2021. május 9.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Bitang Tibi az óvodában - rajzpályázat: levél az óvodásoknak

2009. november 6.
Kedves Óvodások!
 
Hogy ki is az a Bitang Tibi?! Honnan is kezdjük...
Ugye ismeritek Pöttyös Pannit? Ha igen, akkor biztosan emlékeztek Péterkére is, akivel Panni egy házban lakik, sokszor együtt mennek óvodába. Péterke ugyanolyan, mint a mi Bitang Tibink, sokat komiszkodik: folyton maszatos, sokat verekszik, és egyszer még az egyik szemöldökét is levágta. Panni nem szeret ezzel a bitang Péterkével játszani, mert verekedős, és fellöki a lányokat a homokozóban. Nem is érti, hogy az óvó néni miért éppen őt nevezte ki tisztaságfelelősnek. Szerintetek miért?
 
A labda szereti, ha ütik
 
"Az óvó néni szavára összeverődtek a gyerekek, kettesével, hármasával, ahogy előszörre sikerült. Panni Jutka mellett lépkedett. Mögötte Péterke ment egy kislánnyal, aki mindenáron meg akarta fogni a kezét, de Péterke nem engedte. Mérgesen tiltakozott, s végül kilökte a kislányt a sorból. - Mit csinálsz, Péterke? - fordult hozzá az óvó néni. - Lökdös! - sírta a kislány. A sor felbomlott. - Ragad a keze! - mondta Péterke dacosan. - Nem igaz! Csak lekváros! - mutatta a kezét a kislány. - Majd mindjárt kezet mosol. Addig menjetek csak szépen egymás mellett! - mosolygott az óvó néni. A gyerekek megszeppenve nézték a sok kicsi mosdót, a kicsi szappantartót és az alacsonyan elhelyezett tükröt. Minden igazi volt, mint a felnőtteknél, csak éppen minden kicsi volt és nagyon-nagyon kedves. Péterke újra a pajtása mellé állt. - Én vagyok a tisztaságfelelős! - jelentette ki büszkén, de már senki se figyelt rá. - Péterke! - mosolygott az óvó néni az izgalomtól kócos kisfiúra. - Először te mosod meg a kezedet, azután segítesz szétosztani a törülközőket, és vigyázol, hogy mindenkinek szép tiszta legyen a keze! Te adogatod a szappant, és vigyázol, hogy visszakerüljön a szappantartóba! Érted? - Igen! - mondta Péterke mohón, és már szappanozta a kezét. Az óvó néni keresgélt a törülközők között. Mindegyik törülközőbe egy színes kép volt belehímezve. - Te milyen jelet választasz magadnak, Péterke? - kérdezte. - Amelyiket kiválasztod, az lesz a te jeled. Arról fogod megtudni, hová teszed a kabátodat, hová kell ülnöd az asztalnál, és melyik ágyacskában kell lefeküdnöd délután. Péterke meredten állt, nem tudott választani. A jele között volt törpe, labda, vödör, szív, katicabogár, mackó, baba, paprikajancsi, mókus, autó, taliga, pörgőcsiga és még sok más mindenféle. - Puska nincs? - kérdezte Péterke végül. - Nincs. - Hát kard vagy tank vagy kalapács? - Hűha! Ilyen verekedős kisfiú vagy te? Tudod mit? Adok neked valamit, ami szereti, ha ütik! - Mi az? - kérdezte Péterke kíváncsian. Az óvó néni egy szép törülközőt mutatott neki, amelynek a sarkába szép színes labda volt hímezve. - Ezt majd megkapod a valóságban is! Péterke komoly arccal, büszkén osztogatta a szappant és a törölközőket."
"Péterke vígan ugráltatta a földön a színes gumilabdát. - Ez a buta szereti, ha ütik! - kiáltotta csúfolódva, és teljes erejéből a falhoz vágta a labdát. A labda nagyot csattant a falon, majd visszapattant róla, egyenesen Péterke orrának. Péterke egy pillanatig némán, csodálkozva állt. Szeme könnybe lábadt, majd kezét kivörösödött orrára szorította, és tele torokból bömbölni kezdett. - Látod - mondta az óvó néni. - Ez a labda nem is olyan nagyon buta, mert néha bizony visszaüt."
(Részlet Szepes Mária: Pöttyös Panni az óvodában című könyvéből.)
 
Péterke ugyanolyan, mint a mi Bitang Tibink, és ők nem csak a mesében léteznek. Minden óvodában és iskolában vannak verekedős, durva vagy kényeskedő, barátságtalan gyerekek. Őket neveztük el Bitang Tibinek. Ahogy azonban Péterke, úgy Bitang Tibi is képes arra, hogy jó legyen. A ti óvodátokban hogyan lesznek a verekedős Bitang Tibikből kedves, barátságos gyerekek?
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok