2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Átadták a Charles Simonyi Kutatói Ösztöndíjakat

2007. október 30.
Sperlágh Beáta orvos, Bíró Tamás Sándor fizikus és Granasztói György történész nyerte el az idei Charles Simonyi Kutatói Ösztöndíjat; a személyenként hárommillió forinttal járó elismerést kedden adták át Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) székházában.
Az ösztöndíjat, amelyet Simonyi Károly magyar fizikus emlékére fia, Charles Simonyi alapított, nyolcadik alkalommal ítélték oda. Az elismerést Manherz Károly felsőoktatási és tudományos szakállamtitkár, Kroó Norbert, az MTA alelnöke és Keszthelyi Lajos, a Charles Simonyi Kutatói Ösztöndíj Bizottság elnöke adta át.

Manherz Károly kiemelte: napjainkban, amikor sokat beszélnek a magyar felsőoktatás és tudomány minőségéről, hogy "az ország európai szinten versenyképes lehessen", nagyon fontos a megfelelő körülmények megteremtése a kutatók számára. Így a szakemberek kevesebb anyagi gonddal küzdve "egy témára, egy innovációra koncentrálhatnak.

A tudomány magánszponzorálásának szerepét méltatva hangsúlyozta, ez "természetesen nem jelenti azt, hogy az állam kivonul a tudomány finanszírozásából". Példaként az új Nemzeti Fejlesztési Tervet hozta fel, amelynek 260 milliárd forintos összegéből a felsőoktatásra 47 milliárd forintos keretet szánnak. "Ennek a pályázati kiírása megtörtént: regionális felsőoktatási intézmények pályázhatnak infrastruktúrára, építkezésre, berendezésre. Ez a kutatás feltételeit teremti meg" - mutatott rá a szakállamtitkár.

Az idei ösztöndíjasok közül Sperlagh Beáta, az orvostudomány doktora, az MTA Kísérleti Kutatóintézetének igazgatóhelyettese az úgynevezett neurodegeneratív, azaz a központi idegrendszer struktúráinak pusztulásával járó kórképek kémiai hátterét kutatja, valamint a nikotin és más, rászokást kiváltó anyagok központi idegrendszeri hatásmechanizmusát vizsgálja.

Bíró Tamás SándorMint Bíró Tamás Sándor, a fizikai tudományok doktora, az MTA KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézetének tudományos tanácsadója méltatásában elhangzott, a tudós "az anyag legvégső tulajdonságaival foglalkozó új fizikának" az egyik jeles magyar képviselője. A díjazott munkatársaival a tizennégy milliárd évvel ezelőtti ősrobbanáskor egy nagyon rövid ideig, a harmincadik mikromásodpercig létezett kvarkanyag tulajdonságait kutatja. (A kvarkok az atommag részecskéiben, a protonokban és neutronokban lévő elemi részecskék).

Granasztói GyörgyGranasztói György, a történelemtudományok doktora, aki 2006-ig a Teleki László Intézet elnöke volt, a méltatás szerint az Európai Unióban különösen fontos várostörténeti témák kidolgozásával foglalkozik. Kutatásai új utakat nyitottak meg mind a gazdaságtörténet, mind a művelődéstörténet és demográfia számára.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium, az MTA, a Simonyi család, valamint az Alapítvány a Magyar Felsőoktatásért és Kutatásért (AMFK) 2000-ben kötött megállapodást a Charles Simonyi Kutatói Ösztöndíj megalapítására. Az ösztöndíjat, amelynek éves összege kezdetben 2,5 millió forint volt, jelenleg pedig 3 millió forint, évente három, egyetemen vagy kutatóintézetben dolgozó, kimagasló teljesítményt nyújtó kutató kaphatja meg.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok