2022. június 26.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Sólyom László köztársasági elnök köszöntője

2007. augusztus 21.
Sólyom László köztársasági elnökMerész terv a Kínai Népköztársaságban megrendezésre kerülő magyar kulturális évad. Magyarország kultúrája első alkalommal mutatkozik meg ilyen módon Európán kívüli országban, így különös érdeklődéssel és várakozással tekintünk a távoli és számunkra titokzatosan sokszínű kínai művészetek és kultúra világával való találkozásra.

Kína ma ismét történelmet ír gyors gazdasági fejlődésével, amely jelentős hatással van a világpiac és a világpolitika alakulására. Magyarország, mint az Európai Unió tagja, gazdaságilag és kulturális szempontból is kiemelkedő partnernek tekinti Kínát. A hosszú távú stratégiai együttműködés azonban akkor lehet igazán mély és sikeres, ha ismerjük egymás történelmét és kultúráját. Ezért fontos célkitűzése az Évad kulturális rendezvényeinek, hogy a kínai közönség betekintést nyerhessen a magyar kulturális élet múltjába és jelenébe.

A Magyar Évad rendezvényein reményeink szerint mindenki megtalálja saját örömét. Hiszen a magyar klasszikus és népzene, a táncművészet és az irodalom nagy alkotásait hozzuk el Önökhöz. Igaz, hogy korunkban a magyar kultúra éppúgy hozzáférhető a kínaiaknak, mint bárki számára - hanglemezek, könyvek, albumok, az Internet és elektronikus források tömege biztosítja ezt. A fesztiválok azonban nem tűnnek el, sőt sokasodnak. S ez azt bizonyítja, hogy az élő előadás személyes élményét semmi nem pótolhatja. Ezért jó, hogy a magyar művészet eljön Kínába, hogy közvetítők (médium) nélkül, a legősibb és legemberibb módon mondja el üzenetét, hogy a két kultúra találkozása emberek találkozása legyen.

Bízom benne, hogy a Kedves Olvasó haszonnal fogja ezt a kiadványt forgatni, amelyből képet nyerhet a magyar kultúráról és történelemről.

A kultúra, az oktatás, a tudomány kapcsolatformáló erejébe, a két nép boldogulásának lehetőségébe vetett hittel kívánom, hogy a Magyar Évad, annak kulturális pillére, és azon belül is ez a kiadvány elérje célját, sikerüljön megmutatni és megismertetni minél többet abból, amire büszkék vagyunk, és amit szívesen adunk, örömmel kínálunk.


Sólyom László
a Magyar Köztársaság elnöke
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok