2023. december 3.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
Fórum » Felsőoktatás

Tisztelt Fórumozók!

Technikai okok miatt átmenetileg lezártuk a fórumot, de hamarosan újraindítjuk. Megértésüket és türelmüket köszönjük!

Felhívjuk figyelmüket arra, hogy az általunk leírt szakmai vélemény nem kötelező erejű. Az Alkotmánybíróság a 60/1992. (XI. 17.) AB határozatában kifejtette, hogy a minisztériumi és egyéb központi állami szervektől származó jogi iránymutatást tartalmazó leiratok, körlevelek, útmutatók, iránymutatások, állásfoglalások és egyéb informális jogértelmezések kiadása alkotmányellenes, ezért ahhoz semmiféle joghatás nem fűződik, és arra bíróság vagy más hatóság előtt hivatkozni nem lehet.

A szerkesztők

6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  

A Szerkesztők üzenete
2010.01.18. 15:47
 Tisztelt Fodor András Gergő!

A rendelkezésére álló támogatási idő kiszámításánál alapvetően a a felsőoktatásról szóló 2005. évi CXXXIX. törvény (továbbiakban törvény) alábbi rendelkezéseit kell figyelembe vennie: „55. § (2) Egy személy tizenkét féléven át folytathat a felsőoktatásban tanulmányokat államilag támogatott képzésben (a továbbiakban: támogatási idő), beleértve a felsőfokú szakképzést is. ...

... aki államilag támogatott képzésben valamely képzési ciklusban végbizonyítványt szerzett, ugyanabban a képzési ciklusban nem vehet részt államilag támogatott képzésben ...”

Továbbá a törvény 55. § (4) szerint az „adott képzéshez rendelkezésre álló támogatási idő legfeljebb két félévvel lehet hosszabb, mint az adott tanulmányok képzési ideje”.

A levelében leírtak szerint Ön mind a 12 félévet az alapképzésben kívánja felhasználni. A fentiek alapján látható, hogy a törvény ezt korlátozni igyekszik, de teljes mértékben nem zárja ki, tehát ha a fenti feltételek egyikét sem sérti meg, akkor tervét megvalósíthatja. Felhívom szíves figyelmét arra a kedvező lehetőségre, amit a törvény 56. § (3) szerinti párhuzamos képzés jelent.

Üdvözlettel:
Dr. Szitás József
Felsőoktatási Főosztály

A Szerkesztők üzenete
2010.01.18. 15:43

Tisztelt "emesi"!

A levelében feltett kérdésének körülményei nem teljesen egyértelműek, így csupán segítséget tudok adni ahhoz, hogy a válaszokat egyedül is megtalálja.
A felsőoktatásban a Katapult Mentorprogram 2005-től segíti elő a halmozottan hátrányos helyzetűeket a továbbtanulásban és a munkaerőpiacon való elhelyezkedésnél. Az alábbi címen pl. többet megtudhat erről a programról: http://www.diakkapu.hu/esemenyek/palyazatok/99-felsooktatas-hirek/1116-felsooktatasi-kedvezmenyek-a-hatranyos-helyzetueknek

Konkrét kérdése az államilag finanszírozott képzésre való átkerülésre vonatkozik. Ezzel kapcsolatosan arról tájékoztathatom, hogy ha majd lezárt félévekkel is rendelkezik, s ezek jó tanulmányi eredményt mutatnak, akkor – megfelelő feltételek esetén – a jelenleg hatályos, a felsőoktatásról szóló 2005. évi CXXXIX. törvény 55. § (1) és (6), valamint a felsőoktatásban részt vevő hallgatók juttatásairól és az általuk fizetendő egyes térítésekről szóló 51/2007. (III. 26.) Korm. rendelet 29. § alapján lehetőség van a költségtérítésesből az államilag támogatott képzési formába történő átkerülésre. Ennek konkrét módjaira vonatkozóan legcélszerűbb, ha felsőoktatási intézménye tanulmányi osztályán tájékozódik, ahol az erre vonatkozó helyi szabályozással is megismertethetik.

Üdvözlettel:
Dr. Szitás József
Felsőoktatási Főosztály

A Szerkesztők üzenete
2010.01.18. 15:40
Tisztelt "mettler"!

A levelében feltett kérdések pontos megválaszolásához nem adott meg egyértelműen minden adatot.

Kérdéseire egyébként a válasz a többször módosított, jelenleg hatályos, a felsőoktatásról szóló 2005. évi CXXXIX. törvény (továbbiakban törvény), a felsőoktatásban részt vevő hallgatók juttatásairól és az általuk fizetendő egyes térítésekről szóló 51/2007. (III. 26.) Korm. rendelet (továbbiakban rendelet), valamint az ebben a tárgyban hozott intézményi, helyi szabályozás (továbbiakban szabályzat) alapján kapható.

A törvény alapján az alábbi válaszok fogalmazhatóak meg:

"Ha a fent ismertetett körülmények után a következő félévben megszerzem a BA-diplomát, mehetek-e államira, MA-képzésre?"

- Az alapképzésben megszerzett diploma alapján alapvetően jelentkezhet mesterképzésre. Ezen belül az államilag támogatott képzésre történő jelentkezés attól függ, hogy Önnek mennyi támogatási idő áll még erre rendelkezésére.
A rendelkezésére álló támogatási idő kiszámításánál a leírtak alapján azt kell figyelembe venni, hogy a törvény 55. § (2) alapján általában igaz, hogy egy személy tizenkét féléven át folytathat a felsőoktatásban tanulmányokat államilag támogatott képzésben. Nem írja pontosan, de vélelmezhetően ebből már 6 félévet igénybe vett, tehát elvileg még 6 félévvel gazdálkodhat, amely a mesterképzéshez elegendő.

"És amennyiben igen, csakis ezen kar keretei között, avagy más, andragógia MA-t meghirdető intézmény hallgatójaként is folytathatom államilag támogatottként?"

- Az alapképzésben megszerzett diploma alapján természetesen bárhol meghirdetett mesterképzésre jelentkezhet, amennyiben az ott megadott egyéb feltételeknek is eleget tesz.

Üdvözlettel:
Dr. Szitás József
Felsőoktatási Főosztály

edinka üzenete
2010.01.18. 14:43
Tisztelt Szerkesztők!

Olyan kérdésem lenne Önök felé, hogy szabályos e az, hogy a Miskolci Egyetem utólagosan fizetési kötelezettséget szab ki az előző félévekben felvett vizsgákra, amelyeken a hallgatók nem jelentek meg. Tehát a tavalyi félév során, felvettem egy vizsgát, de nem jelentem meg, akkor ez még semmiféle fizetési kötelezettséggel nem járt, csupán ebben a félévben tájékoztattak arról, hogy 1000Ft-ot kell fizetni, ha nem jelenünk meg a vizsgán, ezért most nekem a tavalyi vizsga miatt kell fizetni, hogy újra tudjak menni. Az ebben a félévben hozott szabály vonatkozhat e az előző évekre is, főleg úgy, hogy utólag kérik el a pénzt?

Tisztelettel: Kovács Edina
edinka üzenete
2010.01.18. 14:15
Tisztelt Szerkesztők!

Olyan kérdésem lenne Önök felé, hogy szabályos e az, hogy a Miskolci Egyetem utólagosan fizetési kötelezettséget szab ki az előző félévekben felvett vizsgákra, amelyeken a hallgatók nem jelentek meg. Tehát a tavalyi félév során, felvettem egy vizsgát, de nem jelentem meg, akkor ez még semmiféle fizetési kötelezettséggel nem járt, csupán ebben a félévben tájékoztattak arról, hogy 1000Ft-ot kell fizetni, ha nem jelenünk meg a vizsgán, ezért most nekem a tavalyi vizsga miatt kell fizetni, hogy újra tudjak menni. Az ebben a félévben hozott szabály vonatkozhat e az előző évekre is, főleg úgy, hogy utólag kérik el a pénzt?

Tisztelettel: Kovács Edina
imito021 üzenete
2010.01.17. 21:40
Tisztelt Szerkesztőség!

Szeretnék jelentkezni idén felsőoktatási képzésre,viszont néhány dologgal nem vagyok tisztában.Elvégeztem már egy 2 éves technikumi képzést,melyet az állam finanszírozott.Egyik kérdésem ehhez fűződik.Jelentkezhetek-e ezek után állami képzésre vagy csak költségtérítésesre?A másik kérdésem a többletpontokkal kapcsolatos.A közeljövőben szeretnék letenni egy C típusú,középfokú német nyelvvizsgát,ezzel is növelve pontjaimat.Ha a felvételi lapon azt tüntetem fel,hogy a fentebb szereplő nyelvvizsgával rendelkezem,de valamely ok miatt nem sikerül letennem a vizsgát a ponthatárok kihirdetéséig,milyen következményekkel számolhatok?Válaszukat előre is köszönöm!
UliReni üzenete
2010.01.17. 20:21
Tisztelt Szerkesztőség!

Az alábbi kérdéssel szeretnék Önökhöz fordulni:
Hány félévet finanszíroz felsőoktatási tanulmányaim során az állam?
Tanulmányaimat 2007 februárjában, keresztféléves képzésben kezdtem meg az AVKF-en szociálpedagógia szakon. Halasztásom nem volt, 2010 júniusában fogok államvizsgázni. Terveim közt szerepel, hogy szociális munkás mester képzésre jelentkezzek, mely 4 féléves képzés.
Számításaim szerint így csak egy félévet kell fizetnem.

Megtisztelő válaszukat várom!

Köszönettel: Ulicska Renáta
Csibe1984 üzenete
2010.01.15. 17:10
Tisztelt Szerkesztőség!

2006-ban elkezdtem a főiskolai képzést államilag támogatott szakon, levelező tagozaton. A második félévben nem sikerült megszereznem a szükséges kreditpontokat így megszűnt a tanulói jogviszonyom. Most újra szeretnék jelentkezni februárban ugyanarra a főiskolára, ugyanarra a szakra, szintén levelező tagozaton. A felvételit bekell adnom újra csak az érdekelne, hogy jelentkezhetek e most is még államilag támogatott képzésre vagy már csak költségtérítésesre? Válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelettel: Habony Kitti
jeva88 üzenete
2010.01.15. 16:30
T. Szerkesztőség!

Szeretnék érdeklődni arról, hogy 2007-ben kezdtem meg tanulmányaimat nappali tagozaton az ELTE anglisztika szakán. A diploma megszerzéséhez milyen típusú, és mennyi nyelvvizsga elvégzése szükséges?
Mivel angol szakot végzek,és sikeresen elvégzem a mesterképzést is, esetleg automatikusan megkapom a felsőfokú nyelvvizsgát ?
Előre is köszönöm válaszukat, üdvözlettel:Éva
Pocahontas üzenete
2010.01.15. 13:16
Tisztelt Szerkesztők!

Nyáron szereztem andragógus BA diplomát az SZTE-n. A 12 államilag támogatott félévemből 6-ot elhasználtam. A maradék 6 félévből elkezdhetek-e egy újabb alapképzést? Vagy már csak a mesterképzésem finanszírozná az állam? Kérem segítségüket, képtelen vagyok eligazodni a szabályozáson.

Köszönettel: Horti Kata
Pocahontas üzenete
2010.01.15. 13:12
Tisztelt Szerkesztők!

Nyáron szereztem andragógus BA diplomát az SZTE-n. A 12 államilag támogatott félévemből 6-ot elhasználtam. A maradék 6 félévből elkezdhetek-e egy újabb alapképzést? Vagy már csak a mesterképzésem finanszírozná az állam? Kérem segítségüket, képtelen vagyok eligazodni a szabályozáson.

Köszönettel: Horti Kata
VBerna üzenete
2010.01.14. 23:59
Tisztelt Szerkesztő!

Szeretném megtudni, hogy számomra milyen nyelvvizsga követelmény érvényes, és ennek van e határideje.
Tanulmányaimat 2004 szeptemberében kezdtem meg és 2007 tavaszán végeztem Főiskola Óvodapedagógus szakán. Nyelvvizsga felkészülésre mostanra tudtam időt szakítani, és szertnék tisztában lenni vele, hogy milyen követelmények vontkoznak rám. Nyelvvizsga szint, és határidő tekintetében.

Válaszát előre is köszönöm.
VBerna
MGAndi üzenete
2010.01.14. 22:07
Tisztelt Szerkesztők!
Az alábbiakban kérnék tájékoztatást. Jelenleg az ELTE történelem szakán tanulok. AZ idei évben - egyéb adminisztratív okokra hivatkozva még nem hirdették meg annak a szaknak a mesterképzését, melyre járok.
Hogy az akreditációt követően a szakindítás mikorra várható múzeológia szakon erre vonatkozóan nem kaptunk pontos információt. Ha most úgy döntök, hogy jelentkeznék történelem szakon mesterképzésre, felvételt is nyernék , de a múzeológia szakirány mégis elindításra kerül pl. augusztusban van e mód arra, hogy erre a szakra pl. átjelentkezzem? Jelenleg azzal az információval rendelkezem, hogy ha felvételt nyertem egy mesterképzésre, akkor nem is jelentkezhetek az augusztusi pótmeghirdetett szakra. Vagy ha az idén nem indul el, de remélem jövő februárban lehet majd már jelentkezni rá, akkor míg mesterképzésre járok, jelentkezhetem e egy másik mesterképzésre?
Hol tudnék érdeklődni a múzeológia szakirány várható indításáról, hol kapható pontosabb információ a szak várható indulási idejéről?

Köszönettel:
MGAndi
A Szerkesztők üzenete
2010.01.13. 13:11

Tisztelt "tbooo"!

A 2002. évi kezdésből és szakmai nyelv említéséből arra következtetünk, hogy Ön informatikus közgazdász (gazdasági informatika) szakon folytathatja tanulmányait - a két év kihagyást leszámítva immár 9 féléve. Kérdésével kapcsolatban tájékozódtunk a BMF Keleti Károly Gazdasági Karán és az alábbi választ tudjuk adni:
Ön még a régi rendszerű főiskolai képzésben kezdte meg tanulmányait. Időközben a magyar felsőoktatásban nagyon komoly változások léptek be – 2004-2005-től a képzés többciklusúvá vált. Mindez a felsőoktatási intézmények számára is komoly kihívást jelentett az oktatás szervezésében.
Tudomásunk szerint a Keleti Kar a 2003/2004 félévtől folyamatosan lehetőséget biztosított mindkét nyelvből órák felvételére – különböző szinteken. (Megjegyzés: a 9 félév alatt azért csak akadt volna 1-1 alkalmas nyelvóra). Tagadhatatlan viszont az a tendencia, hogy az utóbbi időben sokkal többen választják az angolt, mint a németet. Így előfordulhat, hogy néhány jelentkezővel már nem indít szaknyelvi kurzust a kar. Ezt jogilag is megtehette. Viszont ilyenkor közvetlenül is megkereshető a KGK oktatási dékán-helyettese, aki minden hallgatót szívesen fogad, és segít a felmerülő problémák megoldásában.
A Kar honlapján a hallgatók számára elérhető a nyelvvizsga követelményekre vonatkozó hivatalos szabályzat (http://kgk.bmf.hu/?q=szabalyzatok) – a különböző szakos hallgatókra vonatkozóan. Most konkrétan kiírt oktatási kurzus híján Ön csak vizsgakurzusként vehette fel a nyelv kritérium-tantárgyat. A Hallgatók részére nyújtható támogatások és az általuk fizetendő díjak és térítések szabályzata (TTSZ) 28. paragrafus 15. bekezdése rögzíti, hogy "A költségtérítéses képzésben részt vevő hallgató félévi költségtérítési díja a felvett kreditek arányában állapítható meg….(...). A kreditértékkel nem rendelkező tantárgyak esetében a heti óraszámmal azonos kreditszámot kell a számításnál alapul venni." Tehát a hallgatók vizsgakurzus esetében is kötelesek térítési díjat fizetni.
Bár vizsgakurzus esetén órarendi oktatás nincs, az érintett hallgatóknak a kar konzultációs lehetőséget biztosít a félév folyamán a tárgy oktatójánál.

Üdvözlettel:
Dr. Palásti Kovács Béla

A Szerkesztők üzenete
2010.01.13. 12:23

Tisztelt "bobebaba_old"!

Kérdéseire válasz alapvetően a többször módosított, jelenleg hatályos, a felsőoktatásról szóló 2005. évi CXXXIX. törvény (továbbiakban törvény) alapján kapható.

Az államilag támogatott félévekkel, illetve a diploma utáni támogatási lehetőségekkel kapcsolatosan különösen a törvény 55. §-a (2) és (4), valamint a 161. § (2) bekezdésének a tanulmányozását ajánlom figyelmébe, továbbá azt, hogy jelentkezés előtt ezen rendelkezéseket a megcélzott felsőoktatási intézmény tanulmányi osztályán közösen tisztázzák.

Üdvözlettel:
Dr. Szitás József
Felsőoktatási Főosztály

A Szerkesztők üzenete
2010.01.13. 12:15

Tisztelt "anni11"!

Kérdéseire válasz alapvetően a többször módosított, jelenleg hatályos, a felsőoktatásról szóló 2005. évi CXXXIX. törvény (továbbiakban törvény), a felsőoktatásban részt vevő hallgatók juttatásairól és az általuk fizetendő egyes térítésekről szóló 51/2007. (III. 26.) Korm. rendelet (továbbiakban rendelet), valamint az ebben a tárgyban hozott intézményi, helyi szabályozás (továbbiakban szabályzat) alapján kapható.

Amennyire rövid levele alapján rekonstruálni lehet, a lánya által igénybe vett támogatott félévek száma - a törvény 56. § (3) alapján a második szak képzését külön számolva – az alábbiak szerint alakult:

Tanév

Szak1

osztatlan képzés

Szak2

alapképzés

Támogatott félévek száma összesen

2005/2006

2

2

2006/2007

2

4

2007/2008

2

2

8

2008/2009

2

2

12

2009/2010

A törvény 55. § (2) alapján általában igaz, hogy egy személy tizenkét féléven át folytathat a felsőoktatásban tanulmányokat államilag támogatott képzésben, amit az Ön lánya 2009. első felében feltehetően kimerített. Ugyanakkor a szabályozás ezt szűkíti, illetve bővíti is.

A fent idézett rendelet 3. § (1) da) pontja alapján a 2005-ben megkezdett tanulmányok esetében ez az Ön lányánál 13 félév is lehet. Ezt figyelembe véve tekintsék át újból a Tanulmányi Osztályon az igénybe vett félévek számát.

Problémájukat azonban ez az egyetlen félév semmiképpen nem fogja megoldani. Ezt a mérlegelést korábban kellett volna megtenni, lehetőségeiket a változtatások előtt alaposabban felmérni.

Továbbá felhívom szíves figyelmét arra, hogy az összes magyar jogszabály hatályos változata, így a jelen levelemben hivatkozottak is, a hatálybalépés napjától ingyenesen elérhetőek az alábbi internet címen:
http://www.magyarorszag.hu/kereses/jogszabalykereso.

Üdvözlettel:
Dr. Szitás József
Felsőoktatási Főosztály

A Szerkesztők üzenete
2010.01.13. 11:52

Tisztelt "Kitti88"!

Kérdésére a többször módosított, jelenleg hatályos, a felsőoktatásról szóló 2005. évi CXXXIX. törvény (továbbiakban törvény) alapján lehet válaszolni. A törvény 55. § (2) alapján általában igaz, hogy egy személy tizenkét féléven át folytathat a felsőoktatásban tanulmányokat államilag támogatott képzésben. Ugyanakkor a szabályozás ezt szűkíti, illetve bővíti is.

Kérdésével kapcsolatosan alapvetően a törvény 161. § (2) a mérvadó, amely szerint azoknál „akik 2006. január 1-je után felsőoktatásban szerzett oklevéllel vagy bizonyítvánnyal kezdenek újabb felsőfokú tanulmányokat és nem tudják igazolni, hogy tanulmányaikat költségtérítés fizetése mellett folytatták, az 55. § (2)-(3) bekezdésének alkalmazásában - bármely képzési ciklus esetén - azt kell vélelmezni, hogy hét félévet vettek igénybe államilag támogatott képzésként. E vélelemmel szemben a hallgató a beiratkozáskor igazolással élhet.”.

Üdvözlettel:
Dr. Szitás József
Felsőoktatási Főosztály

A Szerkesztők üzenete
2010.01.13. 11:50

Tisztelt "gladius"!

Kérdésére a többször módosított, jelenleg hatályos, a felsőoktatásról szóló 2005. évi CXXXIX. törvény (továbbiakban törvény) alapján lehet válaszolni. A törvény 55. § (2) alapján általában igaz, hogy egy személy tizenkét féléven át folytathat a felsőoktatásban tanulmányokat államilag támogatott képzésben. Ugyanakkor a szabályozás ezt szűkíti, illetve bővíti is.

Kérdésével kapcsolatosan a törvény 55. § (4) a mérvadó, amely szerint az „adott képzéshez rendelkezésre álló támogatási idő legfeljebb két félévvel lehet hosszabb, mint az adott tanulmányok képzési ideje”.
Gyógyszerész szakon a képzés 10 féléves. Az államilag támogatott félévek száma ezen képzés esetében maximum 10+2 félév lehet, amelyből Ön már három félévet igénybe vett. Tehát maximum 9 támogatott félévvel számolhat még.

Üdvözlettel:
Dr. Szitás József
Felsőoktatási Főosztály

A Szerkesztők üzenete
2010.01.13. 11:47

Tisztelt "pepeeep"!

Kérdésére a többször módosított, jelenleg hatályos, a felsőoktatásról szóló 2005. évi CXXXIX. törvény (továbbiakban törvény) alapján lehet válaszolni.

A törvény 55. § (2) alapján általában igaz, hogy egy személy tizenkét féléven át folytathat a felsőoktatásban tanulmányokat államilag támogatott képzésben. Egyéb helyen a szabályozás ezt szűkíti, illetve bővíti is.

Kérdésével kapcsolatosan a törvény 55. § (4) a mérvadó, amely szerint az „adott képzéshez rendelkezésre álló támogatási idő legfeljebb két félévvel lehet hosszabb, mint az adott tanulmányok képzési ideje”.

A BCE tájrendező ... szakon a képzés 6+1 félév. Az államilag támogatott félévek száma ezen képzés esetében maximum 7+2 félév lehet, amelyből Ön már hét félévet igénybe vett. Alapképzésben tehát maximum két félévvel számolhat még.

Felhívom szíves figyelmét arra, hogy az összes magyar jogszabály hatályos változata, így a jelen levelemben hivatkozottak is, a hatálybalépés napjától ingyenesen elérhetőek az alábbi internet címen: http://www.magyarorszag.hu/kereses/jogszabalykereso.

Üdvözlettel:
Dr. Szitás József
Felsőoktatási Főosztály

A Szerkesztők üzenete
2010.01.13. 11:44

Tisztelt "v.csilla"!

Az FSZ képzés befejezése után, amennyiben Ön alapképzésben kívánja folytatni a tanulmányait, erre újabb felvételi eljárás keretében van lehetőség. Amennyiben pontszáma nem lenne elegendő, lehetősége van, hogy érettségi eredményét és ezzel felvételi pontjait javítsa. Ehhez a megfelelő tárgyakból ismételt érettségi vizsgát kell tennie.

Üdvözlettel:
Dr. Veres Pál PhD
szakmai tanácsadó
Felsőoktatási Főosztály

katic üzenete
2010.01.12. 13:27
Tisztelt OM!

Matematika számítástechnika szakon kezdtem a főiskolát 2004-ben. 5 év alatt lediplomáztam matematikából, s ezalatt másfél évet halasztottam a számítástechnikát. S 2008-ban felvettem a webprogramozó okj-s képzést. Ezeket mind egy intézményen belül. Tehát 10 félévet tanultam államilag támogatott képzésben. Ez év júliusára mind a 2 szakot befejeztem volna.

Szeptemberben áttettek költségtérítésesre webprogramozóból s számítástechnikából is. Webprogramozást leadtam, a számítástechnikát halasztottam.
Webprogramozásból jogtalanul, amit a főiskola levélben elismert, s hogy még 2 félévem van államilag támogatott képzésben, s saját kérésre visszavesznek.

A kérdésem az lenne, hogy számítástechnikából is járna az államilag támogatott képzés? Csak pár tantárgyam hiányzik, ahhoz, hogy államvizsgázzam.

Köszönettel: Fejes Katalin
donthedan üzenete
2010.01.12. 09:14
Tisztelt Oktatási Minisztérium dolgozói

Én most jelen pillanatban a Bmf-Kvk-ra járok államilag támogatott képzésben és most fogok elkezdeni a 4. fél évemet. Az előző félévben kellett a karon belül szakirányt választani. Én az automatizálásra mentem, de én szeretnék jelentkezni egy másik szakirányra a karon belül.
Erre van lehetőség?
Mert én olyanról tudok, hogy egy kar csak egy diplomát adhat ki ugyan annak a személynek.
És ha igen akkor mit kell csinálnom?

Köszönöm

D. Norbert
gbarbara22 üzenete
2010.01.11. 14:47
Tisztelt Szerkesztőség!

Idén júniusban fogok államvizsgázni és azt szeretném kérdezni, hogy ha most jelentkeznék egy másik alapképzésre akkor azt csak költségtérítésesre tehetném vagy államilag finanszírozottra is?Esetleg számít-e az hogy a diploma feltétele szakmai nyelvvizsga és ezt addig nem szerezném meg?

Válaszukat előre is köszönöm!
Alexandra24 üzenete
2010.01.11. 10:08
Tisztelt Szerkesztőség!

A kérdésem a következő lenne:
Én 2005 szept.elsejével kezdtem meg tanulmányaimat az egri Eszterházy Főiskolán Német nyelv és irodalom(Bsc képzésben) nappali tagozaton. 2009 szept.elsejétől ugyanezt a szakot, levelező tagozaton folytatom. Tehát ez most az úgynevezett 5.ik évem illetve ez az őszi szemeszter volt most a 9.ik szemeszterem! Azt kérdezném meg, hogy én akkor hány szemeszterig vagyok még állami támogatásban? Mert hallottam olyat, hogy 8+2 illetve 8+4 szemesztert támogat az állam, de akkor melyik vonatkozik rám? A 10 vagy a 12 szemeszteres támogatás? És hogy ha rám csak a 10 szemeszteres támogatás vonatkozik, utána a 11.félévtől képzésen túli finanszírozásba kerülök? Ez hogy néz ki ez pontosan és mit jelent? Kreditenkénti juttatást a főiskola felé? És hogy az pontosan hány Ft?
Előre is köszönöm és várom válaszukat!
Köszönettel: Alexandra24
beszcsi üzenete
2010.01.10. 14:35
Tisztelt Szerkesztőség!

Szeretném a segítségüket kérni egy kérdés megválaszolásában.
2003 szeptemberében kezdtem el a fősikolát a NYME BEPF kar szociálpedagógus szakán, ekkor a nyelvi követelmény még alapfokú C nyelvvizsga volt. 2007 júniusban államvizsgáztam. Sajnos, még csak most készülök a német nyelvvizsgára, de megtudtam, hogy a jelenlegi követelmény középfokú C.
A kérdésem az lenne, hogy melyik követelmény vonatkozik rám?

Válaszukat előre is köszönöm!
farkasnebea üzenete
2010.01.10. 09:57
Tisztelt Szerkesztőség!

Sok fórum foglalkozik a gyed-en, gyes-en lévő kismamák továbbtanulásával, de gondoltam, a leghitelesebb forrás mégiscsak az OM ebben az ügyben.
Van egy másfél éves kislányom, és májusra várjuk a kistestvérét, így a gyed indokoltsága nem kérdéses. Van már egy főiskolai diplomám, és emellé szeretnék most szerezni még egyet. A főiskola, ahol a képzést néztem, költségtérítéses alapon indítja az adott szakot, ami összesen 1 éves képzés. Szeretném megkérdezni, hogy van-e esélyem a 2010/2011-es tanévben valamiféle mentességre vagy anyagi támogatásra, vagy a második diploma megszerzése szigorúan fizetős?
Válaszukat előre is köszönve:
Farkasné Bea
Brita82 üzenete
2010.01.08. 14:18
Tisztelt Szerkesztők!

Érdeklődnék, hogy hogyan kell értelmezni a hallgatók térítési és juttatási szabáyzatokat, mivel
a Főiskola ahová járok költségtérítéses képzésre sorolt át.
2005-ben felvettek államilag finanszírozott alapképzésre, melyet levelező tagozaton végzek.
Ez egy pedagógia szakot adó 3 éves képzés.
Csakhogy a 2009/2010- es I. félévében több évfolyamtársammal együtt azért soroltak át bennünket, mert elhasználtuk az államilag finanszírozott féléveinket.
Jelenleg Gyesen vagyok 2007 márciusától, kértem a gyesre hivatkozva mentességet, de elutasították.
Így Január 15. -ig kell befízetni a tandíjat.
Kérem segítsenek jogosult vagyok-e mentességre, vagy nem?
Előre is köszönöm!
TáborosinéB.D.Rita
tothb üzenete
2010.01.08. 12:24
Tisztelt Cím!

2002-2006 között alap, nappali, államilag finanszírozott képzésben végeztem az ELTE-TÓFK Tanító szakán. 2010-ben szeretném elkezdeni az ELTE-Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karon a gyógypedagógia alapszakot, levelezőn.

Úgy tudom, az állam 10 félévet biztosít, amiből nekem 2 félévem megmaradt, tehát - elvileg- az eslő évet támogatott képzésben végezhetném.

Az intézmény szerint ez nem így van, mivel "szereztem diplomát már egy főiskolai képzésben, egyéb főiskolai tanulmányokat csak költségtérítéssel vehetek igénybe...és csak egyetemi szinten tudok újabb támogatást igénybe venni".

Kérem segítségüket ebben a témában.
Köszönettel!
Nyomatek üzenete
2010.01.08. 01:18
Tisztelt Oktatási Minisztérium!

Amelyik fősuliba én járok, ott egy első féléves tárgyból ma vizsgáztam, és második féléves tananyagot kértek, amit nem tanultunk és így mindenki megbukott. Tavaj ebből a tantárgyból a tanár, 10.000 Ft-ot kért fejenként az emberektől pénzes konzultációért, ami zsebbe ment, én nem voltam hajlandó kifizetni, megis buktam felis jelentették, de nem lett belőle semmi. Így hogy tavaj feljelentették, idén nem tart pénzes konzultációt, viszont mindenkit megbuktat. Nos ha részletekre, majd megírom ha felkeltette valakinek ez a hatalommal való visszaélés az érdeklődését. Csak elkeserítő hogy ilyen állapotok vannak az oktatásban. És nemis tudom hol máshol jelezhetném, ha nem a Minisztérium honlapjának a fórumában.
Greg22 üzenete
2010.01.07. 19:22
Tisztelt Szerkesztőség!

Azzal a kéréssel fordulok Önökhöz, hogy a továbbtanulási többletpontokról tájékoztatást kérjek.
A kérdésem az lenne, hogy az ortopéd főorvos azt mondta, hogy a gerincferdülésem miatt( amelyre jelenleg is fűzőt hordok) jogosult vagyok továbbtanulásnál többletpontra. Az Országos Orvosszakértői Intézet I fokú bizottsága 30%-os egészségkárosodáat állapított meg. Szeretném megkérdezni, hová fordulhatok illetve hol kell intéznem az ehhez szükséges papírokat?

Válaszkat és segítségüket előre is köszönöm!

6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok