2024. február 25.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Javulnak a felsőoktatás pozíciói a jövő évi költségvetésben

2006. október 31.
Javulnak a felsőoktatás pozíciói a jövő évi költségvetésben Határozottan javulnak a felsőoktatás pozíciói a jövő évi költségvetésben - közölte Závecz Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) gazdasági és fejlesztési államtitkára a Magyar Rektori Konferencia keddi budapesti ülésén. Ez a számítás ugyanakkor egyelőre csak a "tervezett számokon" alapul.
Závecz Ferenc ismertetése szerint az állami intézmények támogatása több mint 12 milliárd forinttal nő, ami mintegy hét százalékos növekedést jelent. A nem állami intézmények másfél milliárd forinttal számíthatnak többre, míg a hallgatói normatívákra plusz 5,4 milliárdot irányoznak elő.

A gazdasági és fejlesztési államtitkár beszámolt arról, hogy folyik a fejlesztési részhozzájárulás bevezetésének és a hallgatói juttatások átalakításának előkészítése, jelenleg a modellszámítások zajlanak.

Kitért arra, hogy a tárca fontolgatja a doktori képzésben is a tandíj újbóli bevezetését, ugyanakkor erről még nincs döntés.

Makkosi Tamás, a Doktoranduszok Országos Szövetsége képviseletében ezzel kapcsolatban kifogásának adott hangot, mondván, mintegy ezer nappali tagozatos doktoranduszt vesznek fel, s ez 200 millió forintos bevételt jelentene csupán összesen, s ezért nem látja indokoltnak a tandíj újbóli bevezetését.

Závecz Ferenc ugyanakkor azt mondta: van olyan intézmény, ahol önmagában ennyi folyhatna be a doktoranduszok által fizetendő tandíjból.

A felsőoktatási intézményekben működő gazdasági tanácsokról az államtitkár azt mondta: a legtöbb intézménynél jól alakul az együttműködés, az OKM azt javasolja, hogy vegyék igénybe a testületek tagjainak szakértelmét az egyetemek, főiskolák.

Az államtitkár szólt arról, hogy idén forráshiány miatt a tárca nem tudja megfinanszírozni az Educatio oktatási kiállítás 90 millió forintos költségeit. A tárca illetékese ezért egy olyan megoldást tart elképzelhetőnek, hogy ennek az összegnek a harmadát állja a minisztérium, s az intézmények is szerepet vállalnának például a standok felállításának költségeiben.

Závecz Ferenc kérdésre válaszolva elmondta: jelenleg nem tervezik a műszaki, illetve természettudományos normatíva bevezetését. Arról, hogy a felsőoktatásnál jövőre jelentkező többlettámogatást mire lehet fordítani, nem viszi-e el a kötelező béremelés, azt mondta: erre nem tud megnyugtató választ adni. Az Országos Érdekegyeztető Tanácsban folyó megbeszélések komoly béremelési kényszert eredményezhetnek - tette hozzá.

Azok a számok, amelyek szerint a jövő évi költségvetés az állami felsőoktatási intézmények támogatását több mint 12 milliárd forinttal növeli, a nem állami intézmények pedig másfél milliárd forinttal számíthatnak többre, egyelőre csak "tervezett számok", mert a jövő évi költségvetésről szóló javaslatot csak kedden délután nyújtja be a pénzügyi tárca az Országgyűlésnek - közölte Gulyás Erika, az oktatási tárca sajtófőnöke.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok