2022. május 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A Semmelweis Egyetem

2002. október 8.

A Semmelweis EgyetemA magyarországi orvosképzés a XVIII. században indult meg. A Nagyszombati Egyetemen Mária Terézia udvari orvosának, Gerhard van Swietennek javaslatára hoztak létre önálló kart az oktatáshoz. A képzés már 1770-ben megindult, önálló épülete azonban csak két évvel később készült el, Franz Anton Hillebrandt tervei alapján. A saját klinika hiánya viszont már ekkor is megoldatlan gondot jelentett. Öt évvel később az egyetem Budára költözött és a pezsgő nagyvárosban a megbetegedések lényegesen nagyobb számával találkozhattak a hallgatók.

A trónon édesanyját követő II. József is szívén viselte a magyar orvosképzés ügyét. 1784-ben ő határozott arról, hogy Budáról Pestre költözzön az egyetem, ahol a jezsuita rend egykori rendházában, a mai Kossuth Lajos és Semmelweis utca sarkán kaptak helyet a tanszékek. A klinikai esetek vizsgálata továbbra is megoldatlan probléma volt, ezért többször is felvetődött a Szent Rókus kórházzal való együttműködés, de ezek a próbálkozások rendre meghiúsultak.

Nagyvárad téri Elméleti Tömb épülete a tér felől

A XIX. század első felében egyre több hallgató vehetett részt az oktatásban, emiatt azonban lassan szűknek bizonyult a kolostorból átalakított, eddig sem tágas épület. A kar mideközben jelentős szerepet játszott a kor nagy járványainak leküzdésében is.

Az 1848-49-es szabadságharcot követően tovább fokozódtak az intézmény helygondjai, amelyet az 1870-es években meginduló, mintegy négymillió forintot kitevő építkezés oldott meg hosszú távon. A főváros elöljárósága az akkor még a város szélének számító Üllői út mentén, két területen jelölt ki helyet a klinikáknak és az adminisztrációt lebonyolító intézményeknek.

A világégés utáni években, mint annyi más intézmény, az orvosi kar is anyagi nehézségekkel küzdött, amelyek éppen akkorra kezdtek volna enyhülni, amikor 1929-ben megindult a világtörténelem legnagyobb gazdasági válsága. Az újabb talpra állásig a harmincas évek végéig kellett várni.

A Neurológiai Klinika

A második világháború a frontszolgálattól és a sebesültellátástól eltekintve 1944-ig nem okozott különösebb zavart a képzésben. A főváros ostromát viszont nagyon megsínylették az épületet, melyek közül négy súlyosan megrongálódott. A felújítási munkálatok csak 1949-re fejeződtek be, és a szervezeti átalakítások során több, klinikává átalakított kórházat csatoltak az intézményhez.

Az addigi Pázmány Péter Tudományegyetem a "kor szellemének" megfelelően 1950-ben felvette az Eötvös Loránd nevet, majd a központi kormányzat szándéka szerint több karát, így az orvosit is önállósította. Fél évvel később így alakult meg a Budapesti Orvostudományi Egyetem is, amely alapításának 200. évfordulóján, 1969-ben vált Semmelweis Ignác Orvostudományi Egyetemmé.

A Bőr- és Nemi Kórtani Klinika épület

Az önállósodott intézmény továbbra is helyszűkében volt, és ezen csak a hetvenes évek beruházásai enyhítettek. Sok kiszolgáló - elsősorban a hallgatók jólétét javító - építkezés mellett 1978-ban készült el a mai főépület az Üllöi úton. A huszonkét emeletes toronyházat Gerlóczy Gedeon, Südi Ernő és Wagner László tervei alapján valósították meg. Az épület alsó szintjét képező hasáb alakú részben alakították ki az előadótermeket, míg a felső emeleteken tanszékek és különbözö intézetek kaptak helyet.

A kilencvenes évek végén a Semmelweis Orvostudományi Egyetem - éppúgy, mint a többi felsőoktatási intézmény - összeolvadt más, hasonló profilú egyetemekkel, főiskolákkal. Így jött létre a Semmelweis Egyetem. Az intézmény eddig is sok helyen rendelkezett oktatási termekkel szerte a városban, de az integrációt követően már rengeteg pénzt és időt emésztett volna fel a létesítmények között megfelelő kapcsolat kiépítése.

Az 1. sz. Gyermekgyógyászati Klinika épülete

Ezért a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai karának XIII. kerületében található Szabolcs utcai épületegyütteséért egy csereszerződés keretében megszerezték a VII. kerület Szentkirályi utca 12-14. illetve a szomszédos Vas utcában a 17. számú telket. Az intézmény vezetősége itt tervezi felépíteni oktatási központját, ahol az előadó- és tantermeken kívül tanszékeket, laboratóriumokat, könyvtárat és hallgatói szabadidős tevékenységre alkalmas helyiségeket alakítanak ki.

A fejlesztés eredményeként a most a városban szétszórtan elhelyezkedő épületek közül az egyik közelebb kerül a központhoz, és az új létesítménynek köszönhetően a hallgatók és az oktatók modernebb körülmények között vehetnek részt az képzésben.

 

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok