2021. december 7.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hatvanéves az UNESCO

2006. november 3.
Hatvan évvel ezelőtt, 1946. november 4-én jött létre az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO), amelynek ma közel kétszáz tagja van (államok és társult tagok). A szervezet hivatalos megalakulásának az volt a formai feltétele, hogy 1945 novemberében elfogadott Alkotmányát legalább húsz állam ratifikálja, illetve a ratifikációs okmányokat letétbe helyezze.
Az UNESCO Alkotmánya (alapokmánya) úgy fogalmaz, hogy "mivel a háború az emberi fejekben kezdődik, a békét az emberek fejében kell építeni". E fő feladatnak rendelték alá az Egyesült Nemzetek (ENSZ) szakosított szervezetének tevékenységét.

E tevékenység hátterében az a szándék áll, hogy nevelés révén minden ország népe képessé váljék saját fejlődésének hatékonyabb irányítására, saját erőforrásainak jobb felhasználására, valamint, hogy a társadalomtudományok fejlődése az előbbiekkel együtt egyengesse az emberi jogok, az igazságosság érvényesítésének, a béke fenntartásának útját. A szervezet a 2000-es esztendőt "a békekultúra és az erőszakmentesség" évének nyilvánította.

Az UNESCO fő szervei a kétévente ülésező Közgyűlés, a Végrehajtó Tanács és a francia fővárosban működő Titkárság.

Magyarország 1948 óta vesz részt a szakosított szervezet munkájában, egy időre ideológiai megfontolásból felfüggesztette közreműködését, ám 1954-ben, a nemzetközi feszültség enyhülésének eredményeképpen, aktivizálta UNESCO-tagságát.

Magyar UNESCO Bizottság (http://www.unesco.hu/)


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok