2024. április 14.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Intézményi jó gyakorlatok közzététele

2009. március 23.
Tisztelt Pedagógusok, Tisztelt Intézményfenntartók!

A Magyar Köztársaság 2008. évi költségvetéséről szóló 2007. évi CLXIX. törvény 5. számú melléklete 18. pontjában foglalt felhatalmazás alapján az Oktatási és Kulturális Minisztérium "A minőségbiztosítás, mérés, értékelés, ellenőrzés támogatása és a teljesítmény motivációs pályázati alap igénylésének, döntési rendszerének, folyósításának, elszámolásának és ellenőrzésének részletes szabályairól" szóló 11/2008. (III. 29.) OKM rendelet értelmében 2008-ban is támogatta a pedagógusok kiemelt munkavégzését.

A pályázat célja szerint azok az intézmények kaptak támogatást, akik az országos mérési és értékelési eredményüket már a 2008-at megelőző években is részletesen elemezték, és az elemzés alapján a pedagógiai programjukat, helyi tantervüket és intézményi minőségirányítási programjukat átdolgozták, vagy konkrét cselekvési, fejlesztési tervet dolgoztak ki. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium a pályázattal a közoktatás minőségbiztosításáról és minőségfejlesztésről szóló 3/2002. (II. 15.) OM rendelet 9. §-ának (1) bekezdésben meghatározott - minőségfejlesztési szervezetének munkájában részt vevő pedagógusok többletmunkáját ismerte el.

A beérkezett támogatási igényléseket a jogszabályban foglaltak alapján szakértők értékelték, és kiemelték a mintaértékű, más intézmények által is jól hasznosítható részeket. Ezek alapján állítottuk össze a Jó intézményi gyakorlatok alábbi öt fejezetét.
  1. Az első részben az országos mérések adatsorainak feldolgozására, a tapasztalatok megfogalmazására,
  2. A másodikban a mérési eredményeket figyelembe vevő intézményi fejlesztési programokat adjuk közre,
  3. A harmadikban az országos mérési eredmények értékelése alapján átdolgozott IMIP-eket,
  4. A negyedikben a pedagógiai programok azon részeit emeltük ki, amelyekben - a mérési eredményeket figyelembe véve - a kulcskompetenciák és fejlesztésük lehetőségeire láttunk jó példákat,
  5. Az ötödikben a nem szakrendszerű oktatás bevezetésére válogattunk példákat.
Mind az öt fejezet előtt röviden ismertetjük a jó gyakorlatok kiválasztásának szempontjait, ráirányítva a figyelmet arra, hogy a jó gyakorlatok minden esetben csupán minták lehetnek, adaptálásukat mindenütt csak az adott intézmény helyi sajátosságait figyelembe véve javasoljuk.

Azok a pályázók, amelyek jó gyakorlatait kiválasztottuk, nyilatkoztak arról, hogy nyertes pályázati dokumentumuk nyilvánossá tehető.

Ezúton megköszönjük a pályázó intézményekben dolgozó kollégák együttműködését a "Jó gyakorlatok" közzétételében.

A jó gyakorlatok letölthető PDF-formátumban a fenti címekre kattintva elérhetők.

Jó munkát kívánunk!

OKM Közoktatási Főosztály
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok