2024. február 22.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

"Történelmi átértékelés" - Levéltári konferencia Hóman Bálint munkásságáról

2010. november 25.
"Történelmi átértékelés" címmel levéltári konferenciát rendeztek szerdán Székesfehérváron Hóman Bálint munkásságáról, a politikai szerepvállalása miatt mindmáig vitatott életművű történész születésének 125. évfordulóján; ez alkalomból két kiállítást is nyitottak, amelyen Hóman Bálint és Székesfehérvár kapcsolatát mutatták be.
A Kodolányi János Főiskola Hungarológiai Műhelye, Székesfehérvár és Fejér megye közgyűlése, a Fejér Megyei Múzeumok Igazgatósága és a Magyar Történelmi Társulat által szervezett rendezvényen történészek, tudományos szakemberek értékelték tevékenységét, mutatták be szellemi-politikai arcképét.
 
Cser-Palkovics András (Fidesz) Székesfehérvár polgármestere emlékeztetett rá, hogy Hóman Bálint (1885-1951), Székesfehérvár országgyűlési képviselőjeként sokat tett a város fejlődéséért.
 
L. Simon László országgyűlési képviselő, a parlament kulturális és sajtóbizottságának elnöke úgy fogalmazott, hogy Hóman Bálint a XX. század egyik legnagyobb kultúrpolitikusa volt. Példáját idézve rámutatott, hogy van átjárás a politika és a kultúra között.
 
Hóman Bálint (fotó: Kultúra.hu)
Hóman Bálint (fotó: Kultúra.hu)
Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára szerint el kell tüntetni a kiközösítés, a megbélyegzés nyomait.
 
A konferencián neves történészek - köztük Romsics Ignác egyetemi tanár, Tőkéczki László tanszékvezető egyetemi docens, Pritz Pál egyetemi magántanár és Dénes Iván Zoltán tanszékvezető egyetemi tanár idézték fel Hóman Bálint szellemi-politikai arcképét, a magyar történetírásban betöltött szerepét, s kapcsolatát Szekfű Gyulához, majd három szekcióban folytatták a tanácskozást.
 
A tudományos rendezvény kísérő programjaként a Fekete Sas Patikamúzeumban Hóman Bálint és Székesfehérvár címmel, a Városi Levéltárban pedig Hóman Bálint, Székesfehérvár képviselője címmel nyitottak kiállítást, illetve kamaratárlatot.
 
(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok