2022. június 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A felsőoktatási intézmények normatív folyamatmodellje

2005. július 11.
Nemzetközi szinten a hazai felsőoktatás jelentős, közel 10-15 éves elmaradásban van a korszerű információs és kommunikációs technológiák integráns felhasználása, a szervezetkorszerűsítés, ésszerűsítés, a hatékony és minőségi szolgáltatást biztosító folyamatszervezés terén. Ez egyaránt érvényes az oktatásszervezésre, a gazdálkodásra, a K+F és egyéb tevékenységek kiszolgálására, támogatására. Az oktatás módszertani és tartalmi megújulása mellett szükséges a felsőoktatási intézmények valamennyi alap és támogató folyamatának korszerűsítése, igazítása a megváltozott követelményekhez, ezt a két területet integrált módon kezelve. Mindezt a társadalomban jogosan megfogalmazódó költséghatékonysági és minőségi elvárások, a korábbi integrációból és a bolognai folyamat kihívásaiból eredő követelmények indokolják.

A felsőoktatás korszerűsítését, hatékonyságát csak jelentős átszervezések révén lehet reálisan elérni. A hatékony és eredményes működés feltételét jelenti a megfelelő intézményi támogató rendszerek bevezetése is, ezek nélkül az intézmények menedzselhetősége, kontrollja érdemben nem valósítható meg. Informatikai fejlesztések szervezeti változások, a folyamatok átszervezése, ésszerűsítése nélkül viszont nem jelentenek megtérülő befektetést. A felsőoktatási intézmények professzionális irányítása feltételezi az intézmények belső működési folyamatainak ismeretét és ennek alapján az erőforrás-igények - lehetőség szerinti - pontos felmérését, tervezését. A folyamatmenedzsment révén informatikai rendszerek bevezetése eredményesebb lehet: az elmúlt éveknek az a tapasztalata, hogy az intézményi támogató rendszerek bevezetésekor nem történt folyamat-racionalizálás, a rendszereket és a folyamatokat nem hangolták össze, ami nehézkes implementációhoz vezetett, sok esetben pedig a projektek kudarcát hozta. A felsőoktatás még nem esett át azon - az üzleti szektorban a 90-es években lezajlott - általános átszervezési/ésszerűsítési hullámon, ami az informatikai rendszerek és a szervezetek/folyamatok harmonizálásával jelentős hatékonyságjavítást tett lehetővé. A folyamatok rendbetétele, - esetleg optimalizálása - nélkül informatikai fejlesztések megvalósítása nem csak rendkívül nehéz és kockázatos, de pénzpocsékolás is.

A felsőoktatási reform kihívásai és a sűrgős informatikai fejlesztések elkerülhetetlenül szervezetfejlesztést igényelnek. Bármilyen intézményi átszervezés (BPR), információrendszer-fejlesztés megvalósítását jelentősen egyszerűsítheti, támogathatja egy olyan normatív intézményi modell, amely az intézményi stratégiai és irányítási, alap és támogató folyamatokra koncentrálva közös kiindulópontot képez a helyi sajátosságokat figyelembe vevő konkrét projektben.

A modell elkészítésének célja a felsőoktatási reform támogatása, elősegítve a korszerű folyamatmenedzsment vívmányok meghonosítását, a felsőoktatási "best practice" működési modell kialakítását a hazai felsőoktatási intézményekben. A modell segítségével az ágazat intézményeinél érdemi átszervezések, ésszerűsítések, szervezetfejlesztés valósulhatnak meg, és lehetővé válik az informatikai korszerűsítés is.

Az Oktatási minisztérium felkérésére az Educatio Kht. Több, a köz- és felsőoktatás fejlesztését szolgáló projektet indított 2003 decemberében. Az IFUA Horváth & Partners Management Consulting Kft. a Miskolci Egyetem és a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem (ma Budapesti Corvinus Egyetem) oktatóinak közreműködésével készítette el 2004-ben a felsőoktatási intézmények normatív folyamatmodelljét. Mintegy 200 folyamat magas szintű modelljét dokumentálták/implementálták egy erre a célra szolgáló speciális támogató szoftver segítségével (ARIS). A folyamatmodell további karbantartása, fejlesztése az OM feladata és stratégiai törekvése.

Az Oktatási Minisztérium az elkészült folyamatmodelleket tartalmazó adatbázis publikálásával az eddig elért eredményekről szeretné tájékoztatni az intézményeket, a felsőoktatás képviselőit, és támogatni szeretné a felsőoktatásban most induló HEFOP és egyéb fejlesztési projektek sikeres megvalósítását.

Az adatbázis a http://www.okm.gov.hu/folyamatmodell/index.htm címen érhető el.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok