2024. február 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Tordy Géza lett a nemzet színésze

2008. június 19.
Tordy Géza Kossuth-díjas színművészt választották a nemzet színészévé a májusban elhunyt Raksányi Gellért helyére a címet viselő művészek szerdán Budapesten - jelentette be Jordán Tamás, a Nemzeti Színház leköszönő főigazgatója és Alföldi Róbert, a teátrum leendő vezetője.
A felvétel Tordy Gézáról 2005. május 29-én készült (MTI Fotó: Bruzák Noémi)
A felvétel Tordy Gézáról 2005. május 29-én készült (MTI Fotó: Bruzák Noémi)
A nemzet színészei - Avar István, Berek Kati, Bodrogi Gyula, Garas Dezső, Kállai Ferenc, Király Levente, Komlós Juci, Máthé Erzsi, Psota Irén, Szabó Gyula és Törőcsik Mari - a korábbi alkalmakhoz hasonlóan ezúttal is a nyilvánosság teljes kizárásával ültek össze, hogy új tagot válasszanak a május 20-án elhunyt Raksányi Gellért helyére.

Jordán Tamás közölte: Komlós Juci és Berek Kati nem voltak jelen a döntésnél, ők korábban már eljuttatták jelöltjük nevét, és a szerdai szavazás közben is egyeztettek velük telefonon.

Bodrogi Gyula színművész elmondta: több jelölt neve is felmerült a választásnál, de végül egyhangúlag döntöttek Tordy Géza személye mellett.

Garas Dezső arról számolt be, hogy a választás végére Haumann Péter és Tordy Géza maradt versenyben.

Szabó Gyula megjegyezte: ő kardoskodott a legtovább egy másik jelölt mellett, akinek nevét nem árulta el, de mint hozzátette, a többiek meggyőzték. Megemlítette: "nüansznyi" különbséggel döntöttek a tagok végül Tordy Géza személye mellett.

A 2000-ben életre hívott nemzet színésze címet egyszerre 12 művész viselheti. A címet a kulturális miniszter egyetértésével a Nemzeti Színház adományozza annak, aki főszerepekben vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott, 62. életévét betöltötte, illetve négy évtizedet a színészi pályán, vagy 20 évadot - évadonként legalább egy szerepben - a Nemzeti Színház színpadán töltött.

Az elismerést azzal a céllal hozták létre, hogy a nemzeti színjátszás élő művészei közül kitüntessék a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket elért személyiségeket.

Az első alkalommal, 2000. augusztus 22-én Agárdy Gábor, Berek Kati, Bessenyei Ferenc, Darvas Iván, Garas Dezső, Kállai Ferenc, Lukács Margit, Máthé Erzsi, Psota Irén, Raksányi Gellért, Sinkovits Imre és Törőcsik Mari kapta meg a címet. Sinkovits Imre helyét 2001-ben Avar István, Lukács Margitét 2002-ben Komlós Juci, Bessenyei Ferencét 2005-ben Zenthe Ferenc, Agárdy Gáborét 2006 elején Szabó Gyula töltötte be. 2006 szeptemberében Zenthe Ferenc helyére Király Leventét, 2007 nyarán pedig Darvas Iván helyére Bodrogi Gyulát választották meg.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok