2022. augusztus 9.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A feladatellátási hely értelmezése

2006. augusztus 31.
A közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény 121. §-ának (1) bekezdésében leírtak alapján a "35. székhely: az az alapító okiratban meghatározott, a közoktatási intézmény alaptevékenységének ellátását szolgáló feladatellátási hely, ahol a közoktatási intézmény képviseleti jogának gyakorlására jogosult vezető munkahelye található;
44. telephely: az alapító okiratban meghatározott, a székhelyen kívül működő szervezeti egység (tagintézmény, kihelyezett osztály, csoport, műhely, gyakorlóhely, iroda, napközi, tanulószoba, konyha stb.) elhelyezését szolgáló feladatellátási hely;"

Az idézett jogszabály alapján a feladatellátási hely egy gyűjtőfogalom, amelynek két típusa lehet, az egyik a székhely a másik a telephely. Értelemszerűen egy közoktatási intézménynek egynél több telephelye is lehet. Az alapító okiratban meghatározottak alapján minden egyes feladatellátási helyen van valamilyen feladatellátás. Ez utóbbi lehet közoktatási és nem közoktatási is.
A specifikáció a székhely és telephely fogalmakat használja, a feladatellátási hely kifejezést csak bevezető szövegben szerepel. Az OSAP adattáblákban használt feladatellátási hely a statisztika által definiált fogalom, amely megjelent a statisztikai kézikönyvben, ami letölthető a www.kir.hu honlapról.
Kérdésként merült fel, hogy ha eltérés van a jogszabályi és a statisztikai feladatellátási hely között, melyik eredményt kell írni? Véleményünk szerint ez nem lehetséges, ugyanis az adminisztrációs rendszer tényleges adatokat tárol, a statisztika pedig valós adatokat kér. A szoftvernek a tényleges, valós intézményi adatokból kell megadnia a statisztikai adatokat, tehát a végeredményben nem lehet eltérés! Példa: ha van egy többcélú intézmény, 5 feladatellátási hellyel (székhely és 4 telephely), mind azonos településen és mindegyik feladatellátási helyen általános iskolai feladattal is, akkor az 5 feladatellátási helyre felvett általános iskolások összesített száma azonos kell, hogy legyen az OSAP által kért statisztikai adattal.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok