2023. december 3.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Megtartotta alakuló ülését a Felsőoktatási Kerekasztal

2006. szeptember 13.
Egyetértés mutatkozott a Felsőoktatási Kerekasztal szerdai budapesti alakuló ülésén a szaktárca vezetője által javasolt tárgyalási témákban: így a kerekasztal a jövőben napirendjére tűzi a felsőoktatás intézményszerkezetének és finanszírozásának átalakítását, a minőségbiztosítás kérdését, a felsőoktatási hallgatói támogatások rendszerét és az infrastruktúra megerősítését.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter
 
A kerekasztal munkájában részt vesz a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, a Magyar Rektori Konferencia, az egyházi felsőoktatási intézmények képviselője, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége képviselője, a Doktoranduszok Országos Szövetsége, az MTA, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete, és a munkaadók képviselője.

Hiller István szakminiszter az ülésen kiemelte: a felsőoktatás minden szereplője párbeszédben áll egymással, s nem lát olyan akaratot, hogy ez megváltozna. A tárgyalási témák a doktoranduszok javaslatára várhatóan kibővülnek a tehetséggondozás kérdésével is - derült ki az ülésen.

A miniszter a változtatásokat indokolva kifejtette: jelenleg túlságosan elaprózott az intézményszerkezet, túl sok felsőoktatási intézmény működik, és sok a párhuzamos képzés. Példaként említette a gazdasági és jogi képzéseket. A finanszírozás átalakítására szerinte azért van szükség, mert a mennyiségi növekedést, amely a hallgatók létszámában bekövetkezett, a minőség alapú struktúrának kell felváltania.

Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter
 
A felsőoktatási hallgatói támogatások kapcsán jelezte: szét kívánják választani a szociális és tanulmányi ösztöndíjak rendszerét. Kiemelte a felsőoktatási infrastruktúra megerősítését is, amelyet az indokol, hogy a négyszeresére növekedett hallgatói gárda majdnem változatlan körülmények között folytatja tanulmányait, mint korábban. Ennek javítása a színvonal erősítésének a záloga.

A miniszter elmondta: azt szeretné, ha a 2008/2009-es tanévben már megváltozott szerkezetben és emelkedő színvonal mellett működne a magyar felsőoktatás.

Nagy Zoltán, Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) alelnöke az egyeztetésen azt mondta: a finanszírozás átalakításáról számos ponton egyetértés van, de a fejlesztési részhozzájárulás álnéven bújkáló tandíjjal továbbra sem tudnak azonosulni. Mint mondta, javasolják a kormány fontolja meg a fejlesztési részhozzájárulást és kezdeményezze annak visszavonását.

Morvayné Bajai Zsuzsanna, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnökhelyettese csatlakozva a HÖOK-hoz azt mondta, nem a tandíj a megfelelő megoldás a finanszírozási problémákra. Nem szabad, hogy kiváltság legyen a továbbtanulás, s attól tartott, hogy különösen a szegénység és munkanélküliség sújtotta családok gyermekeit vágja el a tandíj a felsőfokú tanulmányoktól.

Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter
 
Hiller István - utalva a fővárosi hallgatói demonstrációra - erre úgy reagált: szeptember 21. előtt és után is szívesen tárgyal. Hozzátette: a meghatározó kérdésekben egyetértés van, s van egy pont, amiben nem értenek egyet.

Nagy Zoltán azt mondta, a miniszter által javasolt öt pont lefedi a felsőoktatás problémakörét, ugyanakkor azt javasolta, hogy készüljön felmérés arról, a munkaerőpiacnak várhatóan milyen diplomásokra lesz szüksége 10-15 év távlatában.

Rudas Imre a Magyar Rektori Konferencia főiskoláit képviselő társelnök egyetértését fejezte ki az öt pont kapcsán. Kiemelte: egyértelműen elkötelezettek a minőségalapú átalakítás irányában és hasonló álláspontra helyezkedett a minőségbiztosítás kérdésében is.

Lasztovicza László, a Doktoranduszok Országos Szövetségének elnöke elmondta: elkötelezettek a minőség fejlesztése mellett, ugyanakkor kifogásolta, hogy a doktori képzés részleteit szabályozó kormányrendelet a mai napig nem született meg.

Hiller István azt mondta, lát esélyt arra, hogy ezt a jogszabályt még idén megalkossák.

Kis Papp László, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete elnöke közölte: támogatják a tárca elképzelését a felsőoktatási intézmények számának csökkentéséről. Fontosnak tartotta, hogy senki ne maradjon ki a felsőoktatásból azért, mert szegények a szülei. Leszögezte: a felsőoktatás finanszírozásából továbbra sem vonulhat ki az állam.

MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok