2021. április 16.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Comenius 2.1 - A tanárok alap- és továbbképzésének fejlesztése

2004. január 6.

A Comenius 2.1 célja olyan nemzetközi együttműködésben megvalósuló projektek támogatása, amelyek hozzájárulnak a tanárok alap- és továbbképzésének fejlesztéséhez.

Pályázásra jogosult intézményekA projektekben elsősorban a tanárok alap- és továbbképzésével foglalkozó intézmények vehetnek részt, de bekapcsolódhatnak pedagógiai intézetek, tanügyi tanácsadók továbbképzésével foglalkozó intézmények, valamint közoktatási intézmények is. A részvételre jogosult intézménytípusok meghatározása az egyes nemzeti hatóságok feladata – országonkénti listájuk megtalálható a Tempus Közalapítványnál (socrates@tpf.hu).

Projekttípusok

A projekteknek az alábbi tevékenységek legalább egyikét kell megvalósítaniuk, de a projekten belül ötvözhetik is azokat. A projekteknek nem kell szükségszerűen a tanárképzés egyetlen szakaszára koncentrálniuk: azok a projektek, amelyek az alap- vagy továbbképzés egészének fejlesztésével kívánnak foglalkozni, szintén támogatást élveznek. A lehetséges projekttípusok:

  • Tanártovábbképző kurzusok létrehozása és lebonyolítása
  • Tantervfejlesztés a tanárok alapképzésében
  • Tanárjelöltek egyéni ösztöndíjas részképzésének megszervezése
  • Tanítási módszerek, pedagógiai stratégiák kidolgozása különös tekintettel a speciális tanulási igényű csoportokra (etnikai kisebbségek, fogyatékos vagy szociálisan hátrányos helyzetű tanulók, nemzetiségi oktatás, stb.)

A projektek felépítéseA projektek létrejöttéhez a Socrates programban részt vevő legalább 3 ország (legalább egy az EU tagja) 1-1 a programban való részvételre jogosult intézményének együttműködésére van szükség. Az egyik intézménynek koordinátori szerepet kell vállalnia.

Pénzügyi feltételekA projektek időtartama 1, 2 vagy 3 év lehet. A pénzügyi támogatás a projekt típusától függően évi 20–100 ezer euró, amely minden esetben kiegészítő támogatás, vagyis az intézményeknek más pénzügyi forrásokat is igénybe kell venniük – általában a projekt költségvetésének 40–60%-át kell egyéb forrásból fedezniük.

Pályázni csak az Európai Unió valamely hivatalos nyelvén lehet. A pályázatot a koordináló intézmény juttatja el Brüsszelbe az Európai Bizottsághoz, a partnerintézmények pedig 1-1 példányt véleményezésre megküldenek saját nemzeti irodájukhoz.

A pályázati határidő 2004. március 1. (postai feladás dátuma)

További információ:
Tempus Közalapítvány /Socrates Nemzeti Iroda
Budapest 1134 Váci út 37.
Postacím: 1438 Budapest 70. Pf. 508.
Központi szám: 237-1300
Infovonal: 237-1320
e-mail: info@tpf.hu
www.tka.hu

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok