2024. február 21.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Miniszteri elismerés a vajdasági könyvkiadónak

2007. november 16.
November 15-én, az újvidéki Forum Könyvkiadó megalapításának 50. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen Lakatos Mihály főtanácsos átadta Németh Ferencnek, a kiadó igazgatójának, a Dr. Hiller István miniszter úr által a Forum Könyvkiadó részére kiállított miniszteri elismerő oklevelet.
A Forum Könyvkiadó az eltelt félévszázadban jelentős szerepet vállalt nemcsak a vajdasági magyar irodalmi és kulturális élet folyamatosságának megőrzésében, fenntartásában, de a magyar-szerb irodalmi kapcsolatok ápolásában, fejlesztésében is. Bizonyos korszakokban olyan jelentős szerzőknek/szerzőgárdáknak biztosított közlési lehetőséget, nyújtott otthont, akik a későbbiekben műveikkel - ennek köszönhetően is - az egyetemes magyar irodalom élvonalába kerültek.


A Kiadó az elmúlt 50 év folyamán 2220 könyvet jelentetett meg, köztük Sinkó Ervin, Szirmai Károly, Gál László, Kalapis Zoltán, Gion Nándor, Szenteleky Kornél, Bori Imre és mások műveit, innen indult a Symposion-nemzedék tucatnyi írója, költője, kritikusa, irodalomtörténésze, a Forum közvetítette magyar nyelven a magyar olvasóközönség felé az olyan kiváló szerb írók munkáit, mint Ivo Andric, Miroslav Krleza, Danilo Kis, Vasko Popa, Milorad Pavic stb.

Németh Ferenc igazgató mindazok nevében megköszönte az elismerést, akik az elmúlt öt évtizedben hozzájárultak a 2220 kiadvány megjelenéséhez. Bordás Győző szerkesztővel (korábbi igazgatóval) egybehangzóan megállapították, hogy anyaországi támogatás nélkül, különösen a kilencvenes években, ez nem valósulhatott volna meg.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok