2023. december 3.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Felsőoktatási Minőségi Díj a Budapesti Gazdasági Főiskolának és a Budapesti Corvinus Egyetemnek

2010. május 7.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter Felsőoktatási Minőségi Díjat adományozott a Budapesti Gazdasági Főiskolának a minőségfejlesztés területén elért eredményeiért. A tárcavezető az elismerést pénteken adta át Sándorné Kriszt Évának, az intézmény rektorának. Felsőoktatási Minőségi Díjjal tüntették ki a Budapesti Corvinus Egyetemet is, a díjat Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár hétfő délután adta át Mészáros Tamás rektornak.
Fotó: Rudasy András
Fotó: Rudasy András
Hiller István értékelése szerint a Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF)k iemelkedő teljesítményt nyújtott egyebek mellett a hallgatói létszám, a jelentkezők száma, a versenyképesség és a munkaerő-piaci elvárások területén.
 
A miniszter hangsúlyozta, a világban a verseny a megszerzett és alkalmazható tudásért folyik. A mennyiség helyett a minőséget, a színvonalat kell a középpontba állítani. Magyarország versenyképességének záloga a minőségi szolgáltatásokban, a külkereskedelmi kapcsolatokban rejlik. A gazdaságnak és a felsőoktatásnak egymást kiegészítő területekké kell válnia.
 
Fotó: Rudasy András
 
Sándorné Kriszt Éva kiemelte, hogy a Budapesti Gazdasági Főiskola fő küldetése, hogy megfeleljen a munkaerő-piaci elvárásoknak, a képzés színvonalával, a választható képzési lehetőségekkel javítsa a versenyképességet, továbbá megőrizze és fejlessze nemzetközi kapcsolatrendszerét.
 
"A Felsőoktatási Minőségi Díjat nemcsak egyszer kell kiérdemelni, hanem hosszútávon is méltónak kell mutatkozni rá" - fogalmazott.
 
Felsőoktatási intézmény kategóriában a Felsőoktatási Minőségi Díj másik kitüntetettje a Budapesti Corvinus Egyetem. A díjat Manherz Károly felsőoktatási és tudományos szakállamtitkár hétfő délután adta át Mészáros Tamás rektornak.
 
A Felsőoktatási Minőségi Díjat a kormány azzal a céllal alapította, hogy a minőségfejlesztés módszereinek alkalmazásában kiemelkedő eredményeket és folyamatos fejlődést mutató felsőoktatási intézmények és azok szervezeti egységeinek teljesítményét elismerje. A folyamatban lévő felsőoktatási reform ösztönzi a felsőoktatási intézményeket a hazai és nemzetközi szintű versenyre. A díj lehetőséget teremt hazai és nemzetközi összehasonlításokra, rangsorolásokra, a gazdaság igényeihez való minél teljesebb alkalmazkodásra, a versenyhelyzet erősítésére.
 
A Felsőoktatási Minőségi Díjjal évente azon felsőoktatási intézmények teljesítményét ismerik el, amelyek eredményesen alkalmazzák a minőségirányítási rendszert. Ennek részeként folyamatos, stratégiai jellegű minőségfejlesztést valósítanak meg, az Európai Minőségi Díj követelményrendszerével összhangban támogatják az önértékelésen alapuló minőségfejlesztést, folyamatosan figyelemmel kísérik és értékelik a szolgáltatásaikat igénybe vevő partnerek elégedettségének alakulását, a gyakorlatban alkalmazzák az egymástól való tanulást, az összehasonlításon alapuló fejlesztést, valamint a sikeres megoldások átvételét. A díjat elnyerők vállalják, hogy a pályázat kidolgozása által nyert tapasztalataikat közzéteszik az intézmény honlapján.
 
A 2009/2010-es tanévben negyedszer meghirdetett pályázati felhívásra 6 pályázat érkezett be, melyből 3-at felsőoktatási intézmény, 3-at pedig felsőoktatási intézmény szervezeti egysége nyújtott be.
 
A pályázatok értékelése több szinten történt. Az önértékelésen alapuló pályázatok először formai ellenőrzésen estek át. Ezt követte a pályaművek tartalmi értékelése, melyet minden pályázat esetében három, egymástól független szakértő értékelése jelentett, akik ezután közös véleményt fogalmaztak meg. Az értékelők minden pályázónál tartottak helyszíni szemlét. A helyszíni látogatást követően fogalmazták meg az értékelők javaslataikat és terjesztették a független szakértőkből álló Felsőoktatási Minőség Díj és Minőségfejlesztési Bizottság elé. A bizottság 2010. április 26-án tárgyalta meg a pályázatok értékelését, majd beterjesztette javaslatát az oktatási és kulturális miniszterhez jóváhagyás céljából. Hiller István miniszter a javaslatot elfogadva az alábbi döntést hozta.
 
A 2010. évi Felsőoktatási Minőségi Díj pályázaton Felsőoktatási Minőségi Díj kitüntetésben részesült
 
Felsőoktatási intézmény kategóriában a
  • Budapesti Corvinus Egyetem
  • Budapesti Gazdasági Főiskola
Bronz Fokozatú Elismerő Oklevélben részesült a
  • Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem
Szervezeti egység kategóriában
 
I. Aranyfokozatú Elismerő Oklevélben részesült a
  • Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar
II.Bronz Fokozatú Elismerő Oklevélben részesült a
  • Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum
Fotó: Rudasy András
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok