2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Szoros együttműködés az OKM és az MTA között a tehetséggondozásban

2008. május 26.
Az oktatást, a kutatást és a magyar tudományosságot érintő kérdésekről egyeztetett Hiller István oktatási és kulturális miniszter, valamint Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. A tárca vezetője - aki első alkalommal fogadta az MTA elnökét - azt mondta: a megbeszélés hangvétele és tartalma azt bizonyítja, hogy kiváló és problémamentes az együttműködés az OKM és az MTA között.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

"A tehetség az egyik legfontosabb érték hazánkban" - mondta el Hiller István oktatási és kulturális miniszter az MTA elnökével folytatott megbeszélés után újságíróknak. A miniszter kifejtette, hogy a Magyar Tudományos Akadémiával együttműködve lépnek fel a magyar tehetséggondozás kérdéseiben. Örömmel tudatta: az MTA elnöke támogatásáról biztosította a Magyar Géniusz Programot, annak céljaival teljes mértékben egyetértett. Megállapodtak abban is, hogy a jövőben a minisztérium és az MTA összehangolja a tehetséggondozó programokat, és szorosabban együttműködnek az oktatást és a tudományt érintő területeken. "Az egy órás megbeszélést teljes nézetazonosság jellemezte" - fogalmazott Hiller István.

Az oktatási és kulturális miniszter elmondta, hogy 2011-ben hazánk látja el az Európai Unió soros elnöki tisztét. Ez tökéletes alkalom lesz arra, hogy az Európai Unióban és hazánkban is központi témává emeljük az innováció kérdését, megmutassuk a magyar tudományos élet értékeit - részletezte a tárca vezetője. A minisztérium és az MTA ennek előkészítésében is partnerként fog együttműködni.

A megbeszélésen több, az oktatást és a tudományos életet érintő konkrét javaslat is született, amelyet a felek később pontosítanak. Mint azt Hiller István elmondta: reméli, hogy rendszeressé válnak a találkozók közte és az MTA elnöke között.

Pálinkás József kiemelte: szeretnék, ha a Parlament ősszel elfogadná az új akadémiai törvényt. "Ezt a törekvést a szaktárca is támogatja" - tette hozzá az MTA elnöke.

Újságírói kérdésre Hiller István úgy nyilatkozott: ma a magyar politikai életben szemben állni már mindenki tud, de az igazi feladat a tartalmas együttműködés, amire remélhetőleg példát mutatnak Pálinkás Józseffel, az MTA elnökével.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok