2024. április 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Átalakuló felsőoktatási kutatócsoportok az Akadémián

2006. augusztus 9.
- Az akadémiai reform újabb lépéseként átalakul a felsőoktatásban zajló kutatások egyik bázisát jelentő támogatott kutatócsoportok hálózata: jövő januártól a korábbi 176 csoport helyett 79 alkotja majd a hálózatot, össztámogatásuk a korábbi időszakhoz hasonlóan évi 1,75 milliárd forint lesz - közölte az Akadémia szerdán az MTI-vel.

Az MTA vezetése ez év januárjában döntött úgy, hogy a 2007-2012. közötti időszakra új pályázati feltételekkel írja ki támogatási programját. Ennek legfontosabb elveként rögzítették, hogy a kutatócsoportok nagysága feleljen meg a mérethatékonyság feltételeinek, ezért a legkisebb létszám három fő, de a preferált létszám öt-tíz fő közötti - áll az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Az elvek között szerepel, hogy a kutatócsoportok korábbi teljesítményét a tudományos eredmény, a felsőoktatási, társadalmi és gazdasági hasznosulás szempontjai alapján mérjék fel; a kutatócsoportok működése épüljön be még erőteljesebben a befogadó egyetem kutatási és oktatási munkájába és frissüljön a hálózat új kutatócsoportok indításával.

Az átalakítás értelmében az 58 eddig is működő mellett 21 új kutatócsoport indul, ami azt jelenti, hogy a kutatóhelyek negyede új alapítású lesz; a támogatott kutatócsoportok csaknem felét nem akadémiai tag, hanem egy-egy MTA doktora vezeti; a kutatócsoportok tagjai egyetemi státuszba kerülnek, erősítve a felsőoktatási oktatógárdát. A befogadó egyetemek vezetőivel külön-külön köt szerződést az Akadémia, amelynek során a működtetés közös feladatairól is rendelkeznek.

Az Akadémia mindezekkel a fejlesztésekkel, belső konfliktusokat is vállalva, következetesen érvényesítette a teljesítményelvű reformfolyamat kívánalmait. Az Akadémia szűkös költségvetési keretei között is, önerőből finanszírozva, támogatni kívánja a magyar felsőoktatás kutatási tevékenységét, ami a kutatóegyetemi modell megvalósulásának nélkülözhetetlen feltétele. Az Akadémia ezzel is kifejezi elkötelezettségét és közreműködését a minőségi magyar felsőfokú képzés megerősítésében - olvasható a közleményben.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok