2023. március 30.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Elismerte a törvénysértést Kerepes önkormányzata és az iskola vezetése

2008. február 25.
Elismerte a roma gyerekek elkülönítésével járó jogsértő tevékenységét a kerepesi általános iskola igazgatója és a polgármester, de a büntetés összege miatt fellebbeznek, míg a személyi felelősség megállapítására lefolytatják a fegyelmi vizsgálatot - tájékoztatta az oktatási tárca roma integrációs titkárságának vezetője az érintett felek hétfői találkozójának eredményéről az MTI-t.
Az Oktatási Hivatal január végén azt követően indított vizsgálatot, hogy a sajtóban megjelent hírek szerint a kerepesi önkormányzat iskolájában hat diáknak megtiltották, hogy iskolába járjanak. Délutáni foglalkozásokon, hetente kétszer tartózkodhattak az épületben. Az eljárást fegyelmi okokkal indokolták.

Az Oktatási Hivatal vezetője az MTI-vel már korábban azt közölte, hogy egymillió forint felügyeleti bírsággal sújtották a kerepesi iskola fenntartóját, e mellett szabálysértési eljárást is indított a személyi felelősség megállapítására.

Bakonyi László hivatalvezető közölte: a kerepesi Széchenyi István Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézményben folytatott vizsgálat több súlyos szabálytalanságra derített fényt: bizonyítást nyert, hogy az intézmény működésében komoly szabálytalanságok vannak, és több szempontból is megállapították az egyenlő bánásmód követelményének megsértését, valamint több tanügy-igazgatási szabálysértés is bebizonyosodott.

Az oktatási tárca roma integrációs titkárságának vezetője az MTI-nek elmondta: hétfőn az Oktatási Minisztériumban a szaktárcai képviselői és a település polgármestere, alpolgármestere, az önkormányzat oktatási bizottságának elnöke, valamint a kerepesi Széchenyi István Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatója folytatott megbeszélést.

Hozzátette: az oktatási intézmény vezetője és a település polgármestere elismerte a törvénysértést, valamint a pedagógiai megújulás szükségességét.

Borovszky Tímea elmondta azt is, hogy az iskola vezetése és fenntartója fellebbez az egymillió forintos bírság miatt, de az önkormányzat lefolytatja a fegyelmi eljárást.

Közlése szerint, ha jogerősen bebizonyosodik a szegregáció ténye, akkor súlyos szankciókkal sújthatják az intézményt és annak fenntartóját.

Borovszky Tímea a vizsgálat részeredményét ismertetve a távirati irodának azt mondta: az iskola nem volt élenjáró, négy év alatt felére csökkent a tanulók létszáma, évente mintegy száz gyermeket vittek át a szülők más települések iskolájába. Hozzátette: a gyerekek tanulmányi eredménye jelentősen leromlott, a végzett diákok eredményeiktől függően csak szakmunkás és szakképző intézményekbe nyerhettek felvételt.

A szaktárca szerint az intézmény vezetésének saját hibája miatt nem tudták igénybe venni az évi hatmillió forintot elérő integrációs normatívát, mivel nem feleltek meg a pályázati feltételeknek, és ennek kiküszöbölésére sem tettek lépéseket.

A minisztérium a kerepesi iskola pedagógusai számára még idén 30 órás integrációs képzést tart, e mellett vállalják a mentorálást, és segítséget nyújtanak programjaik kidolgozásához.

Borovszky Tímea szerint a kerepesi iskolaügy hamarosan rendeződhet, és pozitív előrelépésnek tartja, hogy Franka Tibor polgármester későn ugyan, de megtette a szükséges lépéseket.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok