2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Sólyom László állami kitüntetést adott át Oláh György Nobel-díjas kémikusnak

2006. szeptember 4.
Sólyom László köztársasági elnök állami kitüntetést adott át hétfőn a Sándor-palotában Oláh György Nobel-díjas kémikusnak, aki március 15-én nem tudta átvenni a díjat.
Sólyom László köztársasági elnök a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal (polgári tagozat) kitüntetést adományozza Oláh György Nobel-díjas kémikusnak, a Loker Szénhidrogénkutató Intézet igazgatójának a Sándor-palota Tükörtermében. A kémikus március 15-én nem tudta átvenni a díjat. (MTI Fotó: Honéczy Barnabás)
Sólyom László köztársasági elnök a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje
a Csillaggal (polgári tagozat) kitüntetést adományozza Oláh György
Nobel-díjas kémikusnak a Loker Szénhidrogénkutató Intézet igazgatójának
a Sándor-palota Tükörtermében. A kémikus március 15-én nem tudta átvenni a díjat.
MTI Fotó: Honéczy Barnabás

Sólyom László a kitüntetetthez intézve szavait azt mondta: a köztársasági elnöknek mindig nagy öröm kitüntetést átnyújtani olyanoknak, akik azt megérdemlik. Kiemelte: mindig irigykedve nézte a természettudósokat, akik biztos talajon mozognak. Mint hozzátette, a természettudósi pálya nagyon nyugodt pálya.

Sólyom László hangsúlyozta: Oláh György pályája erkölcsileg is egyenes ívű volt, amely a negyvenéves amerikai kutatás után mégiscsak hazakanyarodik.

A köztársasági elnök az ország köszönetét tolmácsolva nyújtotta át a Nobel-díjas kémikusnak az állami kitüntetést.

Oláh György a köztársasági elnökhöz intézve szavait azt mondta: Magyarország jövője a jól képzett fiatalságon múlik. "Magyarországnak nincsenek nagy természeti kincsei, de nagy ereje van a fiatalságában" - fogalmazott a kémikus.

A Magyar Köztársaság elnöke - a miniszterelnök előterjesztésére - nemzeti ünnepünk, március 15-e, az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc kezdetének, a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja alkalmából adományozta a Magyar Köztársasági Érdemrend a csillaggal kitüntetést Oláh György Nobel-díjas kémikusnak, a Loker Szénhidrogénkutató Intézet igazgatójának, többek között a szénhidrogének tudományos kutatása terén végzett úttörő munkásságáért.

Oláh György 1949-ben, a Budapesti Műszaki Egyetem vegyészmérnöki karán szerzett diplomát. Kutatóként már az ötvenes évek elején eredményesen kísérletezett szerves fluorvegyületekkel. 1957-ben hagyta el Magyarországot. Előbb Kanadába ment, majd az Egyesült Államokban telepedett le. Amerikai állampolgárságot szerzett és kutatóként kezdett dolgozni a Dow Chemical Company-nál. 1991 óta a Loker Szénhidrogénkutató Intézet igazgatója. Tudományos munkásságával nagy lehetőségeket tárt fel a vegyipar előtt, többek között szénhidrogén alapú új anyagok, vagy komponensek előállításában. Bebizonyította, hogy a szénhidrogén-molekulák egyes fajtái stabilak és hosszú életűek lehetnek.

Az 1994. évi kémiai Nobel-díjat egyedül kapta, a hivatalos indoklás szerint "a pozitív töltésű szénhidrogének tanulmányozásában elért eredményeinek elismeréseként". 2001-ben a Pécsi Tudományegyetem díszdoktorává avatták, és ugyanebben az évben megkapta a Corvin-láncot. 2002-ben Bolyai-díjjal tüntették ki.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter gratulál a kitüntetettnek
Hiller István oktatási és kulturális miniszter gratulál a kitüntetettnek

MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok