2023. március 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Az Új Tudás programról egyeztetett Hiller István és az MDF

2008. március 27.
Egyetértés körvonalazódott az MDF és az oktatási tárca között csütörtökön abban, hogy az Új Tudás - műveltséget mindenkinek program átfogó, a magyar közoktatás megújítására alkalmas elképzelés - közölte Hiller István szakminiszter, miután találkozott az ellenzéki párt képviselőivel a fővárosban.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

A program megvalósításához rendelkezésre állnak az anyagi feltételek. A javaslat "egészen korrekt és precíz szakértői munkán alapul", amelyet azonban társadalmi párbeszéd után kíván a tárca véglegesíteni - hangsúlyozta, hozzátéve: ennek egyik állomása volt a találkozó.

A tárca vezetője elmondta: az elkövetkező hetekben a többi parlamenti párt képviselőjét és szakértőjét is szívesen várja egyeztetésre.

Hozzátette: a napokban a Fideszt és a KDNP-t is megkeresi, hogy időpontot egyeztessenek.

Hiller István elmondta: eddigi tapasztalatai azt mutatják, hogy a program szakmai és civil támogatása is jelentős. Azt szeretné, ha a programnak minél nagyobb lenne a támogatása, ez a politikai pártokra és szakmai szervezetekre egyaránt vonatkozik.

Fotó: Gordon Eszter

Az egyeztetés után az újságíróknak külön nyilatkozó Almássy Kornél, az MDF alelnöke azt mondta, hogy négy ponton alakult ki vita, s abban maradtak, ezekre a kérdésekre még visszatérnek.

Kifejtette: az óvodába történő belépést támogató 20 ezer forintot az MDF akkor adná oda, ha fél évet vagy egy évet már eltöltöttek a gyermekek az intézményben. A pályakezdő pedagógusok tervezett bérpótlékánál is feszültséget érez az ellenzéki párt, attól tartanak, hogy azok, akik már öt vagy esetleg tíz éve a pályán vannak, rosszabbul járnak majd.

Emellett a közoktatási kollégiumfejlesztés minden részletébe szeretne az ellenzéki párt betekinteni, mert a felsőoktatásban vannak rossz tapasztalatok a PPP-alapú kollégiumfejlesztés kapcsán. Felvetették azt is, hogy a közoktatási kollégiumi hálózatot újra állami kézbe kellene adni.

Vitás pont volt még a pedagógusi asszisztensi rendszer kiépítése, az MDF szerint erre kiemelten szükség van az integrált oktatás segítéséhez. A program egyeztetése várhatóan áprilisban zárul majd.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok