2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Pálinkás József az Akadémia új elnöke

2008. május 6.
Pálinkás József fizikust, a Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karának dékánját, volt oktatási minisztert választották a Magyar Tudományos Akadémia új elnökének a szervezet 178. közgyűlésén. Az új főtitkár Németh Tamás, az MTA Talajtani és Agrokémiai Kutató Intézetének igazgatója lett.
Pálinkás JózsefPálinkás József akadémikust, a Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Kara (DETEK) dékánját választották meg a Magyar Tudományos Akadémia új elnökévé az MTA 178. közgyűlésén - jelentette be kedden Szász Domokos akadémikus, a szavazatszámláló bizottság elnöke.

Pálinkás József 276 szavazatot kapott a közgyűlés zárt ülésén leadott 476 szavazatból. A másik két elnökjelölt Somlyódy László akadémikus, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára 165, Roska Tamás akadémikus, az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetének kutatóprofesszora, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai Karának alapító dékánja 31 szavazatot kapott - közölte Szász Domokos.

Az Orbán-kormány volt oktatási minisztere akadémiai elnöki koncepciójáról szólva kifejtette: "Az MTA 1825-ös alapításától kezdve elég sok éve működik olyan stabil hagyományokkal, amelyek megváltoztatása badarság lenne, s a tudományban sem volt olyan változás az elmúlt években, ami gyökeres átalakulást igényelne". Ugyanakkor - tette hozzá - a tudományban, jellegéből fakadóan, állandó megújulás zajlik. Ezért Pálinkás József az akadémikusok egyik legfontosabb feladatának tekinti, hogy közvetítsék a világban zajló tudományos fejlődést, mert az MTA a legalkalmasabb arra, hogy jelezze: Magyarországnak mit kell tennie a tudomány, a tudománypolitika területén.

A tennivalók közül megemlítette a finanszírozási rendszer kérdését, annak megfogalmazását, hogy milyen területeken van Magyarországnak esélye a tudomány élvonalába kerülni, s milyen tudományterületeket kell jelentősen támogatni, hogy ne maradjunk le a világban.

Vizi E. Szilveszter, az MTA leköszönő elnöke gratulál Pálinkás Józsefnek MTI Fotó: Bruzák Noémi
Vizi E. Szilveszter, az MTA leköszönő elnöke gratulál Pálinkás Józsefnek MTI Fotó: Bruzák Noémi

Pálinkás beszédében hangsúlyozta, hogy elsősorban a mezőgazdaság, az élelmiszertermelés, az élelmiszerbiztonság, a gyógyszeripar, a géntechnológia, vagy az éghajlatváltozás területére kell koncentrálni.

Az MTA új főtitkára Németh Tamás akadémikus, az MTA Talajtani és Agrokémiai Kutató Intézetének igazgatója lett. Németh a leadott 446 szavazatból 235-öt kapott, a másik főtitkárjelölt, Pálinkás Gábor, az MTA Kémiai Kutatóközpontjának főigazgatója 172-t. Pléh Csaba eddigi főtitkár, a tisztség harmadik jelöltje visszalépett.

A hagyományokra építve, de energikusan haladjon az Akadémia

A megválasztását követően tartott sajtóértekezleten Pálinkás József bejelentette: azonnali hatállyal lemondott fideszes párttagságáról és parlamenti képviselői mandátumáról.

Pálinkás József 1995 óta tagja az MTA-nak, mint mondta politikusként is a kutatás-fejlesztés és az oktatás ügyét képviselte. Munkája megkezdésekor rövid időn belül egyeztetni kívánja elképzeléseit Molnár Károllyal, a kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszterrel, Hiller István oktatási miniszterrel, Pártos Ferenccel, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal elnökével és Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel.

Elnöki tervei között szerepel az új akadémiai törvény minél előbbi elfogadtatása, az akadémiai kutatóhálózat megerősítése, ezzel a magyar tudomány versenyképességének javítása. Pálinkás véleménye szerint az Akadémia olyan köztestület, mely működésében hasonlít az angolszász országok szakosodott kutatási bizottságaira (Research Counciljaira). "Ezt a szakmai hátteret itthon a jól szervezett akadémiai osztályok láthatnák el" - ismertette elképzelését az elnök hozzátéve, hogy az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok (OTKA) megerősítését is szükségesnek látja.

Az akadémiai intézethálózat gyors, kampányszerű átszervezését nem tervezi, programfinanszírozáson keresztül dőlne el, mekkora támogatással gazdálkodhatnak a jövőben az intézmények - mondta Pálinkás József. Elképzelése alapján az Akadémia, mint köztestület fenntartója, de nem irányítója lesz az intézethálózatnak, igazgatási feladatokat nem lát el.

Tervei szerint az Akadémiai Kutatóhelyek Tanácsa (AKT) az új törvény alapján a jelenleginél szűkebb, operatív testület lesz, melynek munkájába a kormányt is bevonják. Pálinkás József hangsúlyozta, hogy az alapkutatáson túl jelentős az alkalmazott kutatás-fejlesztés aránya már most is az akadémiai intézetekben, ez a jövőben is cél marad. "Láthatóvá kell tenni az elért eredményeket a világban, ezzel presztizst, hitelt szerezni" - tette hozzá. Véleménye szerint Magyarországnak néhány olyan kutatási területre kell koncentrálnia, mellyel markánsan jelenhet meg a világban.

A kutatásra fordítható források növelését fokozatosan tartja elképzelhetőnek Pálinkás, a nemzeti össztermék 0,1-0,2 százalékával emelkedve évente. Így érhetné el a teljes k+f ráfordítás az 1,8 százalékot pár év alatt a 2007-es 1,0 százalék helyett.

MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok