." A Kínai Népköztársaságot több ezer kilométer választja el Magyarországtól és szokásaink is eltérőek.

Most azonban az a megtiszteltetés ért bennünket, hogy bebizonyíthatjuk a Kínában élő embereknek: a két ország közötti távolság nem is olyan nagy, és főként nem áthidalhatatlan. Mert a kultúra összeköt és nekünk magyaroknak a kultúránk a névjegyünk.

Amikor tavaly novemberben Kínában jártam, meglepve és örömmel tapasztaltam, hogy a magyar kultúra nem ismeretlen az Önök számára. Hallottam, hogy a kitűnő magyar zeneszerző, Kodály Zoltán zenepedagógiai módszere több intézményükben kötelező tanagyag. Nobel-díjas írónk, Kertész Imre Sorstalanság című regényét itt is olvassák és jól ismerik Petőfi Sándort, a nagyszerű magyar költőt is, akinek új mellszobrát a magyar miniszterelnök avatja fel. Magyarország tehát már eddig is "hallatta a hangját" Kínában, de a következő nyolc hónapban ennél többre készülünk: kulturális évadot rendezünk az Önök országában. Népzenénk legjavát, filmgyártásunk, kortárs alkotó- és előadóművészetünk legértékesebb darabjait hozzuk el Önöknek. Azt reméljük, hogy egy modern, kultúrájára büszke és azt tudatosan képviselő országként mutatkozhatunk be a kínai közönségnek. És ez még mindig csak a kezdet: a most induló programsorozat mellett idén ősztől két magyar kulturális szakembert is küldünk Pekingbe és Sanghajba, olyan kitűnő szervezőket akik biztosítják a kultúráink közötti állandó kapcsolatot és a magyar kultúra folyamatos jelenlétét itt Kínában. Hosszú távra tervezünk, és reméljük, hogy a képzeletbeli névjegy, amelyet most átnyújtunk Önöknek, nem csak megerősíti az országaink közt meglévő jó viszonyt, hanem új kapcsolatokat is létrehoz.

Kodály Zoltán úgy vélte, a világ "nem arra kíváncsi, hogyan utánozzuk, hanem hogy magunktól és magunkból mit adunk." A következő hónapokban mi azon leszünk, hogy valóban a legjobbat adjuk magunkból. Fogadják szeretettel!


Dr. Hiller István
oktatási és kulturális miniszter
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok