2024. április 21.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Serdülőkori nyelvtanulási napló

2003. március 20.

Kedves ifjú Nyelvtanuló!

Ezt a nyelvtanulási naplódat akkor kezdd el vezetni, ha

  • az iskolában a második idegen nyelv tanulását kezded meg,

  • még csak az első nyelvet tanulod, de már 14 éves vagy,

  • az első naplód kitöltését már befejezeted.

Az EURÓPAI NYELVTANULÁSI NAPLÓ rendszerezett dokumentumgyűjtemény az évek során összegyűjtött nyelvtanulási tapasztalatokról. Lehetővé teszi, hogy bemutasd elért eredményeidet, szerzett tapasztalataidat, és rendszerezd legfontosabb személyes munkáidat.

Három része van:

A NYELVI ÚTLEVÉL összegez; főleg felnőtt korodtól játszik majd szerepet, de az Európa Tanács standard változatának felnagyított lapjával már itt elsajátíthatod a felnőtt útlevél használatát. A különböző igazolásokat és tanúsítványokat vagy azok másolatát célszerű a nyelvi útlevéllel közös tasakba rendezni.

A NYELVI ÉLETRAJZ az iskolai és iskolán kívüli nyelvtanulásodat, valamint a nyelvtanulási tapasztalataidat tükrözi. Nyelvtudásod alakulását az önértékelő lapokkal követheted.

A NYELVI DOSSZIÉ dokumentál. Olyan személyes munkák gyűjtésére szolgál, amelyek az elért nyelvtudást illusztrálják.

A nyelvtanulási napló a Te tulajdonod. Az egyes lapokon található magyarázatok segítségével egyre önállóbban tudod majd használni, de vezetésében nyelvtanáraid, szüleid és - remélhetően - európai barátaid is segítségedre lesznek.

Európai nyelvi portfólió /European Ianguage Portfolio/ Portfolio européen des langues létrejöttét az Európa Tanács kezdeményezte. Kialakításában több ország tanáraival és diákjaival együtt magyar nyelvtanárok és tanulók is részt vettek.

A kísérlet magyar résztvevői javasolták a nyelvi portfólió helyett a nyelvtanulási napló kifejezést. A nyelvtanulási napló magyar nyelvű, de a címek - az Európa Tanács hivatalos nyelvein - angolul és franciául is szerepelnek; a kipontozott helyeket azon a nyelven töltheted ki, amely a legközelebb áll hozzád.

Javaslataiddal, kérdéseiddel írásban keresheted Darabos Zsuzsát!

KÁOKSZI, 1399 Budapest, Pf. 701/432

[Kezdő oldal] [Bővebb tájékoztatás]

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok