2023. szeptember 22.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István: Megújul a közoktatás, helyreáll a pedagóguspálya presztízse

2008. március 12.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter ma a Miskolci Egyetemen folytatta az Új Tudás - Műveltség Mindenkinek programjának társadalmi egyeztetését szakmai konferencia keretében. A szaktárca vezetője bevezető beszédében hangsúlyozta: 1993 óta nem volt ilyen nagy horderejű program a magyar közoktatásban. "Ezért is tartjuk szükségesnek a széles körű társadalmi egyeztetést az Új Tudás - Műveltség Mindenkinek programról" - tette hozzá Hiller István.
A magyar közoktatás megújítását célzó intézkedések célja: a koragyermekkori készségfejlesztés kiterjesztése, a szegregáció visszaszorítása, a kollégiumhálózat modernizációja, tehetséggondozó intézményhálózat kialakítása, a pedagógusok megfelelő ösztönző-rendszerének kialakítása, a közoktatási intézmények mérés-értékelése, illetve a közkultúra megújítása.

A programot március 4-én szakmai konferencián ismertette Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Hiller István oktatási és kulturális miniszter. Ezután azonnal megkezdődött a társadalmi egyeztetés szakmai, érdekképviseleti és civil szervezetekkel. A szaktárca vezetője március 6-án a Pedagógusok Szakszervezete, március 7-én pedig a Kollégiumi Szövetség vezetői előtt ismertette a program részleteit. Mindkét szakmai szervezet támogatásáról biztosította az Új Tudás - Műveltség Mindenkinek programot.

A szaktárca és a szakmai szervezetek vezetői megállapodtak abban: munkacsoportokat hoznak létre, amelyek áttekintik a program elemeit.

Hiller István folytatja az Új Tudás - Műveltség Mindenkinek program társadalmi egyeztetését.

Március 13-án Szolnokon "Korszerű tudás-tartalmi fejlesztés", március 18-án Szombathelyen "Intézményrendszer - mérés-értékelés" címmel tart az OKM konferenciát. Március 25-én Veszprémben ismerhetik meg a pedagógusok, oktatáspolitikusok az Új Tudás - Műveltség Mindenkinek program elemeit. Március 26-án Szekszárdon a közművelődés, közkultúra, március 27-én Szegeden az integráció, április 10-én Székesfehérvárott pedig a korai fejlesztés kérdései kerülnek megvitatásra.

Április 5-én Budapesten a "Pedagógus hivatás megbecsülése" című konferencián zárul az Új tudás - Új Műveltség Program társadalmi, szakmai vitája.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok