2023. június 6.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
Fórum » Felsőoktatás

Tisztelt Fórumozók!

Technikai okok miatt átmenetileg lezártuk a fórumot, de hamarosan újraindítjuk. Megértésüket és türelmüket köszönjük!

Felhívjuk figyelmüket arra, hogy az általunk leírt szakmai vélemény nem kötelező erejű. Az Alkotmánybíróság a 60/1992. (XI. 17.) AB határozatában kifejtette, hogy a minisztériumi és egyéb központi állami szervektől származó jogi iránymutatást tartalmazó leiratok, körlevelek, útmutatók, iránymutatások, állásfoglalások és egyéb informális jogértelmezések kiadása alkotmányellenes, ezért ahhoz semmiféle joghatás nem fűződik, és arra bíróság vagy más hatóság előtt hivatkozni nem lehet.

A szerkesztők

17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  

A Szerkesztők üzenete
2009.07.14. 13:01

Tisztelt Gál Ágnes!

Kérdésére válaszolva tájékoztatom arról, hogy a felsőoktatási intézmények szabályzatukban határozzák meg azt, hogy milyen feltételekkel vesznek át költségtérítéses hallgatót államilag támogatott képzésre.

Azt javaslom, hogy kérdésével annak a karnak a tanulmányi osztályoz forduljon, ahol tanul.

Üdvözlettel:
Dr. Bakos Károly
szakmai főntanácsadó

A Szerkesztők üzenete
2009.07.14. 13:00

Tisztelt Kis Imre!

Hallgatóként is joga és lehetősége van beadni jelentkezési lapot, bármely intézménybe, szakra.

Üdvözlettel:
Dr. Bakos Károly
szakmai főntanácsadó

A Szerkesztők üzenete
2009.07.14. 12:58

Tisztelt "beka1"!

Az általános orvosképzés 12 féléves, így amennyiben arra nyer felvételt, összesen 14 támogatott félévre jogosult.

Üdvözlettel:
Dr. Bakos Károly
szakmai főntanácsadó

A Szerkesztők üzenete
2009.07.14. 12:57

Tisztelt "Csipcsup"!

Tájékoztatom Önt arról, hogy a főiskolai tanulmányai mellett részt vehet tanfolyami képzésben is.

Üdvözlettel:
Dr. Bakos Károly
szakmai főntanácsadó

A Szerkesztők üzenete
2009.07.14. 12:55

Tisztelt "Gica90"!

12 félévig lehet valaki államilag támogatott hallgató. Amennyiben párhuzamos képzés keretében tanul két államilag támogatott képzésben, és a második szakot legkésőbb az elsőként felvett szak tanulmányainak 3. félévében kezdi meg, a félévei egynek számítanak.

Üdvözlettel:
Dr. Bakos Károly
szakmai főntanácsadó

parlando üzenete
2009.07.14. 12:06
Tisztelt Szerkesztők!

Főiskolai diplomám mellé ebben az évben néprajz BA diplomát szereztem. Mivel tanítom a néprajzi ismereteket az iskolában a kérdésem az lenne, hogy F kategóriából milyen átsorolásba kerülök a BA alapdiploma megszerzésével.
Üdvözlettel:
Sz.J.
elgloton üzenete
2009.07.12. 10:01
Tisztelt Szerkesztők!

Évekkel ezelőtt hallottam egy minisztériumi díjról vagy kitüntetésről, ami azoknak jár, akiknek az érettségije és a diplomája is "jól sikerült". A részletekre (t. i. hogy pontosan milyen feltételekkel adják) nem emlékszem.

Meg tudnák mondani, hogy valóban létezik-e ilyen, és ha igen, mi a neve, ill. hol lehet utánanézni a részleteknek?

Üdvözlettel,
V. Dávid
indygo üzenete
2009.07.11. 13:58
Tisztelt Szerkesztők!

2001-ben államvizsgáztam a székesfehérvári Kandó Kálmán Műszaki Főiskolán - ma BMF - Információtechnológiai Műszaki Menedzser szakon. Előtte 2-3 évvel kezdődött vagy körvonalazódott az a törvényi szabályozás, hogy kizárólag ezen végzettséghez középfokú nyelvvizsgával kaphatom kézbe a diplomámat. Az életkörülményeimnek köszönhetően azóta sem sikerült középfokú nyelvvizsgát szereznem, de most elérhetővé vált. A kérdésem - amiben a segitségüket kérném -, pusztán annyi, hogy amennyiben most középfokú nyelvvizsgát szereznék, akkor megkapom e a diplomát, vagy már elveszitettem ennek a lehetőségét. Illetőleg kihez fodulhatok információért vagy esetleges kérelemért.

Válaszukat előre is köszönöm.

Üdvözlettel:

M.Csaba
vicuska69 üzenete
2009.07.09. 21:56
Tisztelt Szerkesztők!

Államilag támogatott ( 6 féléves )alapképzésre nyertem felvételt. Érdeklődnék, hogy van-e lehetőség arra, hogy a 3., utolsó évben átvételemet kérjem költségtérítéses képzésre.
Ha igen, tehát az utolsó évet, költségtérítéses formában fejezném be, akkor a főiskolai oklevél megszerzése államilag finanszírozott vagy költségtérítéses formában történt? Ha az utóbbi szerint, akkor jelentkezhetek-e újból államilag támogatott alapképzésre ( 8 félévesre), melyből számításaim szerint 8+2=10-4=6 félév lehetne támogatott, az utolsó két félév pedig szintén költségtérítéses?

Előre is köszönöm válaszát, és szíves tájékoztatását.

Tisztlettel:
T. Éva
gwaleriol üzenete
2009.07.09. 08:29
Tisztelt Szerkesztők!

Több kérdés kapcsán szeretném szíves válaszukat kérni.

- 2003. januárjában tettem sikeres államvizsgát a BGF-en. A szak előírásai szerint akkor a diploma feltétele egy gazdasági C középfokú nyelvvizsga és egy másik nyelvből egy általános C középfokú nyelvvizsga volt. Nekem az utóbbi nem volt meg, melynek megszerzésére két év állt rendelkezésemre. Kérdésem, hogy esetlegesen módosultak-e úgy jogszabályok, hogy ezt a diplomát mégis megkaphatom bizonyos feltételek teljesítése esetén?

- Honnan és milyen módon lehet arról pontos felvilágosítást kérni, hogy államilag támogatott félévek közül mennyi áll még rendelkezésemre? A főiskola keretein belül elvégeztem egy felsőfokú okj-s tanfolyamot is, aminek volt olyan szakasza, hogy csak fél-költségtérítést kellett fizetnem, így nem tudom, hogy ez pl. beleszámít-e az államilag támogatott félévekbe, vagy sem.

- A meglévő gazdasági szakmai C középfokú nyelvvizsgám kiváltja-e az általános C középfokú nyelvvizsga meglétének kötelezettségét, ha olyan főiskolát kívánok elvégezni, ahol ez utóbbi a diploma megszerzésének feltétele?

Válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelettel:
Z. Mariann
J. Ildikó üzenete
2009.07.08. 15:33
Tisztelt Szerkesztők!
2007-ben, 35 évesen fejeztem be főiskolai tanulmányaimat, de nem kaptam diplomát, nyelvvizsga hiánya miatt. Azt szeretném kérdezni, hogy amikor betöltöm a 40 évet, akkor megkaphatom e automatikusan a diplomámat, vagy valamilyen kérvényt kell benyújtanom. Egyáltalán lehet e?
Ha 2012-ben, 40 évesen egyetemi végzettséget adó tanulmányokba kezdenék, akkor is kellene nyelvvizsga a diplomához?
Ezekre a kérdésekre szeretnék minél előbb választ kapni. Köszönöm szépen előre is válaszukat: J. Ildikó
G.M. üzenete
2009.07.06. 21:38
Üdvözlöm!

Olyan kérdéssel fordulnék Önhöz, mely a TVSZ-t (Tanulmányi- és Vizsgaszabályzatot) érinti.
Tegyük fel, hogy tanulmányaimat 2006. tanévben kezdtem meg egy felsőoktatási intézményben, akkor hallgatói szerződés született közöttem és az oktatási intézmény között. Az évek elteltével a TVSZ módosítva lett, és olyan szakaszok változtak benne, amik a tanulmányaim kezdésekor hatályban lévő TVSZ-ben nem voltak benne, és ezek engem hátrányosan érintenek.
Az lenne a kérdésem, hogy visszamenőleg szabályozhat-e az új TVSZ, vagy a tanulmány megkezdésekor hatályban lévő TVSZ szerint kell eljárni a hallgató ügyében?? Szóval ha a 'régi' TVSZ valamit megengedett, valamire lehetőséget adott, a mostani pedig tiltja, vagy az ellenkezőjét mondja ki, akkor melyik TVSZ a mérvadó?? A hallgató jogviszony keletkezésekor hatályban lévő, vagy az új, most módosított??

Válaszát előre is köszönöm!
Florabarna üzenete
2009.07.06. 12:05
Tisztelt Szerkesztők!
933-as üzenetemet azzal szeretném kiegészíteni, amit az iskolában mondtak Nekem: "2005-ben nyert felvételt. Ekkor beiratkozott, de halasztotta tanulmányainak megkezdését, azaz hallgatói jogviszonya 2005. szeptember létrejött."
Köszönettel
P. Flóra
Florabarna üzenete
2009.07.05. 22:18
Tisztelt Szerkesztők!
1999-ben szereztem meg az 1. diplomámat óvodapedagógusi diplomát (ekkor még nem volt követelmény a nyelvizsga.)2005-ben felvételiztem és felvételt nyertem tanítói szakra. Ekkor halasztottam gyermekem születése miatt egy évet.Kell nyelvizsgát tennem vagy sem?
P. Flóra
modoki üzenete
2009.07.04. 15:19
Tisztelt Szerkesztőség!

Szeretnék érdeklődni, hogy az állam hány félévet finanszíroz. 2004 óta járok főiskolára, ez volt a 10. félévem, amelyért már teljes költségtérítést kellett fizetnem, annak ellenére, hogy államilag finanszírozott képzésben veszek részt. Kérdésem az, hogy az iskola jogszerűen járt-e el, vagy az finanszírozott félévek száma intézményenként változik.

virus23 üzenete
2009.07.02. 21:35
Tisztelt Szerkesztők!

Érdeklődni szeretnék, hogy 2003-2006-ig a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola hallgatója voltam, 2006. júniusában sikeres államvizsgát tettem, de még azóta nem sikerült a diplomához szükséges középfokú C típusú nyelvvizsgát letennem! Érdeklődni szeretnék, hogy mennyi időm van még rá, vagy azóta már elévült az ott szerzett végzettségem! Előlre is köszönöm válaszukat!
Katóka30 üzenete
2009.07.02. 19:36
Tisztelt Szerkesztők!

Kérdésem a következő: ha egy szakra mesterképzésen a minimum irányszám jelentkezik és mindenki bejelölte a szak államilag finanszirozott formáját, akkor milyen szempont alapján döntik el a felvételi pont alsó határát?
Válaszát előre is köszönöm!
agigal üzenete
2009.07.02. 15:40
Tisztelt Szerkesztők!

Költségtérítéses hallgató vagyok az SZTE-JGYPK-n és szeretném megtudni, hogyan és mikortól lehet átjelentkezni államilag finanszírozott képzésre a 2009/2010-es tanév őszi félévétől.
Gál Ágnes
Davallia üzenete
2009.07.02. 14:17
Tisztelt Szerkesztők!
Kérdésem a mesterfokozatú diploma nyelvi követelményével kapcsolatos. 2001-óta dolgozom tanítóként, 2008-ban (a kötelező ped.továbbképzés miatt is) jelentkeztem magyartanár mesterképzésre. 1996-ban speciális angol tagozaton érettségiztem (5-ös). Az első diplomám (tanító)megszerzéséhez még nem volt előírás a nyelvvizsga, a másodiknál pedig az előző diploma miatt mentességet kaptam. Kérhetek-e mentességet mester szakon is a nyelvvizsga követelmény alól akár az előző diplomám miatt akár a speciális tantervű érettségi miatt?
Válaszukat köszönöm!
marcellveno üzenete
2009.07.01. 13:11
TISZTELT OM!
Érdekelne, hogy a 2 éves OKJ képzés (4 féléves)főiskolán államilag formában elvégzett, egyetemi államilag finanszirozott tanulmányaimba beleszámit -e féléveket tekintve. Vagy a kettő külön rendszer? Illetve hogy mit finansziroz az állam, egy OKJ-t és egy egyetemi képzést?
VÁlaszukat előre is köszönöm
kerdes23 üzenete
2009.07.01. 13:04
Tisztelt Szerkesztőség!

a mai megnevezéssel, osztatlan képzésben - első diplomám megszerzése érdekében- vettem részt 2003-2008ig (11 félév) állami finanszírozási formában. Hallgatói jogviszonyomat megszűntettem, diplomát nem szereztem. ( 1 félévben fizetnem kellett "költségtérítést" mivel betegségem miatt, az előírt 15 kreditet nem teljesítettem -ez is állami finanszírozott félévnek minősül?)

2008-ban felvételiztem Bsc szakra, költségtérítéses formában, 1 év (2 félév) elvégzése után, beadtam egy kérelmet állami finanszírozási formára történő átvételem iránt, mivel a jelenlegi felsőoktatási tv. kimondja, h. 12 félév áll rendelkezésre.
kérdésem a következő Önök álláspontja szerint: van e lehetőség arra, hogy az intézmény átvegyen, akár a fennálló 1 félévre áll-i fin. formára?

Előre is köszönöm válaszukat!
juditbed üzenete
2009.07.01. 11:31
Tisztelt szerkeztőség!

Kérdésem a Köztársasági ösztöndíjjal kapcsolatos. Az ösztöndíj elbírálása során tudomásom szerint két lezárt félévet vesznek figyelembe, méghozzá a 2008/2009-es féléveket. Intézményünkben (DEOEC ÁOK) a leadási határidő július 10. A vizsgaidőszak azonban augusztusban is tart. Ekkor is többeknek , köztük nekem is még vizsgáink vannak, félévünket csak ekkor zárják le. Így ezek alapján az augusztusban is vizsgázóknak nincs lehetőségük pályázni. A kérdésem tehát az, hogy lehetőség van-e arra, hogy az utolsó két lezárt félévnek a 2007/2008 őszi és a 2008/2009 tavaszi féléveket jelőljem be.

Előre is köszönöm válaszukat!
noi üzenete
2009.07.01. 11:01
Tisztelt Illetékesek!
A 2009/2010-es tanévre jelentkeztem egyetemre, ám ugyanebben az évben szeretnék elkezdeni egy OKJ-s nappali szakképzést is, másik szakon, mivel az egyetem levelező tanrendű. Úgy tudom, két egyetemi, illetve főiskolai szintű képzést egyszerre nem lehet elkezdeni, de jelen esetben én kezdhetek egyszerre egyetemi és OKJ-s képzést?
k79tunde üzenete
2009.07.01. 07:56
Tisztelt Szerkesztőség!

1999-ben tettem érettségi vizsgát, többek között idegennyelvből is (német 4-es). Érdeklődni szeretnék, hogy érettségi bizonyítványom egyenértékű-e államilag elismert nyelvvizsga bizonyítvánnyal.

Előre is köszönöm a választ.
A Szerkesztők üzenete
2009.06.30. 17:36

Tisztelt "szentesia"!

Tájékoztatom, hogy Önre a 77/2002. IV. 13.) kormányrendeletnek a közgazdasági szakcsoportra vonatkozó előírásai vonatkoznak, ami szerint külgazdasági szakon két középfokú C típusú szaknyelvi vizsga a követelmény. Ezen a szakon nem volt sosem kiváltható az egyik felsőfokú általános nyelvvizsgával.

Nem a szabályozás változott, hanem a követelmények szakokra vonatkoznak, és van olyan szak, ahol a fenti követelmény mellett az egyik kiválthatóságát a jogszabály tartalmazza. Az Ön esetében nem.

Üdvözlettel,
Dr. Sárvári Judit
idegen nyelvi koordinátor

A Szerkesztők üzenete
2009.06.30. 17:34

Tisztelt "telekes"!

Téves az az információ, hogy van közalkalmazotti nyelvvizsga-mentesség. A 2006. március 1-je előtti szociális munkás szakon volt mentesség azok számára, akik már 1996. előtt létesítettek a szak profijába vágó munkaviszonyt.

Üdvözlettel,
Dr. Sárvári Judit

A Szerkesztők üzenete
2009.06.30. 17:34

Tisztelt "mallorn"!

A 2004. szeptemberében és utána beiratkozott hallgatókra az vonatkozik, hogy a beiratkozás naptári évében betöltött 40. életév esetén kaphat a hallgató mentességet, amennyiben a nyelvi feltétel általános nyelvi (nem szaknyelvi) vizsga volt. A 2003. július 1-jén hallgatói jogviszonyban, illetve 2003. szeptemberében beiratkozott hallgató akkor kaphat mentességet, ha a szak képzési ideje alatt betölti 40. életévét.

Azaz Ön az alapszak nyelvvizsga-kötelezettsége alól nem mentesülhet, a mesterszak nyelvi előírása alól a fentiek szerint mentesülhet.

Téves az az információ, hogy van közalkalmazotti nyelvvizsga-mentesség. A 2006. március 1-je előtti szociális munkás szakon volt mentesség azok számára, akik már 1996. előtt létesítettek a szak profijába vágó munkaviszonyt.

Üdvözlettel,
Dr. Sárvári Judit

A Szerkesztők üzenete
2009.06.30. 12:30

Tisztelt "attila0502"!

A 2009. évi felsőoktatási felvételi tájékoztató tartalmazza a Rendőrtiszti Főiskolán a 2009. évre meghirdetett szakokat. A tájékoztató szerint az intézmény rendészeti igazgatási szakon (biztonsági szakirányon) hirdetett meg költségtérítéses képzést teljes idejű (nappali) képzés keretében, a többi szakot államilag támogatott, nappali tagozatos képzésként hirdette meg az intézmény.

A Rendőrtiszti Főiskola által meghirdetett szakokról bővebb információt a fent hivatkozott tájékoztatóban, illetve a www.felvi.hu oldalon talál.

Üdvözlettel:
Szövényi Zsolt
főosztályvezető

A Szerkesztők üzenete
2009.06.30. 12:29

Tisztelt "szegeditimea"!

Amint Ön is írta, a felsőoktatási alap- és mesterképzésről, valamint a szakindítás eljárási rendjéről szóló 289/2005. (XII. 22.) Korm. rendelet 16. §-ának (9) bekezdése kimondja, hogy a szociális felsőoktatás alapképzési szakjainak képesítési követelményeiről szóló 6/1996. (I. 18.) Korm. rendeletben meghatározott főiskolai szintű általános szociális munkás, valamint szociálpedagógia szakra 2006. március 1-je előtt felvett azon hallgatók, akik 1996. január 26-a előtt létesített, a közalkalmazottak által betölthető egyes munkakörök közalkalmazotti osztályba sorolásáról szóló 3/2001. (II. 20.) EüM rendelet hatálya alá tartozó közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkeznek, illetve szociális és egészségügyi tevékenységet vagy család-, gyermek- és ifjúságvédelmet ellátó szervezetnél munkaviszonnyal rendelkeznek, mentesülnek a záróvizsgára bocsátás feltételeként meghatározott egy idegen nyelvből A vagy B vagy C típusú, középfokú állami vagy azzal egyenértékű nyelvvizsga letételének kötelezettsége alól.

A hivatkozott kormányrendelet alapján a főiskolai szintű általános szociális munkás, valamint szociálpedagógia szakon a nyelvvizsga-követelmény alóli mentesüléshez tehát szükséges, hogy a közalkalmazottak által betölthető egyes munkakörök közalkalmazotti osztályba sorolásáról szóló 3/2001. (II. 20.) EüM rendelet hatálya alá tartozó közalkalmazotti jogviszony, illetve a szociális és egészségügyi tevékenységet vagy család-, gyermek- és ifjúságvédelmet ellátó szervezetnél a munkaviszony 1996. január 26-a előtt létesített legyen.

Ugyancsak szükséges a nyelvvizsga alóli mentesüléshez, hogy 2006. március 1-je előtt felvételt nyerjen a hallgató a felsőoktatási intézménybe. A szociálpedagógia szakon a levelében foglaltak szerint 2005 szeptemberében kezdte meg tanulmányait, azonban a 2007. évben, szociális munkás szakra történő átvételekor a felsőoktatásról szóló 2005. évi CXXXIX. törvény 76. §-ának (1) bekezdése a) pontja alapján az átvétel napján megszűnt a hallgatói jogviszonya szociálpedagógia szakon. Az Ön új hallgatói jogviszonya 2007 szeptemberében, 2006. március 1-jét nem megelőzően jött létre szociális munkás szakon, a második évfolyamon, így szakmai véleményünk szerint nem tud mentesülni a nyelvvizsga követelmény teljesítése alól.

Üdvözlettel:
Szövényi Zsolt
főosztályvezető

A Szerkesztők üzenete
2009.06.30. 12:24

Tisztelt "edusco"!

A főiskolai, illetve egyetemi alapképzésben szerzett oklevéllel rendelkezők a mesterképzésben szerezhetnek magasabb szintű végzettséget. A felsőoktatási intézmények által meghirdetett mesterszakokat a Felsőoktatási Felvételi Tájékoztató megfelelő kötetében, illetve a www.felvi.hu honlapon találhatja meg. E két tájékoztató forrásban arról is kap információt, hogy milyen előképzettségi feltétele van egy mesterképzési szak felvételének, illetve milyenek a felvételi követelmények.

Amennyiben Ön az EKF-en végzett, célszerű a főiskolán tájékoztatást kérni arról, hogy az Ön által elvégzett szak után mely mesterszakokat ajánlják, illetve azokon milyen feltételekkel lehet továbbtanulni.

Üdvözlettel:
Dr. Veres Pál

17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok