2023. szeptember 30.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Szemünk fénye

2006. április 19.
Három év előkészítő munkáját követően 2006. március 22-én elindult a Szemünk Fénye Program. Egy program, amelyben az iskolafenntartók szociális, egészségügyi, művelődési, oktatási, és sport létesítményeinek világítási és fűtési rekonstrukciója valósulhat meg. Egy program, amelyben az elavult és drága világítási és fűtési rendszereket korszerű és takarékos rendszerek váltják fel.
 
A Szemünk Fénye Program hivatalos weboldala a www.szemunk.fenye.hu címen érhető el, ahol részletes tájékoztatást kaphat a Programról és az ahhoz történő csatlakozás lehetőségéről.
 

 
Szemünk fénye
 
Tisztelt Hölgyem / Uram!

Mindannyiunknak, akik az oktatásban dolgozunk, van egy közös célunk. Az, hogy Magyarországon minden gyerek tiszta, világos, jól fűtött termekben végezze tanulmányait. Ennek megteremtése nem könnyű feladat. Az energia drága és szűkös erőforrása Földünknek. Ezért az Oktatási Minisztérium kidolgozott egy programot, amely közelebb visz minket a közös célunk megvalósításához.

A "Szemünk Fénye Program" lehetőséget teremt arra, hogy az ország összes iskolájában világítás- és fűtéskorszerűsítést valósítsunk meg úgy, hogy közben egyáltalán ne vegyünk igénybe költségvetési forrásokat. A program a világítás- és fűtéskorszerűsítési beruházásokat a működési költségekből képes fedezni úgy, hogy ezek a működési költségek az iskolák számára nem emelkednek.

Az Oktatási Minisztérium által kidolgozott program koncepciója az alábbiak szerint foglalható össze: a programban résztvevő oktatási intézményekbe új világító és fűtőberendezések kerülnek beépítésre. A berendezések megtérülését a korszerűsítés révén elérhető energia megtakarítás biztosítja. Az új berendezéseket az oktatási intézmények fenntartói tartós bérleti konstrukcióban kapják meg (amelynek lejáratakor egy jelképes összeg ellenében a tulajdonukba mehet át). A tartós bérlet összege és az új világításra fordított villanyszámla összege az esetek túlnyomó többségében nem lesz nagyobb, mint az eddig világításra fordított villanyszámla összege.

A program végrehajtásáról az Oktatási Minisztérium közbeszerzési eljárás keretében gondoskodik, amelyhez az oktatási intézmények fenntartói a közbeszerzési eljárást követően csatlakozhatnak. A közbeszerzési eljárás nyertese köteles ingyenes felmérést végezni a csatlakozni kívánó oktatási intézményekben a szükséges világítás- és fűtéskorszerűsítési munkákról. Ezek eredményéről a nyertes ajánlattevő az oktatási intézmény fenntartójának szakembereit tájékoztatja, majd az igényeknek megfelelően végrehajtja a beruházást.

A XXI. századi színvonalú új berendezések a legszigorúbb magyar és Európai Uniós szabványoknak felelnek meg. Mindennél fontosabb azonban az, hogy a "Szemünk fénye" program növeli tantermeink kényelmét, és javítja gyermekeink tanulási feltételeit.

Kérem, csatlakozzanak ehhez a programhoz, hogy mihamarabb megvalósuljon mindannyiunk célja, és ezzel is előre lépjünk a tudásalapú társadalom megteremtésének irányába.

 
Budapest, 2005. szeptember 12.
Dr. Magyar Bálint
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok