2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Emlékülés és szoboravatás Neumann János tiszteletére Budapesten

2007. február 8.
Emléküléssel és szoboravatással tisztelegtek az 50 évvel ezelőtt ezen a napon elhunyt világhírű magyar tudósra, Neumann Jánosra csütörtökön Budapesten.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

"A megemlékezés, a tisztelet iránta büszke, nemzeti dolog. Igenis identitás, nemzeti összetartozás, a magyarság büszkesége" - fogalmazott a Budapesti Műszaki Főiskolán (BMF) megrendezett esemény hivatalos fővédnöke, Hiller István. Az oktatási és kulturális miniszter a számítógép feltalálójával kapcsolatban hozzátette: "Neumann János gondolata és tevékenysége valóban közösségteremtő, (...) a szó legnemesebb értelmében globális eredményt hozott".

"Olyan fejlődést indított útjára, amely nem csak a tudósok és a felsőoktatás, hanem a teljes emberi mentalitás, a kultúratörténet alakításában, alakulásában meghatározó" - mondta ünnepi köszöntőjében a tárcavezető, aki a rendezvénynek otthont adó BMF-et az ország egyik "legprogresszívabb" oktatási intézményének nevezte.


A magyar-amerikai kulturális és oktatási kapcsolatok fontosságát hangsúlyozta az 50 évvel ezelőtt 54 éves korában súlyos betegség következtében Washingtonban elhunyt tudósra emlékezve Philip T. Reeker, amerikai diplomata. A rendezvény tiszteletbeli elnökét - April H. Foley amerikai nagykövetet - helyettesítő diplomata kiemelte: hazája hálás az első atombomba előállításának elméleti munkálataiban is szerepet vállaló Neumann Jánosnak.

Az "univerzális zseniről" emlékezett életpályáját felelevenítő beszédében az MTA főtitkára. Meskó Attila a főiskola központi csarnokában felavatott és a hivatalos vendégek által megkoszorúzott bronz szobor mellett szólt arról is, hogy Neumann János a "tiszta, az alkalmazott matematikában, valamint a fizikában és a közgazdaságtanban is hivatkozási pont lett".


A hivatalos ünnepség végén vette kezdetét az emlékülés, az a szakmai és tudományos előadássorozat, amely a világban John von Neumannként ismert - a Financial Times által 2000-ben a XX. század emberének választott - kiváló matematikus munkásságát és mai hatásait mutatja be.

A számítógép feltalálójaként ismert tudós 1903-ban született Budapesten, külföldi tanulmányokat követően már 28 éves korában az amerikai Princeton egyetem professzorává nevezték ki. Szerteágazó életművéből többek között kiemelkedik 1944-ben elkezdett első klasszikus számítógép-tervezése.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok