2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Kodály Zoltánra emlékeztek

2007. május 7.
Kodály Zoltán zeneszerzőre, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) egykori elnökére emlékeztek születésének 125. és halálának 40. évfordulója alkalmából a tudós testület közgyűlésén hétfőn, Budapesten.
Kodály Zoltán "zenével európai magyarokat nevelt" - mondta közvetlenül az elnöki megnyitó után tartott előadásában Sárosi Bálint, a zenetudomány doktora.

Mint hozzátette, Kodály Zoltán 1905-ben, Bartók Béla 1906-ban kezdte meg a magyar népdalgyűjtést. A Magyar népdalok című füzet volt a kettejük által kezdeményezett népdalos zenei megújulás első hírnöke, de a közönség úgyszólván észre sem vette - idézte fel.

Megfogalmazása szerint Kodály Zoltán életében még sokszor találkozott a "tárgyi érdeklődés" hiányával, és "személyes ügyekkel", melyeknek leginkább hozzá nem értés vagy pozícióféltés volt a háttere.

Sárosi Bálint kiemelte, hogy a zeneszerző nem egyszerűen zeneműveket alkotott, hanem tartó oszlopokat és falakat épített a magyar kultúrában.

"Helyette soha senki se tudta volna zenekultúránkban azt a gödröt betölteni, melyet ő a Psalmus Hungaricusszal, a Háry Jánossal, a Galántai táncokkal, a Mátrai képekkel és egyéb műveivel betöltött" - tette hozzá.

Véleménye szerint "lefokozzuk őt, ha tudósként csak népzenekutatónak tekintjük". Hiszen Kodály Zoltánt a kultúra minden ága érdekelte, a zenében pedig egyebek mellett a zenetörténetet is mindenkinél jobban ismerte - hangsúlyozta.

A zenetudós úgy látja: "ma, amikor rádióból, televízióból is ömlik a hibás magyar beszéd, tanulságos emlékeznünk Kodály nyelvvédő, nyelvművelő megnyilatkozásaira".

Sárosi Bálint rámutatott arra, hogy Kodály Zoltán különösen figyelt a nyelv hangzására, majd a zeneszerző 1938-ban egy rádióelőadásban elhangzott szavait idézte, amelyek szerint "minden nyelvnek megvan a maga hangszíne, tempója, ritmusa, dallama, egyszóval zenéje. A magyarét egyre többen fújják hamisan".

"Harcostársa, Bartók elmenekült az országból. Helyesen tette, mert itthon talán hátralevő néhány évét sem bírta volna ki" - mondta, hozzáfűzve: Kodály maradt, mert volt hozzá ereje és főleg programja, ami itthon tartotta.

A háború utáni újjáépítést Kodály Zoltán a Magyar Tudományos Akadémia elnökeként - ahogy elnöki megnyitójában mondta: előmunkásaként - kezdte. Az Akadémiának is megbecsült tagja volt; méltó arra, hogy emlékét tisztelettel idézzük és ébren tartsuk - hangsúlyozta előadásában Sárosi Bálint.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok