2021. április 16.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Minerva pályázat

2005. augusztus 30.
A Minerva program az oktatás/tanulás bizonyos formáit és segédeszközeinek fejlesztését támogatja, fontos ismérve, hogy a hangsúly az egyéni igényeknek megfelelő oktatáson van. A program fő célja, hogy
  • az oktatókat, tanulókat, illetékes döntéshozókat és a nyilvánosságot tájékoztassa a nyitott és távoktatás, valamint az IKT lehetséges használatáról az oktatásban;
  • a multimédiás oktatási eszközök és szolgáltatások fejlesztéséhez megfelelő pedagógiai hátteret biztosítson;
  • a színvonalas oktatási módszereket, segédanyagokat és a bevált gyakorlatokat hozzáférhetővé tegye.
Pályázásra jogosultak köre
 
A Socrates programban részt vevő országok nyitott és távoktatással, illetve multimédiás oktatási eszközök fejlesztésével és alkalmazásával foglalkozó intézményei és szervezetei:
  • oktatási intézmények és szolgáltatók;
  • a tudományos és szakmai akkreditációért felelős testületek;
  • tanárképző intézmények;
  • tanári és tanulói szervezetek,
  • kutatócsoportok;
  • állami és magánkiadók, médiaszervezetek, stb.
Támogatható tevékenységek
 
A következő négy fő tevékenységtípusra lehet pályázni (egy pályázat többféle tevékenységtípust is magában foglalhat):
 
Újszerű eljárások elemzése, értékelése
Cél a nyitott és távoktatás, illetve az IKT alapú oktatás hatásának vizsgálata a tanulás/oktatás szervezésére és magára a tanulási folyamatra. Az ide tartozó tevékenységek célul tűzhetik ki mind a tantermi, mind a távoktatást, illetve ezek kombinációját. A pályázatok kísérleti kutató és/vagy megfigyelési módszereket tartalmaznak. Pszichológiai, szociális, pedagógiai vagy gazdasági megközelítések egyaránt szóba jöhetnek.
Új szolgáltatások létrehozása és továbbfejlesztése
Célja az újszerű tanulási környezet kialakításához szükséges módszerek, eszközök és segédanyagok biztosítása. Multimédiás anyagok, illetve kurzusok fejlesztése csak akkor támogatható, ha magukba foglalnak valamilyen innovatív együttműködési tapasztalatot, vagy kimutathatóan létfontosságú szerepet játszanak a projekt céljainak elérésében. Az eredményeknek más területeken is hasznosíthatónak kell lenniük, s a projektnek szemléltetnie kell, hogyan lehet a kifejlesztett módszereket, eszközöket más területekre is átültetni.
Hozzáférhetőség és terjesztés
Ezek a tevékenységek olyan európai szintű információs hálózatok és szolgáltatások létrehozására irányulnak, amelyek nyitott és távoktatással, illetve IKT alapú oktatással kapcsolatos módszereket és segédanyagokat terjesztenek. Külön figyelemben részesülnek azok a pályázatok, amelyek a bevált gyakorlatok elterjesztéséhez szükséges körülményeket elemzik. Olyan projekt is támogatható, amely kifejezetten a Socrates és más EU programok keretében elért eredményeket összegzi.
Tapasztalatcsere és együttműködés
Ezen tevékenységek célja oktatási és képzési szolgáltatók, felhasználók és vezetők európai szintű kapcsolatrendszerének megteremtése. Oktatási és más szektorok (kutatási, szociális, kulturális, stb.) együttműködési hálózatainak támogatása is lehetséges.

Pályázati feltételek
 
A projektek legalább 3 ország egy-egy intézménye közötti aktív együttműködésen alapulnak, amelyek közül legalább egy partner valamelyik EU tagállamból származik. A projektek időtartama: egy vagy kettő, kivételes esetben három év.

A támogatás mértéke
 
A pénzügyi támogatás a projekt elszámolható költségeinek maximum 75%-ára terjed ki. A projektek támogatásának nagysága átlag 285.000 euró.

A pályázás menete
 
A 2005. márciusi pályázati fordulón való részvétel előfeltétele a 2005. novemberi előpályázati fordulón való sikeres továbbjutás. Az előpályázat beadásának határideje 2005. november 1. (postabélyegző dátuma). Az előpályázatok bírálata során kiválasztott projektek főpályázatának benyújtási határideje: 2006. március 1. (postabélyegző dátuma). A pályázatot a koordinátor intézmény nyújtja be Brüsszelbe az Európai Bizottsághoz a pályázati űrlapon feltüntetett címre.
A támogatást nyert projektek 2006. október 1-jével indulhatnak.

Egyéb tudnivalók
 
A pályázat benyújtásával és a projekt megszervezésével kapcsolatos közös teendők összehangolása céljából pályázni lehet a partnerintézményhez történő előkészítő látogatásra. A pályázatot a látogatás tervezett időpontja előtt legalább 10 héttel kell a kiutazónak a saját nemzeti irodájához postai úton eljuttatnia. Az előkészítő látogatások maximális időtartama 1 hét, intézményenként 1 fő pályázhat támogatásra. A támogatás fedezi az útiköltségeket, és hozzájárul a külföldi megélhetés (szállás, étkezés) költségeihez, de összege legfeljebb 1000 euró lehet.

A részletes pályázati felhívás megtalálható a Tempus Közalapítvány honlapján.

További információ:
Tempus Közalapítvány
1438 Budapest 70, Pf. 508.
Infóvonal: (06 1) 237 13 20
E-mail: info@tpf.hu

A Tempus Közalapítvány minden pályázataival kapcsolatos információt, pályázati űrlapot, egyéb dokumentumot térítésmentesen bocsát az érdeklődők rendelkezésére, azok kereskedelmi forgalomba nem hozhatók.
A Tempus Közalapítvány előzetes formai bírálatot végez a beadási határidő előtt, a formai bírálati határidőre beküldött pályázatok esetében, így a pályázónak a hivatalos beadási határidőig hiánypótlás keretében lehetősége van javítani az esetleges formai hibákat. Az előbírálati határidőket lásd az egyes pályázati formák kiírásában.
A Tempus Közalapítvány pályázati programjaiban a döntések ellen - sem méltányossági, sem más alapon - fellebbezésre nincs lehetőség.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok