2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Eltemették Kosáry Domokost

2007. december 4.
Pályatársai, tanítványai, tisztelői kísérték kedden utolsó útjára Kosáry Domokos Széchenyi-nagydíjas történészt, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) volt elnökét a Farkasréti temetőben; a gyászszertartáson jelen volt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is.
Az akadémikust az evangélikus egyház szertartása szerint helyezték végső nyugovóra. Kosáry Domokost utolsó útjára elkísérte Bihari Mihály, az Alkotmánybíróság elnöke, Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, Szekeres Imre honvédelmi miniszter és Fodor Gábor környezetvédelmi és vízgazdálkodási miniszter. Ott volt továbbá a temetésen Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője, Kuncze Gábor, az SZDSZ volt elnöke, országgyűlési képviselője és Pálinkás József akadémikus, a Fidesz országgyűlési képviselője.

Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

Hiller István oktatási és kulturális miniszter Kosáry Domokos pályafutását méltatva kiemelte, hogy az akadémikus a magyar tudománytörténet és közélet azon alakjai tartozott, "aki nemcsak követett, honosított, alkalmazott, hanem alakított, formált, eredetit hozott létre".

Mint hozzátette, karakterének meghatározó jegye volt és maradt ez, "átfogva évtizedeket, konkrét helyzeteket és viszonyrendszereket".

Így volt ez a 40-es években éppúgy, mint a Magyar Történelmi Társulat elnökeként az új évezredben, "éppúgy a mellőzöttségben, a börtönévekben, vagy a Magyar Tudományos Akadémia elnökeként" - mondta a tárcavezető, hangsúlyozva, hogy Kosáry Domokost a szakma, a kutatók, az egyetemi hallgatók már életében klasszikusnak tekintették.

Vizi E. Szilveszter, az MTA elnöke beszédében kiemelte, hogy Kosáry Domokos személyében "nagy tudós, bátor ember, tántoríthatatlan erkölcsiségű magyar demokrata távozott", (...) olyasvalaki, akit "értelmiségi felelősségtudata mindig a nemzet nagy ügyei mellé állított."

Az MTA elnöke, aki Kosáry Domokost "a civilizált európai Magyarország nagykövetének" nevezte, rámutatott, hogy a tudós történészt erkölcsi értékítélete mindig jó irányba vezette: elutasította a náci diktatúrát, s nem ismert megalkuvást a kommunista diktatúrával szemben sem. 1956-ban a Magyar Történészek Forradalmi Bizottságát vezette, amiért börtönbe vetették. 1960-ban amnesztiával szabadult.

Kosáry Domokos "szerette a történelmet, még ha a történelem nem is mindig szerette őt" - jegyezte meg Vizi E. Szilveszter, aki kitért elődje tevékenységére az MTA élén.

"Megakadályozta az Akadémián belüli boszorkányüldözést, és elérte, hogy politikamentesen - de a politikától több oldalról is megtámadtatva -, kizárólag a szakmai szempontok érvényesülhessenek" - mutatott rá.

Vizi E Szilveszter fogalmazása szerint Kosáry Domokos "egy évszázadot átölelő életével" példát mutatott, hitet, tudást, reményt adott.

Hanák Gábor történész a sírnál elmondott búcsúbeszédében rámutatott, hogy Kosáry Domokos művei az egyetemes tudomány részévé váltak. Úgy fogalmazott, hogy a történésznek, bár mindent tudott a múltról, az utolsó pillanatig "a jövővel volt dolga".

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok