2021. november 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Felsőoktatási Kerekasztal - nem tárgyaltak a rektorok javaslatáról

2008. április 30.
Az előzetes tervekkel ellentétben nem tárgyalt a Felsőoktatási Kerekasztal szerdán a rektorok hallgatói költségtérítésre vonatkozó javaslatáról - derült ki a testület ülése utáni sajtótájékoztatón, Budapesten.
Hiller István szakminiszter elmondta, hogy a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) javaslatára szakértői csoportokat hoznak létre. E munkacsoportok összegyűjtik majd a tapasztalatokat, s javaslatokat tesznek a költségtérítéses és államilag finanszírozott hallgatói státusz közötti átjárhatóság, a hátrányos helyzetű diákok felsőoktatási tanulmányai, szociális helyzete kérdéskörökben.

A szakértői csoportokban a minisztériumi szakemberek mellett a hallgatók, a rektorok, a felsőoktatási szakszervezetek, a doktoranduszok és a nagycsaládosok képviselője is részt vesz majd.

A miniszter előrelépésként értékelte a szerdai megbeszélést, mint mondta, a felek álláspontja közeledett egymáshoz. Hozzátette: optimistább, mint amilyen két hónappal ezelőtt volt.

"Ez egy kis lépés, de a kis lépésekből áll össze a tényleges előremenetel" - fogalmazott Hiller István.

Kérdésre válaszolva közölte, hogy az ülésen nem volt szó a hallgatói költségtérítésekről semmilyen formában. Nem volt szó arról sem, hogy a fizetendő költségtérítést szétterítsék a hallgatók között - szögezte le.

Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

Miskolczi Norbert, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke elmondta: javaslatukhoz, hogy vegyék le a rektorok javaslatát a napirendről, öt szervezet csatlakozott.

Emlékeztetett arra, a HÖOK már 2006-ban javasolta, hogy törvényben szabályozzák a költségtérítéses és az államilag finanszírozott hallgatói státusz közötti átjárhatóságot.

A rektori konferencia egyetemi tagozata legközelebbi ülésén részt vesz majd a HÖOK is.

Kis Papp László, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének elnöke közölte: támogatják a három munkabizottság felállítását, és kiemelt fontosságúnak tartják, hogy a hallgatói esélyegyenlőség, az esélyteremtés érdekében fogjanak össze a civil szervezetekkel is.

A költségtérítéses és az államilag finanszírozott hallgatók közötti differenciált átlépésekről elmondta: meg kell vizsgálni, hogy a törvényben rögzített 15 százalékos lehetőséggel az intézmények hogyan tudnak élni, s a tapasztalatok alapján lehet majd továbblépni.

Kis Papp László kezdeményezte, hogy a következő ülésen tárgyaljon a kerekasztal arról a szabad demokrata javaslatról, amelynek alapján ismét napirendre került a felsőoktatás, a tudomány esetleges privatizációja. Ezt az érdekvédő járhatatlan útnak nevezte.

A Rektori Konferencia múlt kedden, Gyöngyösön fogadta el javaslatát, amely "a költségvetésből támogatott hallgatói kör és a fizetendő költségtérítési rendszer átalakításáról" szól. Lényege, hogy 2009-től a rendszer bevezetéséig - vagyis 2010-ig - tartó átmeneti időszakban teljes átjárhatóság legyen az államilag finanszírozott és a költségtérítéses rendszer között, szemben a most érvényes 15 százalékos kvótával, s az adott év tanulmányi eredményétől függően évente lehessen meghatározni, hogy ki melyik képzési formában tanulhat.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok