2024. február 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Konferencia Babits- és Illyés-értelmezésekről Szekszárdon

2010. november 18.
Babits Mihály életművének jelenkori értelmezéseiről, többek közt finn- és olaszországi fogadtatásáról is szó esik a Szekszárdon, csütörtökön kezdődő kétnapos irodalmi konferencián.
Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Főiskolai Karának Nagy írók, költők Szekszárdon című tanácskozásán az első napon szekszárdi írók, irodalomtörténészek a város múlt századi és jelenkori irodalmi életét járják körül, a második napon Babits és Illyés életművének kutatóitól hangzanak el előadások - mondta az MTI-nek N. Horváth Béla, a kar főigazgatója.
 
Az irodalomtörténész felhívta a figyelmet Tuomo Lahdelmának, a jyväskyläi egyetem professzorának, a Nemzetközi Magyarságtudományi Társaság elnökének előadására, amely a babitsi életmű - viszonylag ismeretlen - finnországi fogadtatásával foglalkozik; a firenzei egyetemről érkező Beatrice Töttőssy a költő műveinek olaszországi befogadásáról szólva ad olvasási javaslatokat Babitshoz.
 
Babits Mihály szobra szekszárdi szülőháza kertjében (www.oszk.hu)
Babits Mihály szobra szekszárdi szülőháza kertjében (www.oszk.hu)
Tverdota György Illyés és Babits kapcsolatáról, N. Horváth Béla Illyés költői szerepfelfogásáról tart előadást; utóbbiban a szekszárdi irodalomkutató azt mutatja be, hogy Illyés még kései műveiben is az úgynevezett képviseleti szerep gyakran kétellyel volt övezve.
 
N. Horváth Béla kitért arra, hogy a Babits-életmű értelmezésén lassú oldódás érezhető. Mint mondta, a rendszerváltozásig Babits a nagy költő címet viselhette, de nem tartozott azok közé, akinek életművét az irodalomtörténet teljes egészében az olvasók elé tárta. "Az 1990-es évektől kezdve volt egy ellenkanonizációs folyamat, az utóbbi években pedig az érezhető, hogy egyre szélesedik az olvasata" - tette hozzá. Gintli Tibor, az ELTE kutatójának előadása azt mutatja meg, hogy Babits valahol a klasszikus és a késő modernség között foglal helyet.
 
(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok