2024. április 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A Kutatási és Tudománypolitikai Tanács szeptemberben alakul meg

2009. augusztus 4.
A tudomány-, technológia- és innovációpolitika új koordináló testülete, a Kutatási és Tudománypolitikai Tanács szeptemberben alakul meg - jelentette be Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.
Az új testület feladata a tudományos utánpótlás képzéséről, az egyetemek és vállalkozások kutatási együttműködéséről, valamint a tudománypolitikai reformokról szóló javaslatok kidolgozása. Feladata továbbá, hogy összehangolja a tudomány-, technológia- és innovációpolitikai stratégiát, illetve ellenőrizze a rendelkezésre álló költségvetési és európai uniós források felhasználását. A 10 tagú tanács elnöke a mindenkori miniszterelnök.
 
Varga István a sajtótájékoztatón elmondta: a tanács munkáját a szakminisztériumok, így a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium, valamint az oktatási és kulturális tárca is segíti. A testület tagjai a miniszterelnök mellett az illetékes minisztériumok vezetői, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, a Magyar Rektori Konferencia elnöke, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal elnöke, valamint négy vállalati illetve tudományos szaktekintély. Az utóbbiak személyéről még nem állapodtak meg - tette hozzá a gazdasági tárca vezetője.
 
A tanácsadó testület létrehozásával a kormány célja a szakterület összehangolt kormányzati irányítási rendszerének kialakítása, a pályázati rendszer hatékonyabbá tétele, a tehetséggondozás megerősítése, és a terület iránti társadalmi elkötelezettség növelése. Varga István hangoztatta: egy olyan társadalmat kell felépíteni, ahol az innováció a mindennapok része, illetve javítani kell a vállalkozások innovativitását.
 
A kormány tervei szerint a tanács nemzetközi szinten is képviselné Magyarországot a kutatás-fejlesztés területén.
 
Manherz Károly, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára tájékoztatott arról, hogy visszakerülnek a minisztériumhoz a Magyar Tudományos Akadémiával kapcsolatos kérdések, illetve a tárca feladata a tudománypolitika alapvetéseinek meghatározása a kormány stratégiájával összhangban.
 
(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok