2024. február 21.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Thököly Emlékház nyílik a törökországi Izmírben jövő szeptemberben

2007. november 16.
Erről írt alá megállapodást Ibrahim Karaosmanoglu Izmír főpolgármestere és Szikossy Ferenc, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese az Oktatási és Kulturális Minisztériumban. Az ünnepélyes aláíráson részt vett Schneider Márta, az OKM szakállamtitkára.
A Thököly Emlékház létrehozásának ötlete először 2005. szeptemberében Kocaeliben (történelmi neve: Izmir) merült fel, mikor a 300 évvel ezelőtt elhunyt hadvezér tiszteletére az Isztambuli Magyar Főkonzulátus és a Magyar-Török Baráti Társaság közös kezdeményezése nyomán Thököly emlékmű és Thököly utca avatására került sor a SEKA parkban. A Márvány-tenger partján fekvő SEKA park a 1, 5 millió lakosú, az egyik legdinamikusabban fejlődő török város Kocaeli kulturális és szabadidő parkjaként működik.

thokoly_071116_01.jpg
Fotó: Rudasy András

A Thököly Emlékház az előzetes tervek szerint jövő év első felében készül el, a megállapodás szerint megnyitására legkésőbb 2008 szeptemberében, Thököly Imre halálának 303. évfordulóján kerül sor. Az emlékházban a kiállítás bemutatásán kívül előadások, filmek, videók bemutatására szolgáló termet is kialakítanak, amely egyéb, magyar vonatkozású rendezvények, találkozók megtartására is alkalmas lesz.

Európa kulturális fővárosa 2010-ben Pécs és Essen mellett Isztambul lesz, ez az alkalom kiváló lehetőséget kínál az együttműködésre, ide értve a kocaeli Thököly Emlékház nyújtotta lehetőségeket is.

Fotó: Rudasy András

Schneider Márta szakállamtitkár ez év februári hivatalos isztambuli látogatása során kiemelt helyen szerepelt a török fél által szorgalmazott Thököly Emlékház megnyitásának kérdése. A látogatás további eredménye volt, hogy az Iparművészeti Múzeum XV-XVII. századi ritka török szőnyegeket kölcsönzött az isztambuli Sabanci Sakip Múzeumnak. E szőnyegek több egyéb darabbal kiegészítve jelenleg is láthatók az Iparművészeti Múzeum 2007. szeptember 8-án megnyílt "Oszmán-török szőnyegek" című nagy sikerű kiállításán.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok