2020. július 10.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Kulturális szakdiplomaták a spanyol és az arab nyelvű világban is

2008. október 18.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter döntött a Madridban és Adu Dhabiban létesítendő oktatási-kulturális szakdiplomata posztokra kiírt pályázat nyerteseiről. A tárca vezetője a bíráló bizottság javaslatát figyelembe véve hozta meg döntését. A szakdiplomaták november elsején kezdik meg felkészülésüket a külszolgálatra.

Oktatási és Kulturális Minisztérium a magyar tudomány, oktatás és kultúra kiemelkedő eredményeinek képviseletére kiépített intézményhálózat bővítéseképpen a Külügyminisztériummal együttműködve hozta létre az oktatási és kulturális szakdiplomáciai állomáshelyeket még 2007-ben.

Az első öt állomáshelyet - Peking és Sanghaj, Tel-Aviv, Belgrád és Zágráb - most két újabb követi Madridban és Abu Dhabiban. A spanyol és az arab nyelvű világban való kultúrdiplomáciai megjelenéssel ismét jelentősen csökkennek a magyar kultúra tekintetében a világtérképen levő fehér foltok.

Az oktatási és kulturális szakdiplomata állomáshelyek létesítésének célja Magyarország kulturális jelenlétének erősítése, a magyar kultúra megismertetési lehetőségeinek bővítése.

Az oktatási-kulturális szakdiplomaták feladatai a következők lesznek:
  • A fogadó ország oktatási és kulturális piacának feltérképezése, és a fogadó országban élő magyar közösséggel történő kulturális kapcsolattartás
  • Intézményközi kapcsolatok építésének, közös projektek megvalósulásának elősegítése, a magyar kultúra értékeinek fogadó országba történő közvetítésének elősegítése.
  • Kapcsolattartás a fogadó ország felsőoktatási intézményeiben működő magyar lektorral, a magyar nyelvi/irodalmi tanszékek oktatóival és hallgatóival.
  • A vonatkozó nemzetközi megállapodások, munkatervek előkészítésében való részvétel, illetve a köztisztviselők tartós külszolgálatához tartozó kötelező feladatok.
Az álláshelyek létesítésének működési és pénzügyi feltételeiről az OKM és a KüM megállapodást kötött.

Összesen 21 érvényes pályázat (Madrid: 15, Abu Dhabi: 6) érkezett.

A nyertesek:

Abu Dhabi - Velez Béla
Arab szakos bölcsészként végzett 2002-ben az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen, közben egy évig tanult a Kuwait University-n. 2006-ban PhD fokozatot szerzett az ELTE Orientalisztikai Intézeténél.
Az egyetem mellett nyelvtanárként és tolmácsként tevékenykedett, majd 2002-ben a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal központi ügyeleteseként kezdett dolgozni. Később a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen vezetett iszlám kurzust, illetve a József Attila Tudományegyetem, az ománi Sulatan Qaboos University-n, és a Dubai University College előadójaként oktatott.
 
Madrid - Végvári Tamás
Az angol nyelvű nemzetközi érettségi megszerzése után a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen folytatott tanulmányokat, ahol 2004-ben szerzett közgazdász diplomát a Nemzetközi kapcsolatok szakon.
2007-ben az International Visitor Program ösztöndíjasaként múzeum-menedzsment szakmai gyakorlati képzésen vett részt.
2003-tól az Association for International Relations PR-alelnökeként tevékenykedett, 2004 óta pedig titkárságvezető-helyettes a Szépművészeti Múzeumban, ahol többek között szponzorációs tárgyalásokat bonyolított.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok