2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Socrates/GRUNDTVIG - Felnőttoktatás és alternatív tanulási módok

2005. február 3.
A Grundtvig program célja, hogy európai együttműködési tevékenységek révén elősegítse a felnőttoktatás európai dimenziójának kialakulását. A szakmától független, általános ismeretek oktatását támogatja.
 
A program értelmezésében felnőttnek számítanak a 25 év feletti személyek, valamint azok a 16-24 éves fiatalok, akik nem részesülnek közép- vagy felsőfokú képzésben.
 
Az AIFSZ képzések, a diplomához vezető képzések és a közoktatási tevékenységek (kivétel a "dolgozók esti iskolája"-típusú oktatási formák) nem minősülnek felnőttoktatásnak. A program elválasztja a felnőttoktatást és a felnőttképzést is: a felnőttek számára indított, OKJ végzettségek adó képzések nem a Grundtvig, hanem a Leonardo da Vinci program keretében kaphatnak támogatást.
 
Kik pályázhatnak?
 
A programban részt vevő 31 ország bármely iskolarendszeren belüli vagy kívüli felnőttoktatással foglalkozó intézménye és szervezete (népfőiskolák, társadalmi, oktatási, művelődési, kulturális intézmények vagy civilszervezetek, stb.) pályázhat.

Milyen pályázati típusok léteznek?

A Grundtvig program négy pályázati típusa különböző szintű nemzetközi együttműködési tevékenységeket támogat:

  • Együttműködési projektek /Grundtvig 1;
  • Tanulási kapcsolatok / Grundtvig 2;
  • Felnőttoktatói mobilitás / Grundtvig 3;
  • Hálózatok és tematikus szemináriumok / Grundtvig 4.
Grundtvig 2 - Tanulási kapcsolatok
 
Középpontban a tanulási folyamat
 
A tanulási kapcsolat pályázattípus elsősorban olyan intézmények részvételét támogatja, amelyek még kevés tapasztalattal rendelkeznek a nemzetközi együttműködés és a projektszerű munka terén. Az együttműködés célja a felnőttek tanulási képességének fejlesztése, amely révén az egyén képes felismerni a személyes és szakmai fejlődéséhez szükséges tanulási igényét, valamint kiválasztani, és eredményesen kihasználni a számára megfelelő tanulási lehetőségeket.

A projektekben legalább három, különböző országbeli partner vesz részt, amelyek közül legalább egy EU-tagállamból származik. A projektek időtartama egy vagy két év lehet. Az évi támogatás mértéke intézményenként átlag 7-8 000 euró.

Pályázati határidő: 2005. március 1.

Az egyazon projektben részt vevő partnerek pályázata megegyezik, kivéve a költségvetési fejezetet, amelyet minden partner saját maga készít el (természetesen a többi résztvevővel egyeztetve). A nemzeti irodák külön-külön bírálják el a pályázatokat, majd egymás közt egyeztetnek arról, hogy mely projekteket fogadják el.
Grundtvig 3 - Felnőttoktatói mobilitás
 
Egyéni ösztöndíjak módszertani továbbképzéseken való részvétel támogatására
 
Ez a pályázattípus felnőtt tanulókkal foglalkozó oktatók, tanácsadók, vezetők továbbképzését teszi lehetővé szervezett nemzetközi szeminárium vagy egy tetszőleges külföldi felnőttoktatási intézményhez történő látogatás keretében. A látogatás célja az oktató szakmai és nyelvi fejlődése, valamint az intézmények közti együttműködés és tapasztalatcsere ösztönzése.

A fogadó intézménnyel a pályázó veszi fel a kapcsolatot a pályázat benyújtása előtt és a fogadási szándékról szóló igazolást mellékeli a pályázathoz. A fogadó intézmény kiválasztásához segítséget nyújt a Tempus Közalapítvány honlapja, amelyen a Grundtvig Kurzuskatalógus, valamint számos külföldi intézmény képzési ajánlata tekinthető meg. Az Arion Kurzuskatalógus még szabad kurzusaira is nyerhető Grundtvig 3 támogatás. (Az Arion kurzuskatalógust a Socrates / Arion akcióra vonatkozó információk között találja meg a www.tka.hu címen.)

A tanulmányutak legfeljebb 4 hétig tartanak. Az ösztöndíj a tanulmányút utazási és megélhetési költségeihez járul hozzá. A támogatás maximális összege 1.500 euró, amelyből a tanfolyami díj nem haladhatja meg a 750 eurót.

Ebben a pályázati típusban nem támogatható:
  • nyelvtanárok részvétele külföldi módszertani továbbképzésen (ezt a Socrates / Comenius 2.2.c akcióban tehetik meg);
  • kutatási tevékenység,
  • az iskolaköteles korúak számára végzett oktatás vagy a közoktatás keretében végzett munka
A közoktatásban, a szakképzésben vagy a felsőoktatásban dolgozó oktatók kizárólag akkor pályázzanak, ha szorosan az általános célú felnőttoktatáshoz kapcsolódik a tanulmányút témája (pl. írás-olvasás-számolás tanítás felnőtteknek, a felnőttoktatás módszertana, kulturális tevékenységek oktatási céllal felnőttek számára, stb. - ld. még a pályázati kiírást!).

Pályázati határidő:
 
A 2004/2005-ös tanévben az alábbi határidőkkel, a tervezett kiutazás előtt legalább 8 héttel lehet pályázatot benyújtani a Socrates Nemzeti Irodához:
  • 2004. szeptember 1-től folyamatosan, a kiutazást megelőzően legalább 8 héttel lehet pályázatot benyújtani a Grundtvig 3 akcióban. A pályázatokat minden hónap első hetében bíráljuk el.
A tanulmányutat 2004. augusztus 1. és 2005. július 31. között lehet megvalósítani. A pályázatokat on-line és postai úton is el kell juttatni a Tempus Közalapítványhoz a fent megadott határidők valamelyikére.

Az itt szereplő pályázati felhívások csak kivonatok, kérjük, hogy minden esetben olvassa el a 2005-ös Pályázati Felhívás és a 2005-ös Pályázati Útmutató megfelelő részeit, és pontosan tartsa be a pályázati űrlapok kitöltési útmutatójában szereplő elvárásokat!
 
További információ:
Tempus Közalapítvány/ Socrates Nemzeti Iroda
1134 Budapest Váci út 37.
Tel: 237-1300, Fax: 239-1329
Infóvonal: 237-1320
e-mail: info@tpf.hu
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok