2022. május 26.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Budapesti Műszaki Főiskola - Bécsi úti építkezés

2002. október 8.

Budapesti Műszaki Főiskola - Bécsi úti építkezés

Helyszín: 1034 Budapest, Bécsi út 96/b.
Lebonyolító: '96 Kft.
Start év: 2001
Nettó alapterület: 6000 m2
Kivitelező: kiválasztása folyamatban
Beruházási költség: 2,5 milliárd forint
Építész tervező: Bérces László - Mérték StúdióPályázati terv

Az elmúlt évtizedben a Budapesti Műszaki Főiskola alapító intézményeiben jelentősen megnövekedett a hallgatói létszám. A főiskola ezért nyújtotta be fejlesztési pályázatát az Oktatási Minisztériumnak. A kedvező döntést követően a Bécsi úton megépítendő épület tervpályázatát Bérces László (Mérték Építészeti Stúdió Kft.) nyerte.

Látványterv a Bécsi út felől

Az újonnan alakult főiskolának több helyszínen vannak épületei, köztük a harmadik kerületben két, egymás szomszédságában levő telken is. A Doberdó úton a Rejtő Sándor Könnyűipari Főiskolai Kar, mellette a Bécsi úton jelenleg a Kandó Kálmán Műszaki Főiskolai Kar működik. A pályázati kiírás szerint az utóbbi területen kell megépíteni az új létesítményt.

A dél-nyugati homlokzat

A dél-keleti homlokzat

A zöldterület határán fekvő telek kedvező tulajdonságokkal rendelkezik. Egyrészt a Bécsi úton keresztül autóval és tömegközlekedési eszközökkel is gyorsan elérhető a belváros és a peremterületek felől is. Másrészt a környék egyre erősödő forgalmának negatív hatásait jól ellensúlyozza a terület természetes zöldfelülete, amelyet a tervezők szeretnének minél inkább érintetetlenül megőrizni.

A Bécsi úti homlokzat

A lejtős terepen a régi épületek egymástól távol helyezkednek el. Az új létesítményt úgy tervezték meg, hogy összekösse ezeket: a Bécsi úti épülettel közvetlenül, míg a Doberdó út túloldalán álló könnyűipari karral gyalogos hídon keresztül kapcsolódna. Az összhang megteremtése végett az új tömböt úgy tervezték, hogy illeszkedjen a már álló épületek a hetvenes évekbeli modernista stílusához.

Metszet

Metszet

A tervezett épületben az Neumann János Informatikai Főiskolai kar laboratóriumi szobákat és tanszéki helyiségeket kap. Mindemellett egy nagyelőadó és több oktatási terem lesz, melyeket a mindhárom itt működő kar használni fog.

A belső udvar látványképe

A földszint alaprajza

Az épület alagsorában - az igényeknek megfelelően - egy parkolószintet alakítanak ki, mely a Bécsi út felé rendelkezik kijárattal, és az épület több pontjáról is elérhető lesz majd lifeteken és lépcsőkön keresztül.

 

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok