2024. február 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Az OKM 2006-os összegzése a Közkincs-programról

Közismertté és elismertté vált 2006-ban a tárca kulturális vidékfejlesztési programja, a Közkincs program, amely forrást biztosít a közösségi kulturális színterek felújításához, bővítéséhez, fejlesztéséhez illetve újak kialakításához, valamint programok megvalósulásához, alkotóközösségek és műhelyek támogatásához, a népi és kortárs könnyűzenei kultúra hazai és nemzetközi népszerűsítéséhez.
2006. december 29.

Az OKM 2006-os összegzése a közgyűjteményi területről

A Szépművészeti Múzeum látogatottsága 60, a Magyar Nemzeti múzeumé és a Szentendrei Skanzené 21-21 százalékkal növekedett, az évről évre egyre sikeresebb Múzeumok Majálisa és a Múzeumok Éjszakája mellett lezajlott a Múzeumok Őszi Fesztiválja első programsorozata, újabb nemzetközi nagykiállítások nyíltak, folytatódott a tárca múzeumfejlesztési programja, az Alfa Program, a "műszerprogram" pedig lezárult - ezek többek között a közgyűjteményi terület 2006-os eredményei.
2006. december 28.

Az OKM 2006-os összegzése a könyvtárakról

A tárca támogatásának köszönhetően 123 ezerre nőtt a felhasználókhoz eljutó könyvtári dokumentumok száma, eddig fehér foltnak számító településekre jutott el magas színvonalú könyvtári szolgáltatás, négy év után újra megjelent a Nyilvános könyvtárak jegyzéke, és 1284 önkormányzat tudta gyarapítani a könyvtárai állományát 2006-ban.
2006. december 27.

Elhunyt Lázár Ervin író

Lázár Ervin
Hosszan tartó, súlyos betegség után 70 éves korában pénteken elhunyt Lázár Ervin, Kossuth- és József Attila-díjas író, elbeszélő, meseíró - tudta meg az MTI az író özvegyétől, Vathy Zsuzsa írónőtől. Lázár Ervint az Oktatási és Kulturális Minisztérium saját halottjának tekinti.
2006. december 22.

Határ Győző temetése január 23-án lesz Budapesten

Határ Győző író temetése január 23-án 15 órakor lesz Budapesten, a Farkasréti temetőben. Az alkotót az Oktatási és Kulturális Minisztérium saját halottjának tekinti.
2006. december 21.

Közvélemény-kutatás indul a lakosság kulturális szokásairól

A lakosság kulturális szokásainak országos szintű feltérképezését tervezi jövőre a szaktárca - jelentette be Hiller István kulturális miniszter.
2006. december 20.

Oravecz Imre a Digitális Irodalmi Akadémia új tagja

Biztos alapokra kerül a nemzetközi összehasonlításban is egyedülálló "digitalizált szöveggyűjtemény" és az alkotói szabadságot megteremtő díjfizetés sorsa - jelentette be Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium kulturális szakállamtitkára a Digitális Irodalmi Akadémia szokásos éves ülésén december 20-án.
2006. december 20.

Mustra 2006 - megnyílt a KÖH évzáró kiállítása

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke Mustra 2006 címmel megnyitja az örökségvédelem idei eredményeit bemutató kiállítást az Örökség Galériában. Mellette Deme Péter, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal társadalmi kapcsolatok igazgatója (b), Varga Kálmán, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke és Schneider Márta, az OKM szakállamtitkára. (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)
Mustra 2006 címmel az örökségvédelem ez évi eredményeit bemutató kiállítás nyílt pénteken Budapesten, az Örökség Galériában.
2006. december 16.

9 milliárd forint a pécsi EKF-programra

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. festőműhelyében írta alá Hiller István oktatási és kulturális miniszter (j) és Tasnádi Péter pécsi polgármester a Pécs 2010 EKF program operatív működési költségeit biztosító együttműködési megállapodást. (MTI Fotó: Kálmándy Ferenc)
Megkötötték az Európa kulturális fővárosa 2010 program (EKF) kilencmilliárd forintos működési költéseinek finanszírozási szerződését.
2006. december 16.

Egri Páholy: idén harmadszor

December 16-án tartja harmadik előadását és estélyét az Egri Páholy, amelynek mostani díszvendége és pódiumbeszélgetésének meghívottja Bogyay Katalin nemzetközi szakállamtitkár.
2006. december 15.

Hiller: kezdeményező és aktív kulturális politika

Kezdeményező és aktív volt idén a kulturális politika, sikeres és offenzív a magyar kulturális diplomácia - mondta Hiller István a kulturális bizottság mai meghallgatásán.
2006. december 14.

Identitástudatról és kulturális értékekről kezdődött ET-konferencia Budapesten

Fotó: Gordon Eszter
Identitástudatról, állampolgári tudatosságról és a közös kulturális értékekről kezdődött kétnapos tudományos konferencia az Európa Tanács (ET) szervezésében csütörtökön, Budapesten.
2006. december 14.

Konferencia a gyermek biblioterápiáról

2006. december 13-án szakmai konferenciát rendeznek a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban A könyvek gyógyító ereje - Biblioterápia gyerekeknek címmel. A konferenciát Bogyay Katalin szakállamtitkár nyitja meg.
2006. december 13.

Átadták a Gérecz Attila-díjakat

Fotó: Gordon Eszter
Lanczkor Gábor A tiszta ész című verseskötetéért és Mestyán Ádám A magyar helyesírás szabályai című verseskötetéért vette át a Gérecz Attila díjat Hiller István oktatási és kulturális minisztertől.
2006. december 13.

Kodály-év lesz jövőre

Kodály Zoltán
Kodály-évet rendeznek jövőre a zeneszerző születésének 125. és halálának negyvenedik évfordulója alkalmából; a programsorozat védnöke Kodály Zoltán özvegye, Péczely Sarolta lesz - közölte Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára.
2006. december 13.

Megnyílt az Esterházy-kincseket bemutató kiállítás az Iparművészeti Múzeumban

eszterhas_061213_01.jpg
Ünnepélyes keretek között megnyílt az Esterházy-kincsek - Öt évszázad műalkotásai a hercegi gyűjteményekből című kiállítás kedden Budapesten, az Iparművészeti Múzeumban.
2006. december 13.

SzínHázTömb Fesztivál az Új Színházban

SzínHázTömb címmel 2006. december 20. és 22. között szlovák-magyar összművészeti fesztivált rendez az Új Színház.
2006. december 12.

A Taxidermia díjat nyert a tallinni filmfesztiválon

A jubileumi 10. Fekete Éjszakák Filmfesztiválon is díjat nyert Pálfi György filmje, a Taxidermia.
2006. december 11.

Orosz-magyar megbékélési koncert Berlinben

Jelképes, orosz-magyar megbékélési koncerttel zárultak Berlinben az 1956-os magyarországi forradalom ötvenedik évfordulójával kapcsolatos németországi megemlékezések.
2006. december 11.

Pszichoanalitikus filmkonferencia Pécsett

A Vászon és a Dívány találkozása - szabad asszociációk a filmművészet és a pszichoanalízis határvidékén címmel Magyar Pszichoanalitikus Filmkonferenciát rendeztek a hétvégén Pécsett, az Apolló Artmoziban.
2006. december 11.

Átadták a Prima Primissima Díjakat

Átadták a tíz kategóriában meghirdetett Prima Primissima Díjakat pénteken este Budapesten, a Művészetek Palotájában.
2006. december 9.

Ungarischer Akzent 1956 tükrében

nemet_evad_logo.jpg
A „Megbékélés” című koncerttel zárul 2006. december 9-én az Ungarischer Akzent 1956-os évfordulóhoz kapcsolódó programsorozata, amely a németországi magyar kulturális évad ősszel lezajlott rendezvényei sorában az egyik leghangsúlyosabb volt. A berlini Epiphanienkirche-beli koncerten részt vesz Schneider Márta kulturális szakállamtitkár.
2006. december 8.

Adományok a Színháztörténeti Múzeumnak és a Táncművészeti Főiskolának

Roboz Ágnes Hollandiában élő balettmester a pályafutása során összegyűjtött szakirodalmi folyóiratokat illetve tánc-videókat adományoz az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetnek és a Magyar Táncművészeti Főiskolának.
2006. december 8.

Észak-Európa kortárs képzőművészete a Műcsarnokban

Petrányi Zsolt, a Műcsarnok főigazgatója és Hiller István (Fotó: Gordon Eszter)
Álmok égő tájain - kortárs képzőművészet Észak-Európából címmel nyílik kiállítás csütörtökön este Budapesten, a Műcsarnokban.
2006. december 7.

Megújult a Szépművészeti Múzeum olasz kiállítása

Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára nyitotta meg a Régi Képtár olasz festményeinek új állandó kiállítását csütörtökön a Szépművészeti Múzeumban.
2006. december 7.

Steve Reich állami kitüntetést vett át Budapesten

Steve Reich, magyar származású amerikai zeneszerző a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje kitüntetésben részesült; az elismerést Schneider Márta kulturális szakállamtitkár adta át szerdán este, a hetvenedik születésnapját ünneplő művész tiszteletére rendezett budapesti koncert keretében, a Művészetek Palotájában.
2006. december 7.

Pszichoanalitikus filmkonferencia Pécsen

"A Vászon és a Dívány találkozása" címmel 2006. december 7. és 9. között Magyar Pszichoanalitikus Filmkonferenciát tartanak Pécsett, az Apolló Artmoziban.
2006. december 7.

A dzsessz-zenészek állami támogatást sürgetnek

A magyar dzsessz helyzetét vitatta meg az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottsága a zenészek által benyújtott és állami támogatást sürgető javaslat kapcsán szerdán.
2006. december 6.

Hiller: közös alap a magánkezdeményezésből létrejövő kortárs művészeti programokra Fotógaléria

Fotó: Gordon Eszter
A magyar állam közös alapot hoz létre azoknak a kortárs képzőművészeti programoknak a segítésére, amelyek magánkezdeményezésből jönnek létre - jelentette be Hiller István oktatási és kulturális miniszter kedd este egy kiállítás-megnyitó előtt Budapesten.
2006. december 6.

Megnyitásának ötödik évfordulóját ünnepli a Nemzeti Táncszínház

Az elmúlt öt évben majdnem megduplázódott a Nemzeti Táncszínház előadásainak száma, már évi 350 fellépést tartanak és 130-140 ezer néző előtt mutatkoznak be - mondta el Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára.
2006. december 4.

Hiller István megnyitotta a Van Gogh-kiállítást Fotógaléria

Hiller István oktatási és kulturális miniszter pénteken ünnepélyes keretek között megnyitotta a Van Gogh Budapesten című kiállítást a Szépművészeti Múzeumban.
2006. december 1.

Ma nyílik a Van Gogh-kiállítás

Ma nyílik meg a Vincent Van Gogh műveit bemutató kiállítás Budapesten, a centenáriumát ünneplő Szépművészeti Múzeumban. A tárlatot Hiller István oktatási és kulturális miniszter nyitja meg.
2006. december 1.

Hiller István színházigazgatókkal egyeztetett Fotógaléria

Az ország csaknem összes színházának igazgatója részt vett csütörtökön azon a budapesti egyeztetésen, amelyet Hiller István oktatási és kulturális miniszter kezdeményezett a szakma kérdéseinek áttekintésére.
2006. november 30.

Megkezdte tevékenységét a Magyar Köztársaság sepsiszentgyörgyi Kulturális Koordinációs Központja

Kubinyi Anna textilművész és Gyulai Líviusz grafikusművész kiállításának megnyitójával, Bogyay Katalin oktatási és kulturális szakállamtitkár részvételével kezdte meg tevékenységét szerdán Sepsiszentgyörgyön a Magyar Köztársaság Kulturális Koordinációs Központja.
2006. november 29.

Mezőgazdasági múzeum - megnyílt az állandó kiállítás második része

Árpád-kori földbevájt lakóépület, előtte malomkövekkel gabonát őrlő női alak. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Megnyílt a Magyar Mezőgazdasági Múzeum állandó kiállításának második ütemben elkészült része szerdán; a tárlat a XIII. századtól a XVIII. századig mutatja be a mezőgazdaság fejlődését. A tárlatot Schneider Márta szakállamtitkár nyitotta meg.
2006. november 29.

Elhunyt Határ Győző

hatar_gyozo.jpg
Egy londoni kórházban halt meg Határ Győző Kossuth-díjas magyar író, aki az 1956-os forradalom leverése után telepedett le a brit fővárosban. Kilencvenhárom éves volt; feleségét tíz nappal élte túl. Határ Győzőt az Oktatási És Kulturális Minisztérium saját halottjának tekinti.
2006. november 28.

Elhunyt Urbán Gyula

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium fájdalommal tudatja, hogy életének 62. esztendejében elhunyt Urbán Gyula, az utóbbi évtizedek egyik legeredményesebb közművelődési szakembere, művelődésszervezője és kultúraterjesztője.
2006. november 28.

Aase-díjak - átadták az ez évi elismeréseket Fotógaléria

Átadták az Aase-díjakat hétfőn Budapesten; az epizodisták számára, Gobbi Hilda által alapított elismerést az idén Bende Ildikó, Blasek Gyöngyi, Valkay Pál és Krum Ádám színművész kapta.
2006. november 28.

Arisztokrata könyvgyűjtemények az OSZK-ban

061124_183.jpg
Kék vér, fekete tinta címmel XVI-XVIII. századi arisztokrata családok könyvgyűjteményeit bemutató kiállítás nyílt az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK) pénteken. A megnyitón beszédet mondott Schneider Márta szakállamtitkár.
2006. november 24.

Pro Cultura Hungarica díjak átadása

Horvát, szlovák és osztrák intézmények vezetőinek ad át Pro Cultura Hungarica elismeréseket Schneider Márta kulturális szakállamtitkár 2006. november 24-én. Dusan Katuscak, a Szlovák Nemzeti Könyvtár főigazgatója, Josip Stipanov, a Horvát Nemzeti és Egyetemi Könyvtár főigazgatója és Ottrubay István, az Esterházy Privatstiftungen igazgatója évek óta kiváló kapcsolatot tart fenn az Országos Széchényi Könyvtárral.
2006. november 24.

Művészeti szakszervezetek kongresszusa

Arató Gergely
A művészeti és a színházi törvények megalkotásával kapcsolatos elképzelésekről is beszélt Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára a Művészeti Szakszervezetek Szövetsége XVII. Kongresszusán csütörtökön Budapesten.
2006. november 23.

Százezer dollár a budapesti Konfuciusz Intézetnek

Százezer dollárral támogatja a kínai kormány a december 7-én Budapesten megnyíló Konfuciusz Intézetet - mondta el az MTI-nek Pekingből Hudecz Ferenc, az ELTE rektora.
2006. november 23.

Ötvennél több együttes a Kodály Zoltán IV. Magyar Kórusversenyen

Több mint ötven kórus lép fel Magyarországról és a határon túlról a Kodály Zoltán Magyar Kórusverseny ez évi budapesti rendezvényén csütörtöktől, melynek védnöke Hiller István oktatási és kulturális miniszter.
2006. november 23.

Megjelentek az EU 2007-es kulturális pályázatai

Az Európai Bizottság megjelentette az új Kultúra keretprogram 2007-re szóló feltételes pályázati felhívásait. Rövid és hosszú távú együttműködésekre, műfordítási projektekre, kulturális örökség díj kezelésére, valamint európai jelentőségű kulturális szervezetek működési költségeihez kérhető támogatás.
Beadási határidő: 2007. február 28. (a működési támogatásnál 2006. december 22.).
2006. november 22.

Információs délelőtt a Kultúra keretprogram pályázati felhívásairól

KultúrPont Iroda
A KultúrPont Iroda 2006. december 6-án tájékoztatót tart az EU új Kultúra keretprogramjának nemrég megjelent pályázati felhívásairól, az ezekkel kapcsolatos legfrissebb bizottsági értelmezésekről.
2006. november 21.

Lengyel elismerés Spiró Györgynek

Bartis Attila "Nyugalom" című könyvének sikerét követően, ZAIKS-díjjal tüntetik ki Spiró Györgyöt Lengyelországban, akit ezúttal fordítói tevékenységéért jutalmaznak. A díjat 1966 óta azoknak ítélik oda, akik kiemelkedő érdemeket szereztek a lengyel szépirodalom idegen, illetve más ország irodalmának lengyel nyelvre történő átültetésében.
2006. november 17.

Emlékkiállítás az '56-os forradalommal összefüggő romániai eseményekről Fotógaléria

Fotó: Gordon Eszter
Az 1956-os magyar forradalommal összefüggő romániai eseményekről nyílt emlékkiállítás Sor(s)ok között címmel csütörtökön Budapesten, a Barabás Villában. A tárlatot az együttes magyar-román kormányülés alkalmából Hiller István oktatási és kulturális miniszter nyitotta meg, köszöntőt mondott Adrian Iorgulescu, Románia kulturális minisztere.
2006. november 17.

Táncest a magyar-román közös kormányülés alkalmából

A második magyar-román együttes kormányülés résztvevői az Experidance Tánctársulat műsorát tekintettek meg csütörtökön este a Nemzeti Táncszínházban.
2006. november 17.

Schneider Márta szakállamtitkár Szerbiában tárgyalt

2006. november 10-én Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium kulturális szakállamtitkára Belgrádban és Szabadkán folytatott hivatalos tárgyalásokat.
2006. november 15.

Kulturális bizottság: általános vitára alkalmas a költségvetési törvény tervezete

Závecz Ferenc, az oktatási és kulturális tárca szakállamtitkára azt mondta: a kultúra pozíciói a tárca 2007. évi költségvetésében is megőrizhetőek voltak.
2006. november 14.

Döntöttek a kulturális pályázatok jövő évi keretéről

Mintegy 5,7 milliárd forintra pályázhatnak a jövő évi kulturális rendezvények szervezői a Nemzeti Kulturális Alapnál (NKA) - közölte Harsányi László, a szervezet elnöke.
2006. november 14.

Hivatalosan is Pécs, Essen és Isztambul az EU kulturális fővárosa 2010-ben

Immár véglegesen és hivatalosan is Pécs Európa kulturális fővárosa 2010-ben Essennel és Isztambullal együtt, miután az Európai Unió kulturális minisztereinek tanácsa hétfőn formálisan is meghozta ezt a döntést - jelentette be Arató Gergely, az oktatási és kulturális tárca államtitkára a brüsszeli találkozót követően.
2006. november 14.

Magyar kulturális hét Szerbiában

A Teofilovic testvérek, a Dresch Quartet és a Muzsikás együttes koncertjével és közös örömzenélésével veszi kezdetét 2006. november 10-én a magyar kulturális hét a belgrádi Sava Centarban. A rendezvényen Schneider Márta kulturális szakállamtitkár mond köszöntőt. A programok november 18-ig tartanak a szerb fővárosban.
2006. november 10.

Bartis Attila - újabb külföldi elismerés

Bartis Attila Nyugalom című művét is jelölték az Angelus-díjra, amelyet első alkalommal adnak át december 2-án Lengyelországban.
2006. november 9.

Bemutatták a 27. Budapesti Tavaszi Fesztivál programját

MTI Fotó: Bruzák Noémi
Bemutatták a jövő évi, 27. Budapesti Tavaszi Fesztivál programját szerdán Budapesten; a március 16-án kezdődő eseménysorozat keretében 128 rendezvényt tartanak több mint 3500 fellépővel, 48 helyszínen.
2006. november 8.

Megnyílt az Országos Műszaki Múzeum tanulmánytára Fotógaléria

Fotók: Gordon Eszter
Tanulmánytár nyílt az Országos Műszaki Múzeum raktáraiban őrzött gyűjtemény anyagából pénteken Budapesten. A tárlatot Schneider Márta kulturális szakállamtitkár nyitotta meg.
2006. november 8.

Jövő év elején pályázatot ír ki az OKM az operaház vezetői posztjára

opera_belso2.jpg
A tervek szerint jövő év elején pályázatot ír ki a szaktárca az operaház igazgatói posztjára - közölte Schneider Márta szakállamtitkár az Országgyűlés kulturális és sajtó bizottságának ülésén kedden.
2006. november 7.

Gregor József operaénekest örök nyugalomba helyezték Szegeden

MTI Fotó: Németh György
Örök nyugalomba helyezték Gregor József operaénekest pénteken Szegeden, a belvárosi temetőben, római katolikus szertartás szerint; a művészt a család és a rokonok mellett több mint ezer tisztelője kísérte el utolsó útjára.
2006. november 3.

Hatvanéves az UNESCO

Hatvan évvel ezelőtt, 1946. november 4-én jött létre az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO), amelynek ma közel kétszáz tagja van (államok és társult tagok). A szervezet hivatalos megalakulásának az volt a formai feltétele, hogy 1945 novemberében elfogadott Alkotmányát legalább húsz állam ratifikálja, illetve a ratifikációs okmányokat letétbe helyezze.
2006. november 3.

Fotóalbum a finnugor népekről

A finnugor népekről szóló fotóalbumot mutattak be csütörtökön Budapesten, a Magyar Fotográfusok Házában, ahol Normantas Paulius litván származású művész, a 14 testvér című kötet fotósa magas rangú állami kitüntetést is átvehetett.
2006. november 2.

Van Gogh-kiállítás Budapesten - megérkezett első mű

Parasztház Provance-ban
Vincent van Gogh alkotásaiból nyílik kiállítás decemberben a budapesti Szépművészeti Múzeumban, ahol csütörtökön Hiller István bemutatta a tárlatra elsőként megérkezett képet.
2006. november 2.

Pénteken temetik Gregor Józsefet

November 3-án, péntek délután három órakor temetik Gregor Józsefet a szegedi Belvárosi Temetőben; a művész búcsúztatásán részt vesz Hiller István oktatási és kulturális miniszter.
2006. október 31.

Száz éve nyugszik Kassán II. Rákóczi Ferenc - megkezdődött az emlékünnepség

rakoczi_kassa.jpg
Kassán pompázatos külsőségek közepette kezdődött meg vasárnap a II. Rákóczi Ferenc vezérlő fejedelem újratemetésének 100. évfordulójára rendezett ünnepségsorozat záró rendezvénye, amelyen számos magyar és szlovák prominens politikus is részt vesz, köztük Sólyom László köztársasági elnök, Kassa város és a környező megye vezetői. Az Oktatási és Kulturális Minisztériumot Arató Gergely államtitkár képviselte.
2006. október 30.

Elhunyt Gregor József operaénekes

Archív felvételünk 2005. október 3-án az Operacsillagok II. Gálakoncertjén készült. (MTI Fotó: Kovács Attila)
A Kossuth- és Liszt-díjas kiváló művészt 66 éves korában, pénteken érte a halál. Gregor Józsefet az Oktatási és Kulturális Minisztérium, valamint a Szegedi Nemzeti Színház saját halottjának tekinti.
2006. október 27.

Magyar kulturális programok Stuttgartban és Baden-Württembergben

Kertész Imre, Nádas Péter, Konrád György, Földényi F. László, Kardos Sándor és Dalos György volt többek között a Stuttgarti Magyar Kulturális és Tájékoztató Központ vendége október 17. és 24. között. Az intézet megújult programpolitikájának jegyében annyi magyar kulturális program zajlott Stuttgartban és Baden-Württembergben, hogy minden bizonnyal válogatni is nehéz lehetett az érdeklődőknek.
2006. október 26.

Az OKM Művészeti Ösztöndíjasainak Fesztiválja

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium minden évben meghirdeti a különböző művészeti ösztöndíjakat, amelyeknek célja, hogy tehetséges fiataloknak segítséget nyújtson a pályakezdéshez, kedvező feltételeket teremtsen szólista pályájukra való felkészülésükhöz.
2006. október 25.

"A Közvetítő" kettős sikere

kozvetito_061019.jpg
Petényi Katalin és Kabay Barna alkotását nagy sikerrel mutatták be a Római Magyar Akadémián.
2006. október 19.

Japán turnéra indult az Operaház társulata

Operaház
A Magyar Állami Operaház társulata újra Japánban vendégszerepel, ahol hosszú évek óta óriási sikereket aratnak művészeink. A japán nagyvárosok hatalmas, modern és kiváló akusztikájú színházaiban ezúttal 16 alkalommal, három szereposztásban játsszák Puccini Tosca című népszerű operáját.
2006. október 17.

Hiller István felavatta Márai Sándor szobrát az olaszországi Salernóban

Hiller István oktatási és kulturális miniszter részvételével szombaton felavatták Márai Sándor szobrát a dél-olaszországi Salerno városában.
2006. október 16.

Lugossy Mária szobrászművész 1956-os kiállítása Londonban

Egy különleges kiállítással folytatódik a "The voice of Freedom" (A szabadság hangja) című 1956-os megemlékezés a londoni Magyar Kulturális Központban. Lugossy Mária szobrászművész alkotásai október 16-ától, közel egy hónapig lesznek láthatók az intézet kamaratermében. A tárlatot Sárközi Mátyás író, újságíró, az Élet és Irodalom című folyóirat londoni munkatársa nyitja meg a nagyközönség előtt.
2006. október 13.

A filmszakmai együttműködésről és a 2008-as reneszánsz év kiállításairól tárgyalt Hiller István Rómában

A magyar-olasz filmszakmai együttműködés lehetőségeiről, a 2008-as magyarországi reneszánsz évben rendezendő kiállításokról, illetve az üzlet és kultúra kapcsolatáról tárgyalt csütörtökön Rómában Hiller István oktatási és kulturális miniszter olasz kollégájával, Francesco Rutellivel.
2006. október 13.

Hiller István nyitotta meg a Műcsarnok nagyszabású 56-os kiállítását Fotógaléria

Fotó: Gordon Eszter
AZ ÚT 1956-2006 címmel a Műcsarnok összes termét betöltő monumentális kiállítás nyílt szerdán este, az 1956-os forradalomra és a belőle fakadó érzelmi és tartalmi következményekre emlékezve.
2006. október 12.

A tárca közleménye a Seuso-kincsekről

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium mai keltezésű levelében tájékoztatja a Seuso kincsek zártkörű bemutatását tervező londoni Bonhams aukciós ház elnökét a Magyar Köztársaság Seuso kincsekre vonatkozó hivatalos álláspontjáról.
2006. október 11.

A külföldi magyar kulturális intézetek programjai az '56-os forradalom évfordulóján

Összesen csaknem száz rendezvénnyel hívják fel a figyelmet az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 50. évfordulójára a külföldi magyar kulturális intézetek, amelyek mindegyikében bemutatják az 1956 - A szabadság reménye című tablókiállítást.
2006. október 11.

Magyar származású nyugati képzőművészek I. világkiállítása

A magyar származású nyugati képzőművészek I. világkiállítását nyitotta meg Bogyay Katalin nemzetközi szakállamtitkár 2006. október 11-én a Magyar Kultúra Alapítvány Szentháromság téri székházában. A kiállítást az alapítvány az 1956-os forradalom tiszteletére rendezi együttműködve a stockholmi Egyetemes Magyar Képzőművészeti Egyesülettel és az American Hungarian Panoráma című világlappal.
2006. október 11.

Párizsban minden korosztály megkapta a magáét

Yengibarian Dávid harmonikás és Vázsonyi János
A Fehér Éjszaka, a Nuit Blanche azért világít a francia éjszakában, mert ez alkalomból, csakúgy, ahogy az utóbbi években Magyarországon is, szokássá vált, hogy minden kulturális intézmény egész éjjel nyitva tart. Idén ez október 7-ére esett.
2006. október 11.

Mesés Budapest Tallinnban

A Tallinni Magyar Intézetben október 9-én nyílt Takács Ildikó Beáta Mesés Budapest című kiállítása. A fiatal képzőművész akverelljein a közismert budapesti épületek, helyszínek mesekönyvbe illő ábrázolására törekedett. Képein a fővárosra jellemző motívumokat - a villamosokat éppúgy, mint a szecessziós ábrákat - szokatlan környezetbe helyezi.
2006. október 11.

Sütő András temetésén az írótól és a közéleti embertől egyaránt búcsúztak

MTI Fotó: Kovács Attila
Sütő Andrástól, az írótól, a közösségért áldozatot vállaló, a romániai magyarságra gazdag szellemi örökséget hagyó embertől búcsúztak szombaton Marosvásárhelyen családtagjai, pályatársai, tisztelői, a romániai és a magyarországi közélet szereplői. Az Oktatási és Kulturális Minisztériumot Arató Gergely államtitkár és Bogyay Katalin nemzetközi szakállamtitkár képviselte.
2006. október 9.

Az "Év Könyvtára" 2006

A keszthelyi Fejér György Városi Könyvtárnak adományozza idén "Év Könyvtára" címet és a vele járó díjat a szakmai kuratórium javaslatára Hiller István oktatási és kulturális miniszter. Az elismerést Schneider Márta kulturális szakállamtitkár adja át az Országos Könyvtári Napok "Könyves Vasárnap" című rendezvényén a nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban 2006. október 8-án.
2006. október 6.

1956 - Hiller István az évforduló kulturális programjairól

Fotó: Gordon Eszter
Október 23-át Michael R. Bloomberg, New York főpolgármestere a Magyar Forradalom Napjává nyilvánította - áll abban a proklamációban, amelyet Hiller István, oktatási és kulturális miniszter Michael R. Bloombergtől, New York főpolgármesterétől kapott ezekben a napokban és amelyet felmutatott a sajtónak a csütörtökön a Budapesti Történeti Múzeumban.
2006. október 5.

"Kontextus - hatás - mítosz": 56-os konferencia Berlinben

Ungarischer Akzent
A szeptember közepén Frankfurtban Hiller István által megnyitott németországi 56-os rendezvények sora egy újabb kiemelkedő eseménnyel folytatódik a mai nappal az "Ungarischer Akzent" keretében. 1956 apropóján Berlinben október 4. és 6. között "Kontextus - hatás - mítosz" címen nemzetközi tudományos konferenciát tartanak, ahol történészek, irodalmárok, politológusok, érdeklődők találkoznak előadásokra és eszmecserére.
2006. október 5.

Múzeumok Őszi Fesztiválja

Múzeumok Őszi Fesztiválja
Az ország összes régiójából mintegy harminc múzeum több tucatnyi programmal várja a látogatókat októberben és novemberben az első Múzeumok Őszi Fesztiválján. A rendezvénysorozat célja, hogy a több százezres tömegeket vonzó a Múzeumok Éjszakájához és a Múzeumok Majálisához hasonlóan egy sikeres hagyományt teremtsen.
2006. október 4.

Magyar kezdeményezésű összeurópai kiállítás Moszkvában

Október 3-án, a Moszkvai Magyar Kulturális, Tudományos és Tájékoztatási Központ kiállítótermében megnyílt a Europe Frieze kiállítássorozat, mely Budapesttől kezdve, Berlinen, Bécsen, Rómán, Stuttgarton, Párizson és Pozsonyon át Moszkvában folytatódott. A kiállítás alapelve a "bővülés" és a kulturális kommunikáció létrehozása.
2006. október 4.

Végső búcsút vettek Pege Aladártól Budapesten

pege_061003_01.jpg
Végső búcsút vettek Pege Aladártól, a világhírű muzsikustól kedden Budapesten, a Fiumei úti Sírkertben, ahol barátok és tisztelők rótták le kegyeletüket a 67 éves korában elhunyt művész emléke előtt.
2006. október 3.

Országos Könyvtári Napok a szolgáltatások bővítése jegyében

A könyvtárak közérdekű szolgáltatásainak bővítése érdekében megállapodást kötött egymással az Oktatási és Kulturális Minisztérium, valamint az Informatikai és Könyvtári Szövetség kedden Budapesten.
2006. október 3.

"A szabadság hangja" a londoni Barbican központban folytatódik

Október 5-én veszi kezdetét a The voice of Freedom a londoni Barbican központban, ahol filmbemutatók és beszélgetések várják a látogatókat. A brit főváros egyik legjelentősebb kulturális komplexumának falait egy hónapon keresztül a Magyar Nemzeti Múzeum fotográfiai gyűjteményéből származó felvételek díszítik majd.
2006. október 3.

Sütő Andrást október 7-én Marosvásárhelyen búcsúztatják

Sütő András erdélyi magyar írót, lapszerkesztőt október 7-én, szombaton búcsúztatják a marosvásárhelyi Vártemplomban, református szertartással.
2006. október 3.

Pege Aladár búcsúztatása

Pege Aladártól október 3-án, kedden 14 órakor vesznek végső búcsút Budapesten, a Fiumei úti temetőben.
2006. október 2.

Elhunyt Sütő András

Sütő András
Hosszan tartó betegség után elhunyt Sütő András szombat este fél 11 előtt Budapesten - tájékoztatta Cselényi László, az erdélyi magyar író veje az MTI-t. Sütő Andrást az Oktatási és Kulturális Minisztérium saját halottjának tekinti.
2006. október 1.

Hajdú-bihar megyei könyvtár - bokrétaünnep

Elérte legmagasabb pontját a Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár és Információs Központ épülete Debrecenben; az ebből az alkalombólpénteken tartott bokrétaünnepen felszólalt Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára is.
2006. szeptember 29.

A Párizsi Magyar Intézet az új évadban a franciákra fókuszál

Éppen 20 éve annak, hogy jelenlegi helyén, Párizs egyik legelegánsabb belvárosában kulturális képviseletet nyitott a Magyar Köztársaság. A 2006-os év őszi szezonját így minden szempontból a frissülés jellemzi, a programokban éppúgy, mint az épületben.
2006. szeptember 29.

Gyula a legvirágosabb kultúrváros

gyula_060928_01.jpg
2006. szeptember 22-én délelőtt kiosztották a Virágos Magyarországért környezetszépítő verseny 2006. évi díjait. A fődíjazottak - Eger és Noszvaj - mellett a kulturális örökség díjat Gyula vehette át, továbbá az Oktatási és Kulturális Minisztérium öt oktatási intézménynek is elismerte a tevékenységét.
2006. szeptember 28.

A Kultúra Magyar Városa 2006

A Kultúra Magyar Városa 2006
17 pályázó közül Sárospatak és Székesfehérvár nyerte el a Kultúra Magyar Városa 2006 címet. A cím olyan városi helyi önkormányzatok elismerése, melyek a helyi kulturális, művészeti életet kiemelkedően fejlesztik, támogatják és kulturális értékeit példaértékűen mutatják be. A címet Boldizs Kálmánné, Székesfehérvár alpolgármestere és Jánosdeák Gábor, Sárospatak polgármestere vette át Arató Gergely államtitkártól 2006. szeptember 28-án.
2006. szeptember 28.

Bartók emlékkiállítás nyílt a Párizsi Magyar Intézetben

Párizsi Külföldi Kulturális Intézetek Fóruma (FICEP)
Bartók Béla életét és munkásságát bemutató emlékkiállítás nyílt kedden este a Párizsi Külföldi Kulturális Intézetek Fóruma (FICEP) rendezvénysorozatában a Párizsi Magyar Intézetben.
2006. szeptember 27.

Konferencia Durkó Mátyás emlékére

A népművelés és a felnőttnevelés egyetemi szintű oktatásának elindításával szakmát és egyben iskolát teremtett a néhai debreceni professzor, Durkó Mátyás - hangzott el a róla elnevezett első konferencia és jubileumi szakmai találkozó megnyitóján kedden Debrecenben.
2006. szeptember 27.

20 éve hunyt el Ruttkai Éva

Ruttkai Éva
Hiller István megemlékezése Ruttkai Éva halálának huszadik évfordulóján.
2006. szeptember 27.

"Moholy-Nagy László és az orosz avantgárd": könyvbemutató Moszkvában

lmn-cover.jpg
"Ez a könyv nélkülözhetetlen forrás lesz ahhoz, hogy megírjuk az európai és orosz művészet közös történetét"
2006. szeptember 26.

Elhunyt Pege Aladár

Életének 67. évében elhunyt Pege Aladár, a világszerte ismert Kossuth-díjas bőgőművész. Felvételünk 2005. május 18-án Budapesten készült, amikor fellépett a Jazztavasz 2005 rendezvénysorozaton tartott koncerten a Művészetek Palotájában. MTI Fotó: Nándorfi Máté
A Kossuth-díjas dzsesszmuzsikus, bőgőművész, zeneszerző, érdemes művészt 67 éves korában, súlyos betegen a kórházban érte a halál. A kulturális minisztérium Pege Aladárt saját halottjának tekinti.
2006. szeptember 25.

Verzió dokumentumfilm fesztivál

A VERZIO3 Filmfesztivál délelőtti vetítésekre hívja a diákokat november 8-9-10-én.
2006. szeptember 22.

Színikritikusok Díja 2005-2006

Troilus és Cressida
A legjobb új magyar dráma díját Papp András-Térey János Kazamaták című művének ítélték a színházi kritikusok a 2005-2006-os évadban műsorra tűzött darabok közül - közölte Vajda Márta, a Magyar Színházi Társaság ügyvezető titkára.
2006. szeptember 22.

Megnyílt az első Nemzetközi Írófesztivál

Budapest Transzfer 2006 címmel szerdán megnyílt az első Nemzetközi Írófesztivál a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
2006. szeptember 20.

Északi országok kultúrája hazánkban

Fotó: Gordon Eszter
Az északi országok kortárs művészeinek eddigi legjelentősebb magyarországi bemutatkozási lehetősége lesz az a december elején nyíló kiállítás, amelynek megrendezéséről délután tárgyalt a finn, a svéd, a norvég, a dán és az izlandi nagykövettel Hiller István oktatási és kulturális miniszter.
2006. szeptember 20.

Szeptemberben Román Filmhét az Uránia Nemzeti Filmszínházban

Dorotheea Petre a Hogyan töltöttem a világvégét? című filmben
A Román Filmhetet szeptember 21. és 28. között rendezik meg a budapesti Urániában. A Filmhéten az elmúlt két év román filmterméséből válogattak a szervezők, de vetíteni fogják az idei Cannes-i Filmfesztivál díjazott román játékfilmjeit is, a Hogyan éltem túl a világvégét?, mely a Legjobb Színésznő díját nyerte az Un Certain Regard szekcióban illetve az Arany Kamera-díjas Volt vagy sem című filmet is.
2006. szeptember 20.

Pécsi Nemzetközi Filmünnep

Pécsi Nemzetközi Filmünnep
Több mint negyven nagyjátékfilmmel várja a második Pécsi Nemzetközi Filmünnep a látogatókat október 2-7-ig - mondták a szervezők szerdai budapesti sajtótájékoztatón.
2006. szeptember 20.

Egymilliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást kap Pécs

2010alairasaktdpecs20060916023.jpg
Egymilliárd forint vissza nem téritendő állami támogatást kap Pécs az Európa Kulturális Fővárosa program előkészítésére a szombaton aláírt szerződés értelmében.
2006. szeptember 16.

Hiller István Frankfurtban megnyitotta az 1956-os németországi emlékünnepségeket

Az 1956-os forradalom nélkül nem történt volna meg az 1989-es rendszerváltozás Magyarországon - jelentette ki Hiller István oktatási és kulturális miniszter pénteken Frankfurtban az ötvenedik évforduló kapcsán a forradalomra emlékező németországi rendezvénysorozatot megnyitó beszédében.

2006. szeptember 15.

A szocreált is feltámasztják a kulturális örökség napján

Ha szeptember harmadik hétvégéjén kedvet érez ahhoz, hogy a "szocreál" építészeti és életstílusbeli világába meneküljön, válassza az örökségvédelmi ünnep ingyenes programjait.
2006. szeptember 15.

1956-ról beszélgetett német újságírókkal Frankfurtban Hiller István

A tárca vezetője annak kapcsán találkozott a legtekintélyesebb helyi médiumok, köztük a Frankfurter Allgemeine Zeitung és a Frankfurter Rundschau című lapok, valamint a hesseni rádió munkatársaival, hogy a német városban este hivatalosan is megnyitja az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulójára emlékező németországi rendezvénysorozatot, s ennek keretében a város és egyben Németország egyik legfőbb nevezetességének számító Paulskirchében a maga nemében eddig páratlannak számító, a forradalom napjait bemutató fotókiállítást.
2006. szeptember 15.

Fotókiállítással veszi kezdetét a 1956-os évforduló németországi rendezvénysorozata, Hiller István jelenlétében

Az 1956-os forradalom idején készült fotókat bemutató kiállítást nyit meg péntek este a frankfurti Paulskirchében Hiller István kulturális miniszter.
2006. szeptember 15.

Hiller István: nem lehet elaprózni a forrásokat

A kulturális tárca és az ország nem engedheti meg a költségvetési források elaprózását, a több célú, sok feladatot ellátó művelődési terek kialakítását támogatjuk - mondta csütörtökön Hiller István oktatási és kulturális miniszter Tatabányán.
2006. szeptember 14.

Opera: elképzelhető meghívásos pályázat a vezetői posztra

opera.jpg
Hiller István szakminiszter elképzelhetőnek tartja, hogy meghívásos pályázat útján választják majd ki az Operaház jövőbeni vezetőjét. Az oktatási és kulturális miniszter ezt egy szakmai háttérbeszélgetésen mondta a fővárosban szerdán.
2006. szeptember 13.

Október közepéig nem nyit ki az Erkel Színház

erkel1.jpg
Október 15-ig biztosan nem indul el az idei évad az Erkel Színházban, erről a Magyar Állami Operaház igazgatósága szerdai ülésén döntött, a tervezett előadásokat megpróbálják később megtartani, legvégső esetben pedig visszavásárolják a már megváltott bérleteket, helyettük új lehetőségeket kínálnak - tájékoztatta az MTI-t Várkonyi Judit, az intézmény sajtóreferense.
2006. szeptember 13.

"OROSZ KRÓNIKÁK"

Oroszország magyar szemmel – fotográfiai kiállítás
2006. szeptember 13.

A kabuki hajdani sztárjai Fotógaléria

Két hónapra a japán múlt költözik be az Iparművészeti Múzeumba: 19. századi kabuki színház zenés-táncos előadásai, az akkori hétköznapi, romantikus szerelmi sztorik elevenednek meg azon a kiállításon, amelyet kedden nyitott meg Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára.
2006. szeptember 13.

Sikeresnek tartja a kulturális tárca a Közkincs programot

kozkincs_logo.jpg
Rendkívül sikeresnek nevezte az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára szerdán a tárca által három éve elindított Közkincs programot.
2006. szeptember 13.

Térbe zárt pillanat Fotógaléria

A 19. században készült sztereofényképekből nyílt egyedülálló kiállítás Térbe zárt pillanat címmel kedden a Magyar Nemzeti Múzeumban. Bognár Katalin és Felvinczi Sándor magángyűjteményét - amely könyv formájában is most jelent meg - Hiller István kulturális miniszter nyitotta meg kedden délután.
2006. szeptember 12.

Évi 3,5-4 milliárd forint juthat a művelődési házak felújítására - Hiller István

Az elmúlt években és 2006-ban is 800 millió-egymilliárd forint közötti összeg állt illetve áll rendelkezésre a vidéki művelődési házak, kulturális terek felújítására; reális esély van arra, hogy ez az összeg az uniós források lehívásával 3,5-4 milliárd forintra emelkedjen - mondta Hiller István szakminiszter Salgótarjánban hétfőn sajtótájékoztatón.
2006. szeptember 11.

Re:orient a velencei magyar pavilonban

velencebienn2006d_sos20060908009.jpg
A velencei építészeti biennálén, a Magyar Pavilonban pénteken megnyílt a Re:orient - rejtett hálózatok architektúrája című kiállítás.
2006. szeptember 9.

Faludy György Kossuth-díjas író búcsúztatása Fotógaléria

faludy5.jpg
Családja, barátai, pályatársai, politikusok, közéleti személyiségek vettek végső búcsút Faludy György költőtől, műfordítótól, Kossuth-díjas írótól a Fiumei úti sírkertben szombaton.
2006. szeptember 9.

Elkészült Miskolcon a Művészetek Háza

- Miskolc nem fél átváltozni, a kultúra mindinkább meghatározó lesz itt - jelentette ki Hiller István oktatási és kulturális miniszter csütörtökön a Művészetek Házának átadásán, a borsodi megyeszékhelyen.
2006. szeptember 8.

Csák Ferenc: nincsenek késésben az előkészületek Pécsett

Nincsenek késésben a Pécs 2010 Európa kulturális fővárosa program (EKF) előkészületei Pécsett - jelentette ki a program kormányzati koordinátora csütörtökön a baranyai megyeszékhelyen.
2006. szeptember 7.

Ungarischer Akzent 2006 őszén: A közös múltfeltáráson a hangsúly

cimg1906.jpg
A németországi 1956-os programok bemutatása volt a célja annak a német-magyar közös sajtótájékoztatónak, melyre ma délelőtt 11 órától került sor Magyarország berlini nagykövetségén.
2006. szeptember 7.

Két koncertet ad Észtországban az Etnorom

etnorom_postkaart_avers.jpg
A Tallinni Magyar Intézet és a Tallinni Filharmóniai társaság közös szervezésében két koncertet ad Észtországban a magyar, román és balkáni cigányzenét játszó együttes.
2006. szeptember 7.

Bírálták a szervezeti átalakítást az Országgyűlés kulturális bizottságában

Kormánypárti és ellenzéki képviselők egybehangzóan bírálták a szervezeti átalakításokról szóló kormányhatározatot az Országgyűlés kulturális bizottságának csütörtöki ülésén; a felszólalók egyetértettek abban: a kulturális intézményeket tekintve a határozatot mindenképpen át kell dolgozni.
2006. szeptember 7.

Késve nyit az Erkel Színház

erkel_evnyito_060905_01.jpg
Az épület állapota miatt nem tudja megkezdeni az új évadot szeptember 15-én az Erkel Színház - jelentette be a Magyar Állami Operaház keddi évadnyitó társulati ülésén Vass Lajos miniszteri biztos.
2006. szeptember 5.

Fény és Forma az Ungarischer Akzent programjai között Fotógaléria

feny_es_forma_060905_01.jpg
A Stiftung Bauhaus Dessau a Németországi Magyar Kulturális Évad 2006-2007 keretében meghívta a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal és a Magyar Építészeti Múzeum fotókiállítását a "Fény és Forma"-t. Lehetőséget biztosított arra, hogy az anyag 2006. szeptember 12 és december 10 között a Walter Gropius által tervezett ún. Mesterházakban legyen bemutatva.
2006. szeptember 5.

Schleswig-Holstein Zenei fesztivál - 2007-es díszvendég: Magyarország

Az idei Schleswig-Holstein Zenei Fesztivál, Németország és Európa egyik legjelentősebb nemzetközi művészeti eseménye a hétvégén zárta kapuit azzal az ünnepélyes aktussal, hogy Magyarország, mint a 2007-es rendezvények díszvendége átvette a stafétát Hollandiától.
2006. szeptember 5.

Szili Katalin: egymilliárd forint Pécsnek az előkészületekre

- A kormány és a pécsi önkormányzat képviselői szeptember 16-án megkötik az Európa kulturális fővárosa program (EKF) előkészületeinek egymilliárd forintos támogatásáról szóló szerződést - jelentette be Szili Katalin hétfőn a baranyai megyeszékhelyen, sajtótájékoztatón.
2006. szeptember 4.

Hangfoglalás - I. Magyar Zenei Szemle és Hangszerkiállítás

A Magyar Zenei Exportiroda és a Hangszeresek Országos Szövetsége egy nagyszabású szakmai rendezvényt szervez 2006. szeptember 14. és 16. között a Jövő Háza Központ területén (volt Millenáris Park).
2006. szeptember 4.

Magyar lélekábrázolás - ecsettel és vonóval

A német nyelvterületen régóta úgy tartják a magyarokról, hogy romantikus alkatúak, mélyen érzőek. Ennek a sztereotípiának járt utána a saját eszközeivel a Kunsthalle Krems, a Bécstől egyórányira fekvő híres alsó-ausztriai múzeum, mely az utóbbi években a XIX. századra specializálódott kiállításaival szerzett széles elismerést magának.
2006. szeptember 4.

Elhunyt Faludy György

Életének 96. évében elhunyt Faludy György költő, műfordító, író, a magyar irodalom doyenje - tudatta felesége szombaton az MTI-vel. Faludyt a kormány saját halottjának tekinti.
2006. szeptember 2.

Jubileumi évadnyitó gála az ötvenéves József Attila Színházban

Különleges műsorral és jubileumi társulati üléssel ünnepelte 50. születésnapját péntek este a budapesti József Attila Színház, első alkalommal avattak örökös tagokat.
2006. szeptember 2.

Római gálya a Dunán

galya_060831_02.jpg
A Regensburgi Egyetem és a BTM Aquincumi Múzeum együttműködési programja a Limes kulturális útvonal keretében.
2006. augusztus 31.

Hiller: az Európa kulturális fővárosa program kiemelt projekt

Minden tekintetben, így anyagi szempontból is az Oktatási és Kulturális Minisztérium egyik legfontosabb projektjének nevezte az Európa kulturális fővárosa programot Hiller István miniszter kedden, Budapesten.
2006. augusztus 29.

Kulturális célokat szolgál a jövőben a felújított győri zsinagóga

gyori_zsinagoga.jpg
Felavatták Győrött a felújított zsinagógát, az épület a jövőben kulturális célokat szolgál, így a többi közt képtárnak ad otthont; az avatást Hiller István kulturális miniszter jelenlétében tartották hétfőn.
2006. augusztus 29.

Zenthe Ferenc búcsúztatása Budapesten Fotógaléria

Végső nyugalomra helyezték pénteken Zenthe Ferencet, a nemzet színészét, akit családtagjai, pályatársai és tisztelői kísértek utolsó útjára Budapesten, a Farkasréti temetőben.
2006. augusztus 25.

Mától a francia mozikban a Taxidermia

Kép a Taxidermia című filmből
Pálfi György filmjét Franciaországban először a Cannes-i Filmfesztiválon mutatták be. Szerdától országszerte húsz moziban vetítik az idei Magyar Filmszemle fődíjas filmjét.
2006. augusztus 23.

A bor filozófiája észt nyelven is megjelent

A Tallinni Magyar Intézet Hamvas Béla A bor filozófiája című esszéjét mutatja be augusztus 23-án. Az 1945 nyarán egy lendülettel megírt kötetet Sven-Erik Soosaar fordította le.
2006. augusztus 23.

Hiller István nyitotta meg Kecskeméten a Hírös Hét Fesztivált

Hiller István oktatási és kulturális miniszter nyitotta meg kedden Kecskeméten a Hírös Hét Fesztivált, amely 72 évvel korábban, a térség mezőgazdasági termékeinek bemutatója volt, de ma már összművészeti fesztivállá, konferenciasorozattá vált.
2006. augusztus 22.

Tengertánc

2006. augusztus 3.

Ülésezett a kulturális érdekegyeztető tanács

nkom_220409.jpg
A nemzeti kulturális intézmények körének meghatározása volt az egyik hangsúlyos téma a Kulturális Ágazati Érdekegyeztető Tanács keddi ülésén, Budapesten.
2006. július 25.

Gyurcsány Ferenc és Hiller István az EFOTT-on

nkom_219531.jpg
Nincs egyetértés tandíj-ügyben a kormány és a HÖOK között.
2006. július 20.

Tervek a szervezeti átalakításra

Egyes kulturális intézményeket összevonna, másokat gazdasági társasággá vagy éppen költségvetési intézménnyé alakítana át a vonatkozó kormányhatározat nyomán az Oktatási és Kulturális Minisztérium; az elképzelésekről Schneider Márta szakállamtitkár számolt be csütörtökön, Budapesten.
2006. július 20.

Balkáni "Sziget"

2006. július 11.

Nemzeti ereklyék az Országos Széchényi Könyvtárban

nkom_211479.jpg
Nemzeti ereklyék kiállítására szolgáló teret avattak az Országos Széchényi Könyvtárban, ahol elsőként Mátyás király egyik leggazdagabban díszített kódexe, a Philostratus-corvina látható.
2006. július 6.

Létrejön az egyetemes magyar kultúra centruma

nkom_210918.jpg
Egyesül a Külföldi Magyar Kulturális Intézetek Igazgatósága a Balassi Bálint Intézettel, ezzel létrejön az egyetemes magyar kultúra centruma - közölte Hiller István oktatási és kulturális miniszter.
2006. július 4.

8 milliárd forint közcélra

nkom_211040.jpg
Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének ügyvezető elnöke a következő öt évre 8 milliárd forint közcélú felajánlást tett, a szövetség aktív közreműködésével.
2006. július 4.

Az államfő kinevezte az államtitkárokat

nkom_210534.jpg
Sólyom László köztársasági elnök államtitkári kinevezéseket adott át a Sándor-palotában. A miniszterelnök előterjesztésére tizenegy szaktárca egy-egy, valamint a Miniszterelnöki Hivatal négy államtitkára lép hivatalba.
2006. július 3.

Bogyay Katalin távozik a Londoni Magyar Kulturális Inzézet éléről

nkom_210460.jpg
A londoni magyar intézet igazgatója hétfőn, július 3-án veszi át szakállamtitkári megbízó levelét a parlamentben. A Londoni Magyar Kulturális Központ igazgatóját, Bogyay Katalint Hiller István oktatási és kulturális minisztert kérte fel nemzetközi szakállamtitkárnak.
2006. július 3.

Nyári fotókiállítások a Brüsszeli Magyar Kulturális Intézetben

nkom_209814.jpg
A brüsszeli kulturális élet központja, a BOZAR ? Été de la Photographie ? címmel egész nyáron megtekinthető kiállítás-sorozatot szervezett. Antwerpentől Brüsszelig intézetek, galériák, kulturális központok adnak helyet a nagyszabású rendezvénynek. A Brüsszeli Magyar Kulturális Intézet Vancsó Zoltán fotóművész ? Budapest-Párizs ? című anyagával vesz részt a sorozatban, amely 2006. június 20-tól vette kezdetét.
2006. június 29.

Hiller István búcsúztatta Bécsben Ligeti György zeneszerzőt

nkom_208828.jpg
Megindító szertartás keretében vettek búcsút Ligeti Györgytől családtagjai, barátai, tisztelői és pályatársai hétfőn Bécsben; a 83 éves korában elhunyt zeneszerzőt elsőként Hiller István oktatási és kulturális miniszter méltatta.
2006. június 26.

Európa Nostra-díj az Uránia filmszínháznak

nkom_208854.jpg
Europa Nostra-díjat kapott a kulturális minisztérium beruházásaként megvalósult Uránia Nemzeti Filmszínház - közölte az Oktatási és Kulturális Minisztérium hétfőn az MTI-vel.
2006. június 26.

Egy különleges éjszaka

nkom_208671.jpg
Június 24-én a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozat immár negyedszer várta izgalmas és színes programokkal a látogatókat.
2006. június 25.

Hiller István részt vesz Ligeti György búcsúztatásán Bécsben

nkom_208540.jpg
A művész hamvait tartalmazó urnát később helyezik el egy díszsírhelyen, amelyet Bécs városa emel Ligeti Györgynek
2006. június 23.

Pályázati kiírás

2006. június 23.

A Zene Ünnepe Párizsban magyarokkal

nkom_207872.jpg
Június 21-én, a Zene Ünnepén, Párizsban sem lehet kikerülni a magyarokat. A 25. születésnapját ünneplő eseményen először, a Párizsi Magyar Intézet (PMI) külső, szabadtéri helyszínen, méghozzá a Da Vinci-kód című könyvből elhíresült Saint Sulpice téren várja az érdeklődőket.
2006. június 21.

Múzeumok Éjszakája 2006

nkom_207066.jpg
45 magyar város több száz programmal és kiállítással várja a közönséget az idei, immár negyedik Múzeumok Éjszakáján június 24-én.
2006. június 16.

Magyar fényművészek - Hommage á Moholy-Nagy

nkom_206885.jpg
Válogatás a Nemzetközi Kepes Társaság tagjainak műveiből Párizsban.
2006. június 15.

Pro Cultura Hungarica emlékplakett Koidzumi Hirosinak

nkom_206747.jpg
Pro Cultura emlékplakettet adott át Hiller István oktatási és kulturális miniszter Koidzumi Hirosinak, aki a Tojamai Művészeti és Kulturális Szövetség alelnökeként és a Bungeiza Színház igazgató-rendezőjeként immár 25 éve fáradozik a japán-magyar kulturális kapcsolatok elmélyítésén.
2006. június 14.

Miniszteri biztos az Opera élén

nkom_206664.jpg
Hegyi Árpád Jutocsa távozik a főigazgatói posztról - jelentette be Hiller István oktatási és kulturális miniszter. Az év végéig Vass Lajos irányítja az intézményt.
2006. június 14.

Bemutatkozott az új oktatási és kulturális tárca vezetése

nkom_205932.jpg
Hiller István oktatási és kulturális miniszter hétfőn bemutatta a tárca új vezetését, Arató Gergely államtitkárt és öt szakállamtitkárt.
2006. június 12.

Átadás-átvétel az oktatási és kulturális tárcánál Fotógaléria

nkom_205680.jpg
Hiller István oktatási és kulturális miniszter pénteken, közvetlenül az eskütétel után vette át elődeitől az eddig külön minisztériumként működő tárcákat.
2006. június 10.

Megalakult az új kormány Fotógaléria

nkom_205527.jpg
Megalakult pénteken a Magyar Köztársaság új kormánya, miután a köztársasági elnök által - a miniszterelnök javaslatára - kinevezett miniszterek letették az esküt.
2006. június 9.

Az Ikarusz visszatért

nkom_204721.jpg
Kortárs magyar filmfesztivál a moszkvai Fitil moziban.
2006. június 7.

Miniszterjelölti meghallgatás a kulturális bizottságban

nkom_204833.jpg
Hiller István szerint új kulturális politikára, új finanszírozási modellre és a kistelepülések művelődési intézményeinek megújítására van szükség a következő években. Az összevont oktatási és kulturális tárca miniszterjelöltje szerdán az országgyűlés szakbizottsága előtt számolt be terveiről.
2006. június 7.

Hiller István a miniszterjelölt

nkom_204596.jpg
Az összevont oktatási és kulturális tárca vezetőjeként Hiller István teheti le pénteken az esküt, aki korábban - 2003 és 2005 között - már volt a nemzeti kulturális örökség minisztere.
2006. június 6.

Bozóki András: nem biztos, hogy jó döntés volt Hegyi Árpád Jutocsa kinevezése az operaház élére

Bozóki András szerint nem biztos, hogy jó döntés volt Hegyi Árpád Jutocsa kinevezése az operaház élére, a távozó kulturális miniszter kedden nyilatkozott erről "virtuális fogadóóráján".
2006. június 6.

Ismét humorfesztivált rendezett a Rádiókabaré

nkom_203443.jpg
Sás Péter kapta a kulturális miniszter különdíját.
2006. május 31.

Magyar Filmnapok Bécsben

nkom_202982.jpg
A bécsi Collegium Hungaricum szervezésében május 30-án, kedd este kezdődik a fiatal magyar filmet népszerűsítő fesztivál az osztrák fővárosban. Az eseménynek a város egyik legnépszerűbb art-mozija, a De France ad otthont.
2006. május 30.

A kulturális miniszter egyeztet az Operaház modernizációjáról

nkom_202634.jpg
Bozóki András kulturális miniszter egyeztetést kezdeményezett hétfőn az Operaház modernizációs menetrendjéről a dalszínház vezetésével, a szakszervezettel és a közalkalmazotti tanáccsal - közölte a szaktárca sajtóirodája hétfőn az MTI-vel.
2006. május 29.

Felföldi mezővárosokat bemutató tájegységgel bővült a szentendrei skanzen Fotógaléria

nkom_203162.jpg
Új tájegységgel gazdagodott a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum; a felföldi mezővárosokat bemutató épületcsoportot Sólyom László köztársasági elnök adta át szombaton, megnyitva az új állandó kiállítást.
2006. május 28.

Előadóművészek elismerése

nkom_202199.jpg
Bozóki András kulturális miniszter pénteken elismerő oklevelet adott át Palya Bea és Szalóki Ági előadóművészeknek kimagasló művészi tevékenységükért.
2006. május 26.

Mini Kurtág-fesztivál Párizsban

nkom_201973.jpg
Mesterkurzussal és koncertekkel egybekötött, háromnapos nemzetközi konferencia zajlik május 29-től 31-ig a Párizsi Magyar Intézetben az idén 80 éves Kurtág György tiszteletére.
2006. május 25.

Önálló televíziós hálózat a romáknak

nkom_201798.jpg
Budapesten, május 19-20-án az EURÓPAI ROMA TELEVÍZIÓ címmel megrendezett konferencián az előadások, a viták és a visszajelzések alapján egyértelműen megfogalmazódott az önálló európai roma televízió létrehozásának szükségessége.
2006. május 24.

A debreceni Déri Múzeum lett az Év Múzeuma Fotógaléria

nkom_200960.jpg
A debreceni Déri Múzeum vehette át a 2005-ös Év Múzeuma-díjat, amikor szombaton a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében megkezdődött a múzeumok majálisa.
2006. május 22.

Operaház: félszáz előadással kevesebb lesz a következő évadban

nkom_200984.jpg
Az Operában a jelenlegi egyeztetés szerint a következő évadban, gazdasági okokból, a tervezett 315-nél félszázzal kevesebb előadást játszanak majd - közölte az intézmény műsorigazgatója a 2006-2007-es évad műsortervét ismertető sajtótájékoztatón hétfőn, Budapesten.
2006. május 22.

Nem bírt egymással a német és a magyar íróválogatott

nkom_200966.jpg
Családias hangulatban, gól nélküli döntetlennel végződött a hét végén a német és a magyar íróválogatott berlini összecsapása.
2006. május 22.

Budapestre érkezett Brun Galina Tojvovna karéliai kulturális miniszter

nkom_200515.jpg
Brun Galina Tojvovna kulturális miniszter a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma meghívására érkezett május 19-én a magyar fővárosba. A karéliai kulturális minisztert Vass Lajos politikai államtitkár fogadta.
2006. május 19.

Európai kultúrák fesztiválja Párizsban

nkom_200185.jpg
Májusban Európa Napja alkalmából ötödik alkalommal rendezi meg 15 európai - köztük a magyar - párizsi kulturális intézet és 3 párizsi könyvtár az 1, 2, 3... Kultúrák "Párizsi passzázsok" irodalmi fesztivált, melynek keretében a párizsiak az andorrai, a brit, a belgiumi, az észt, a finn, az ír, a litván, a magyar, a német, az olasz, az osztrák, a portugál, a spanyol, a svéd és a szlovák kultúra ínyencségeiből csemegézhetnek.
2006. május 18.

Múzeumok Majálisa 2006

nkom_200082.jpg
Május 20-án és 21-én kerül sor a Múzeumok Majálisának megrendezésére a Múzeumkertben (Nemzeti Múzeum).
2006. május 18.

Kick 'n' Read

nkom_200167.jpg
Német és magyar írók országos csapatának labdarúgómérkőzése és irodalmi est a labdarúgó irodalomról...Berlinben.
2006. május 18.

Magyar designkiállítás Észtországban

nkom_200132.jpg
Május 16-án nyílt meg a tallinni Formatervezési és Építészeti Galériában a magyar ipari formatervezés 100 évét bemutató kiállítás.
2006. május 18.

Öt intézet egy napja

nkom_199554.jpg
"East Park" Moszkvában, osztrák-magyar írófoci Bécsben, Rakovszky Zsuzsa Varsóban
2006. május 16.

Hegyi marad a főigazgató

nkom_199623.jpg
Gyurcsány Ferenc számára az Opera modernizációja a fontos, személyi kérdésekben nem foglal állást
2006. május 16.

Pro Cultura Hungarica kitüntetés a 90 éves Rév Líviának

nkom_199596.jpg
A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztere nevében Benedek András közigazgatási államtitkár Pro Cultura Hungarica díjat ad át Rév Líviának a zongoraművésznő 90. születésnapja tiszteletére - és közreműködésével - rendezett ünnepi hangversenyen május 17-én 19.30 órakor a Zeneakadémia nagytermében.
2006. május 16.

Bozóki: a kultúrához tartozhatna a turizmus

nkom_198684.jpg
Bozóki András kulturális miniszter el tudná képzelni, hogy az új kormányzati struktúrában a kulturális területhez tartozzon a turizmus; a szaktárca vezetője erről pénteken beszélt Budapesten.
2006. május 12.

KincsM 2006. - Művházak Majálisa

nkom_197939.jpg
Második alkalommal rendezik meg a fővárosi és Pest megyei népművelők a KincsM - Művházak Majálisát. A fesztivál programja 2006-ra kétnaposra duzzadt.
2006. május 10.

Magyar részvétel az észtországi irodalmi fesztiválon

nkom_197432.jpg
A május 5-i irodalmi fesztivál programjában előbb Tar Sándor: A mi utcánk című könyvének, illetve Márai Sándor: San Gennaro vére című művének bemutatójára került sor az Irodalom Házában. Karafiáth Orsolya önállló költői estet tartott.
2006. május 8.

A Sorstalanság mától a brit mozikban

nkom_196878.jpg
Dogwoof Pictures forgalmazásában május 5-étől vetítik a szigetországban Kertész Imre és Koltai Lajos Sorstalanság című filmjét. Miután a Márai Sándor regényéből készült darab (Embers) már hónapok óta nagy sikerrel fut a londoni Duke of York´s Színházban, sőt az eredeti tervhez képest május 27-e helyett június 24-éig játsszák, joggal mondhatjuk, hogy az idei tavasz a magyar irodalomé Londonban.
2006. május 5.

Gyerekek az épített és természeti környezetért

nkom_196250.jpg
A Város és Faluvédők Szövetsége tizennégy esztendeje indította útjára a Gyerekek az épített és természeti környezet védelméért pályázatot 10-18 évesek számára.
2006. május 3.

"Magyar zsidók az SS ausztriai munkatáboraiban"

nkom_196341.jpg
Bozóki András kulturális miniszter nyitotta meg a Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény új időszaki kiállítását.
2006. május 3.

Bozóki András kitüntetéseket adott át

nkom_196293.jpg
A köztársasági elnök megbízásából adott át magas állami elismeréseket a kulturális miniszter szerdán.
2006. május 3.

Elhunyt Kaposi Edit

nkom_195762.jpg
A Népművelési Intézet egykori főmunkatársának temetése május 5-én lesz.
2006. május 2.

Bozóki András a kulturális miniszterek találkozóján

nkom_194926.jpg
"Európa a kultúrák közötti párbeszédért" konferencia - Granada, 2006. április 27-28.
2006. április 27.

A kultúrák közötti párbeszéd erősítéséről tanácskoznak az illetékes miniszterek, közöttük Bozóki András

nkom_194950.jpg
Az Európai Unió országainak közösen kell megtalálnia a választ az Európában az utóbbi időszakban megjelent kulturális feszültségekre, s ez a válasz a kultúrák közötti párbeszédben rejtőzik - jelentette ki Bozóki András kulturális miniszter, aki részt vesz és felszólal az Európa a kultúrák közötti párbeszédért című nemzetközi konferencián a spanyolországi Granadában.
2006. április 27.

Magyarok az Európai Unió Ifjúsági Zenekarában

nkom_194420.jpg
Rekordszámú fiatal magyar zenészt válogattak be az Európai Unió Ifjúsági Zenekarába (EUYO - European Union Youth Orchestra). Az EUYO harmadik alkalommal adott lehetőséget magyar fiataloknak, hogy a válogatáson megmutassák tudásukat és bekerülhessenek a zenekar tagjai közé.
2006. április 26.

Bartók - hét a Brüsszeli Magyar Kulturális Intézetben

nkom_194188.jpg
Bartók Béla születésének 125. évfordulójáról programsorozattal emlékezik meg a Brüsszeli Magyar Kulturális Intézet.
2006. április 25.

Pixelfájás

2006. április 21.

Hatvan év után együtt a 146 elszármazott sárospataki könyv

nkom_193069.jpg
Hazaérkezett tíz sárospataki könyv Nyizsnyij Novgorodból.
2006. április 20.

Újabb sárospataki könyvek kerülnek haza

nkom_192750.jpg
Az elmúlt órákban hazánk nagykövete újabb tíz könyvet vett át az orosz államtól, amelyeket csütörtökön hoz Magyarországra - jelentette be Gyurcsány Ferenc szerdán, Siklóson tett látogatása során.
2006. április 19.

A kultuszminiszter is kandelábereket tisztított a műemléki világnapon

nkom_192469.jpg
Kandelábereket, szobrokat és gyalogos aluljárót takarítottak város- és örökségvédők, valamint önként jelentkezők a műemléki világnapon Budapesten; a munkákba Bozóki András kulturális miniszter is bekapcsolódott a Kodály köröndnél kedden délelőtt.
2006. április 18.

Bródy 60

nkom_192850.jpg
Bródy János 60. születésnapja tiszteletére vasárnap Születésnapi Gálakoncertet adott a Madách Színház.
2006. április 18.

Fölavatták az újjáépített Epreskerti Kálváriát

nkom_192183.jpg
Húsvét vasárnap Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke vágta át a nemzeti színű szalagot az újjászületett pesti Kálvária előtt, ezzel megnyílt a nagyközönség előtt is a 250 éves barokk műemlék.
2006. április 16.

Magyar hónap a franciaországi Levallois-ban

nkom_191634.jpg
Ha április, akkor Magyarország - döntötte el Levallois vezetősége, s ennek köszönhetően áprilisban Magyar Hónapot rendeznek a Párizs közeli elegáns elővárosban. A helyi Polgármesteri Hivatal - a Párizsi Magyar Intézet támogatásával - több kiállítással, koncerttel, előadással, bábszínházzal, műhellyel és filmvetítéssel csábítja közelebbi ismeretségkötésre kultúránkkal Levallois lakóit.
2006. április 14.

Bozóki András miniszteri elismerése a Tűzraktér programszervezőjének

nkom_192200.jpg
Miniszteri elismerésben részesítette Simor Ágnes programszervezőt a Tűzraktér nevű új, eredeti kulturális intézmény magas színvonalú működtetéséért Bozóki András szakminiszter - tájékoztatta a minisztérium pénteken az MTI-t.
2006. április 14.

Jubileumi emlékév az Állatkertben

nkom_191425.jpg
Ma kezdődött a Fővárosi Állat- és Növénykert jubileumi emlékéve. Az idén 140 esztendős intézmény az év során számos programmal emlékezik meg a kert gazdag múltjáról, az Állatkerthez kötődő hagyományokról.
2006. április 13.

Moholy-Nagy László első világháborús rajzai Brüsszelben

nkom_191152.jpg
"...A háborúban aztán színes krétavázlatokat csináltam. Többnyire levelezőlapokra. Egy barátom, akinek néhányat üdvözletképp küldöttem, el volt tőlük ragadtatva. A dicséret jól esett. Az addig időtöltésül szolgáló rajzolgatás rendszeresebbé vált..." - írta Moholy-Nagy László 1924. július 18-án.
2006. április 12.

Mai magyar életképek Berlinben

nkom_190731.jpg
Az Ungarischer Akzent, a németországi magyar évad egyik kiemelt eseménye lesz a "Mai magyar életképek" című kiállítás, amely 2006. április 12-én nyílik a berlini magyar nagykövetségen.
2006. április 11.

Magyar áttörés az orosz könyvpiacon

nkom_190573.jpg
Lukács György a bestseller listán, József Attila a Kultúra tévében, "Budapesti mesék" a legnagyobb moszkvai könyváruházban.
2006. április 10.

Csodálatos találkozások csodálatos zenészekkel

nkom_190173.jpg
Miraculous Meetings - a Jazz Odüsszeia művészeinek fellépése Pozsonyban.
2006. április 7.

Kulturális találkozó Fertődön

nkom_190151.jpg
Bozóki András kulturális miniszter és Franz Morak osztrák szövetségi államtitkár csütörtök este vendégül látta az Európai Tanács Kulturális Ügyek Bizottságát (CAC) a fertődi Esterházy Kastélyban.
2006. április 7.

Pécs: 31,14 milliárd öt kulcsprojektre

nkom_189752.jpg
Bozóki András kulturális és Baráth Etele európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter április 6-án szerződést írt alá Toller Lászlóval, Pécs polgármesterével az Európa Kulturális Fővárosa 2010 program beruházási és fejlesztési forrásainak biztosításáról. A város öt kulcsprojektjével 31,14 milliárd forint európai uniós és hazai forráshoz juthat 2007 és 2009 között.
2006. április 6.

Halász Judit és Palya Bea Aphelandra-díja

nkom_189642.jpg
Halász Judit Kossuth-díjas színművész és Palya Bea énekesnő nyerte el szerdán az Aphelandra-díjat, amelyet az azonos nevű alapítvány adományoz minden évben két embernek. A díjat Bozóki András miniszter adta át.
2006. április 5.

Rákóczi-szobrot ajándékozott a magyar állam Kassának

nkom_188916.jpg
A magyar állam nevében Vass Lajos politikai államtitkár adta át Kassának Győrfi Sándor szobrászművész II.Rákóczi Ferencről készült alkotását.
2006. április 4.

Örökségvédelmi megállapodást írt alá a magyar és szlovák kulturális kormányzat

nkom_188887.jpg
Vass Lajos, az NKÖM politikai államtitkára és Biró Ágnes szlovák kulturális államtitkár hangsúlyozta, a megállapodás a két ország közös kulturális indentitását kifejező kulturális örökség megóvása, restaurálása és bemutatása érdekében jött létre.
2006. április 4.

Miniszteri elismerés a zenei exportiroda vezetőjének

nkom_189065.jpg
Bozóki András kulturális miniszter kedden miniszteri elismerő oklevelet adott át Szép Fruzsinának, a Magyar Zenei Exportiroda vezetőjének a magyar zene külföldi népszerűsítésében végzett tevékenységéért.
2006. április 4.

Kortárs Roma Galéria nyílik

nkom_189046.jpg
A galéria számára a kulturális minisztérium egy 180 négyzetméteres helyiséget bérel kedvezményesen az V. kerületi önkormányzattól a Tüköry utca 5. alatt.
2006. április 4.

Megnyílt a "Győzhetetlen kőváram"!

nkom_188739.jpg
Megújult a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeumában a kazamatás várfal, a délnyugati sarokbástya. A sárospataki vár helyreállított épületrészeit és az ott kialakított hadászati játszóparkot Ács Tamás helyettes államtitkár adta át a közönségnek 2006. április 2-án.
2006. április 3.

Magyar Kultúra Hetét rendeztek Finnországban

nkom_187753.jpg
A Helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központ szervezésében nagyszabású kulturális programsorozatra került sor március 12-től Helsinkiben, Vantaaban, Espooban, Lahtiban és Riihimäkiben, egyben előkészítve Sólyom László köztársasági elnök finnországi látogatását.
2006. március 30.

Bozóki András: egyre inkább nő a kulturális turizmus szerepe Fotógaléria

nkom_188531.jpg
Sokkal könnyebbé és olcsóbbá vált az utazás Európában, ezért egyre inkább nő a kulturális turizmus szerepe - jelentette ki Bozóki András a csütörtökön Makón rendezett idegenforgalmi konferencián.
2006. március 30.

Internetes műveltségi játék Bartókról

nkom_186068.jpg
A vetélkedő Bartók Béla életéről, munkásságáról, koráról szóló, műveltségi és kreatív feladatokból álló, egyfordulós, pontszerző játék, amelybe bárki bekapcsolódhat.
2006. március 28.

Moholy-Nagy kiállítás a londoni Tate Modernben

nkom_185972.jpg
Rendhagyó eletmű kiállítás nyílt a londoni Tate Modernben a Bauhaus két úttörője, a magyar származású Moholy-Nagy László (1895-1947) és a német Josef Albers (1888-1976) alkotásaiból.
2006. március 28.

Ajánlás

2006. március 27.

Rákóczi-centenárium kezdődött Borsiban

nkom_185398.jpg
Vass Lajos politikai államtitkár nyitotta meg Borsiban a Rákóczi-ünnepségsorozatot, amely a fejedelem születésének 330-ik évfordulójától az újratemetés centenáriumáig, októberig tart.
2006. március 27.

A Mátyás templom rekonstrukciós helyreállítása

nkom_185729.jpg
A Reneszánsz Kőfaragó Rt és a Magyar Építő Rt közös vállalkozása nyerte "a Budavári Nagyboldogasszony (Mátyás) templom rekonstrukciós helyreállítás kivitelezőjének kiválasztására" kiírt közbeszerzési eljárást. Az erről szóló szerződést ma 11.00 órakor írta alá Ács Tamás gazdasági helyettes államtitkár, Páljános András, a Reneszánsz Rt. vezérigazgatója és Varjú Imre kanonok, várplébános.
2006. március 27.

Megnyílt a Bolognai Nemzetközi Illusztrációs Kiállítás és Gyermekkönyvvásár Fotógaléria

nkom_185894.jpg
Bozóki András kulturális miniszter nyitotta meg a Bolognai Nemzetközi Illusztrációs Kiállítást és Gyermekkönyvvásárt hétfőn; a vásáron, amelynek idén Magyarország a díszvendége, 60 ország mintegy 1400 kiállítója vesz részt.
2006. március 27.

Lovagkereszt Bruszt Lászlónak

nkom_186001.jpg
A köztársasági elnök megbízásából a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést adta át Bozóki András kulturális miniszter Bruszt László szociológusnak, a Firenzei Egyetem tanszékvezető tanárának március 27-én Firenzében.
2006. március 27.

Bozóki András a színházi támogatásokról és tervekről

nkom_186077.jpg
Országos befogadó színházi bázisrendszer létrehozására dolgoz ki tervezetet, színházi ösztöndíjat alapít, és a májust a regionális színházi turnék hónapjává szeretné tenni a kulturális minisztérium - közölte Bozóki András miniszter szombaton, Budapesten.
2006. március 25.

Bartók nevét viseli Közép-Európa legmodernebb hangversenyterme

nkom_185136.jpg
Bozóki András miniszter kezdeményezésére Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremre keresztelik a Művészetek Palotája koncerttermét.
2006. március 24.

A szabadság kultúrája

nkom_117483.jpg
Magyar kulturális stratégia 2006-2020.
2006. március 23.

Indul az Operaház modernizációs programja

nkom_184619.jpg
A kormány 250 millió forintot juttat a Magyar Állami Operaház modernizációs programjának elindítására, melyet az Operaház és a kulturális tárca együttműködve valósít meg.
2006. március 23.

Középtávú ágazati megállapodás a szakszervezetekkel

nkom_184799.jpg
Bozóki András kulturális miniszter március 23-án középtávú ágazati megállapodást írt alá a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók-, a Pedagógusok Szakszervezetének illetve a Művészeti Szakszervezetek Szövetségének képviselőivel.
2006. március 23.

(Al)világot járt műkincseink

nkom_184412.jpg
(Al)világot járt műkincseink címmel nyílt szerdán Budapesten kiállítás, amely az elmúlt tizenöt év műkincsrablásait eleveníti fel.
2006. március 22.

"Ungarischer Akzent“ - A németországi Magyar Kulturális Évad baden-württembergi megnyitója

nkom_183567.jpg
Március 18-án a Stuttgarti Magyar Kulturális Intézetben megnyilt az Évad regionális programsorozata.
2006. március 20.

Brit kritikák Márai Sándor a Gyertyák csonkig égnek című darabjáról

nkom_183615.jpg
A szigetország legnagyobb lapjai elismerően nyilatkoznak a rendezésről, a színészi alakításról és elsősorban Márai kultikus regényéről.
2006. március 20.

Itália és Magyarország Hunyadi Mátyás korában

nkom_183585.jpg
A Mátyás év kapcsán közös olasz-magyar kiállítást szervez az OSZK, a Nemzeti Galéria, a Budapesti Történeti Múzeum, és olasz részről a Kulturális Javak és Tevékenységek Minisztériuma. A szándéknyilatkozatot Vass Lajos politikai államtitkár és a programban résztvevő intézmények vezetői írták alá.
2006. március 20.

Magyarország a bolognai gyermekkönyvvásár díszvendége

nkom_183527.jpg
Magyarország lesz az idei bolognai gyermekkönyvvásár díszvendége; a világ legjelentősebb szakmai fórumán harminc illusztrátor mutatkozik be - tájékoztatta a sajtót Bozóki András kulturális miniszter hétfőn a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban.
2006. március 20.

Miniszteri elismerések a magyar-orosz kulturális évad szervezőinek

nkom_183534.jpg
Pro Cultura Hungarica-emlékplakettet adott át Bozóki András kulturális miniszter Valerij Viktorovics Platonovnak, a magyarországi Orosz Kulturális Intézet igazgatójának, és elismerésben részesítette a magyar-orosz kulturális évad több szervezőjét hétfőn Budapesten.
2006. március 20.

Magyar évad Németországban

nkom_183132.jpg
Vasárnap este 25 perces film az Ungarischer Akzent első hetéről a Magyar Televízió Művésznegyed című műsorában
2006. március 19.

Vitéz László utódai népesítik be Eger városát

nkom_182663.jpg
Vass Lajos politikai államtitkár és Dr. Nagy Imre polgármester nyitotta meg Egerben a II. Nemzetközi Kortárs Bábművészeti Fesztivált.
2006. március 17.

Rákóczi szobrot adományoz Kassának a magyar állam

nkom_182720.jpg
Vass Lajos politikai államtitkár március 16-án Kassán, a Rákóczi centenáriumi ünnepségsorozatot bemutató sajtótájékoztatón elmondta, hogy a magyar állam Rákóczi szobrot ajándékoz Kassának.
2006. március 17.

Rákóczi szobrot ajándékoz Kassának a magyar állam

nkom_182652.jpg
Vass Lajos politikai államtitkár március 16-án Kassán, a Rákóczi centenáriumi ünnepségsorozatot bemutató sajtótájékoztatón elmondta, hogy a magyar állam Rákóczi szobrot ajándékoz Kassának.
2006. március 17.

A kormány kiegészítette a Fesztiválzenekar támogatását

nkom_183116.jpg
A kulturális tárca 135 millió forinttal egészítette ki a Fesztiválzenekar ez évi fellépéseinek támogatását; az erről szóló megállapodást, valamint a 2006-2010 közötti időszakra vonatkozó közhasznúsági szerződést a felek pénteken kötötték meg.
2006. március 17.

Kihirdették a Tengertánc program pályázati eredményeit

nkom_182268.jpg
Bozóki András kulturális miniszter csütörtökön délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a népi kultúra támogatására létrehozott program pályázati eredményeiről.
2006. március 16.

Március 15. - Az operaházi gálaműsorral ért véget a központi ünnepségsorozat

nkom_182687.jpg
A Magyar Állami Operaházban tartott díszelőadással ért véget szerda este az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 158. évfordulójára emlékező központi ünnepségsorozat.
2006. március 15.

Március 15 - Bozóki: kultúra nélkül nincs szabadság

nkom_182671.jpg
A kultúrának szüksége van a szabadságra ahhoz, hogy szabadságot adhasson az embereknek - erről a kulturális miniszter beszélt az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 158. évfordulóján szerdán rendezett ünnepségen, Bicskén.
2006. március 15.

Villáminterjúk a díjazottakkal

nkom_182037.jpg
Az MTI-nek nyilatkoztak az idei Kossuth-díjasok, miután átvették a magas állami kitüntetést a Parlament Kupolacsarnokában, szerdán délután.
2006. március 15.

Sólyom László: a kitüntetések mögött az egész nemzet elismerése áll

nkom_181977.jpg
Művészek és tudósok vették át szerdán délután a legmagasabb rangú állami kitüntetéseket, köztük a Kossuth- és Széchenyi-díjakat a Parlament Kupolacsarnokában.
2006. március 15.

Takács Ferenc kapta először a Balassa Péter-díjat

nkom_181668.jpg
Dr. Bozóki András kulturális miniszter a kuratórium javaslata alapján Balassa Péter-díjat adományozott Takács Ferencnek, az ELTE Angol tanszék docensének szerteágazó tárgykörökben írt tanulmányaiért, esszéiért, kritikai írásaiért.
2006. március 14.

"Fényfestészet" keretezte a kulturális évad első napját Fotógaléria

nkom_180574.jpg
Az évad megnyitóján fénybe borult a Brandenburgi kapu. A berliniek három napig gyönyörködhetnek a magyar fényművészek munkájában.
2006. március 10.

Megnyílt a németországi magyar évad Fotógaléria

nkom_180222.jpg
Lerakták a berlini Collegium Hungaricum új épületének alapkövét, Bozóki András miniszter jelenlétében.
2006. március 9.

Magyar Hangsúly mottóval kulturális évad kezdődik Németországban

nkom_179598.jpg
Ungarischer Akzent (Magyar Hangsúly, Magyar Akcentus) mottóval rendhagyó, másfél évre tervezett magyar kulturális évad kezdődik csütörtökön Németországban.
2006. március 8.

Anarchizmus - tanulmánykötet Fotógaléria

nkom_179493.jpg
A kulturális miniszter az egyik szerzője az angolul megjelent műnek.
2006. március 8.

"Inspired by Bartók"- Bartók fókusz Londonban

nkom_179028.jpg
A londoni Magyar Kulturális Központ a nagysikerű Magyar roma fókusz után - mely néhány rendezvénnyel még átnyúlik az idei tavaszba is - a XX. századi zene nagy alakjának ,Bartók Bélának állít emléket születésének 125. évfordulója alkalmából.
2006. március 7.

Új ösztöndíj fiatal műfordítóknak

nkom_178351.jpg
A Babits Mihályról elnevezett, havi 70 ezer forinttal járó támogatást egyszerre legfeljebb négyen kaphatják meg, időtartama fél évtől egy évig terjedhet.
2006. március 5.

Moholy-Nagy kiállítás New Yorkban

Bozóki András kulturális miniszter megtekintette a City University of New York kiállítótermében március 1-jén megnyílt, "Technical Detours. The Early Moholy-Nagy Reconsidered" címet viselő kiállítást Moholy-Nagy László műveiből.
2006. március 2.

Putyin-látogatás - kiállítás nyílt a sárospataki könyvekből Fotógaléria

nkom_177025.jpg
Vlagyimir Putyin orosz elnök, valamint Sólyom László köztársasági elnök és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök jelenlétében szerdán megnyitották a sárospataki könyveket bemutató kiállítást a Magyar Nemzeti Múzeumban.
2006. március 1.

Ma nyílik a sárospataki könyveket bemutató kiállítás

nkom_176523.jpg
Vass Lajos politikai államtitkár tegnap megtekintette a hazatért sárospataki könyveket a Nemzeti Múzeumban.
2006. március 1.

250 éves a Magyar Országos Levéltár

nkom_176242.jpg
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn látogatást tett a jubileumát ünneplő intézményben.
2006. február 28.

Kiállítják a sárospataki könyveket a Nemzeti Múzeumban Fotógaléria

nkom_176285.jpg
A Nemzeti Múzeumban egy könyvtár hangulatát felidézve készítették el az Oroszországból hazakerült sárospataki könyveket bemutató, szerdán megnyíló kiállítást.
2006. február 28.

Nagyszabású luxemburgi-magyar kiállítással nyílik a Budapesti Tavaszi Fesztivál

nkom_176253.jpg
A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma által támogatott tárlat 350 műalkotást mutat be a világ 110 nagy könyvtárából és múzeumából. A kiállítást 2006. nyarán Luxemburgban is bemutatják.
2006. február 28.

Kocsis Tibor dokumentumfilmje a Római Magyar Akadémián

nkom_176613.jpg
Nagy sikert aratott a Római Magyar Akadémia filmklubjában az Új Eldorádó című dokumentumfilm.
2006. február 28.

Hazánkban az EU Oktatás és Kultúra Főigazgatóság vezetője

nkom_176068.jpg
Bozóki András kulturális miniszter ma hivatalában fogadta Odile Quintint, az EU Oktatás és Kultúra Főigazgatóság nemrég kinevezett vezetőjét. Az Európai Bizottság struktúrájában a főigazgatói poszt a területet felügyelő főbiztos közvetlen alárendeltje, a terület szakmai feladatait látja el.
2006. február 28.

Bozóki András oklevéllel tüntette ki Paizs Dórát

nkom_175778.jpg
Bozóki András kulturális miniszter elismerő oklevéllel tüntette ki Paizs Dórát, a Frenák Pál Társulat menedzserét kiváló kulturális szervező tevékenységéért hétfőn, Budapesten.
2006. február 27.

Szlovén-magyar oktatási, tudományos és kulturális program

nkom_175281.jpg
A szlovén és a magyar kormány közötti oktatási, tudományos és kulturális együttműködésről írt alá három évre szóló programot a két ország kulturális minisztere, Vasko Simoniti és Bozóki András pénteken Budapesten.
2006. február 24.

Programiroda alakult a Haydn-évforduló megünneplésére

nkom_175306.jpg
"Haydn-Eszterháza" néven programiroda alakult a 2009-ben esedékes Haydn-évforduló megünneplésének előkészítésére - jelentette be Bozóki András kulturális miniszter pénteken.
2006. február 24.

Autentikus cigány zene a londoni Cargoban: Fókuszban a Kalyi Jag

nkom_175049.jpg
A sikeres kezdés után folytatódik a "Hungary in Focus" a Londoni Magyar Kulturális Központban. Európa egyik legsikeresebb roma zenekara a Kalyi Jag február 25-én lép színpadra a Cargo klubban.
2006. február 23.

Kibontották a sárospataki köteteket tartalmazó ládákat

nkom_174493.jpg
A kormány és a tulajdonos református egyház képviselői csütörtökön az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK) felnyitották az Oroszországból hazakerült sárospataki köteteket tartalmazó ládákat.
2006. február 23.

Megérkeztek a sárospataki könyvek Budapestre

nkom_174152.jpg
A köteteket szállító, menetrend szerinti Malév-gép szerdán este 21.00 óra után néhány perccel landolt a Ferihegyi repülőtéren
2006. február 22.

Megnyílt a Holokauszt Emlékközpont állandó kiállítása Fotógaléria

nkom_173535.jpg
Bozóki András és Göncz Kinga miniszterek az elsők között tekintették meg a Holokauszt Emlékközpont új állandó kiállítását.
2006. február 21.

Rákóczi szobrot állítanak Kassán

nkom_173589.jpg
Vass Lajos politikai államtitkár hivatalos tárgyalást folytatott Kassán a 2006-os Rákóczi centenárium magyar-szlovák megemlékezéseiről.
2006. február 21.

Hild-ház - ígéret a bontás felfüggesztésére

nkom_173466.jpg
Verók István VI. kerületi polgármester ígéretet tett Bozóki András kulturális miniszternek arra, hogy felfüggesztik a Király utca 40. alatti Hild-épület bontását.
2006. február 21.

Kulturális vidékfejlesztés

nkom_173329.jpg
Idén hétmilliárd forint jut kulturális célú címzett támogatásokra - jelentette be a két érintett miniszter, Bozóki András és Kolber István.
2006. február 20.

Millenáris Parkból Jövő Háza

nkom_173342.jpg
A Millenáris Park a továbbiakban Jövő Háza néven folytatja tevékenységét - jelentette be az informatikai miniszter hétfőn budapesti sajtótájékoztatóján.
2006. február 20.

Sólyom László köztársasági elnök megbízásából Bozóki András kulturális és Magyar Bálint oktatási miniszter állami kitüntetéseket adott át

nkom_172453.jpg
A kitüntetéseket augusztus 20-a alkalmából ítélte oda a köztársasági elnök, de elfoglaltságuk miatt a díjazottak csak most tudták átvenni a díjat.
2006. február 17.

Kelemen Barnabás kapta meg Kovács Dénes mesterhegedűjét Fotógaléria

nkom_172013.jpg
Kelemen Barnabás hegedűművész kapta meg annak a Guarnerius mesterhegedűnek a használati jogát, amely a Zeneakadémia korábbi rektoráé, Kovács Dénesé volt. A körülbelül 6,2 millió forint értékűre becsült hangszert Bozóki András kulturális miniszter adta át csütörtök este a fiatal művész koncertje előtt a Zeneakadémián.
2006. február 17.

"Jössz harmadiknak"?

nkom_171700.jpg
Az utóbbi két hét legfontosabb művészeti eseményei közt, a címlapon ajánlja a ma kezdődő ART-KONTAKT-2 fesztivált a legtekintélyesebb moszkvai kulturális magazin, a közel százezres példányszámú AFISA, miközben a fesztivál képzőművészeti programját a hónap "legbátrabb és legabszurdabb" kiállításának nevezi.
2006. február 16.

Magyar filmek Párizsban

nkom_171530.jpg
A Párizsi Magyar Intézet "A csoda megtörtént" címmel egyhónapos filmsorozatot vetít február 16-tól március 16-ig a közelmúltban készült, a csoda témaköréhez kapcsolódó filmekből. Ebből az alkalomból a párizsi közönség első alkalommal láthatja többek között Ragályi Elemér Csudafilmjét, illetve Koltai Róbert Világszám című filmjét.
2006. február 15.

Több részletben rendezik a németországi magyar kulturális évadot

nkom_171524.jpg
A márciusban kezdődő németországi magyar kulturális évadnak csak a "nyitányát" jelenti a labdarúgó világbajnokságig terjedő rész - hangzott el szerdán a berlini magyar nagykövetségen, a kulturális évad programját felvázoló nemzetközi sajtóértekezleten.
2006. február 15.

A nagyközönség is megtekintheti a sárospataki könyveket

nkom_171564.jpg
A Nemzeti Múzeumban március elsejétől tekinthetőek meg a sárospataki könyvek. A református egyház tuljadonába visszakerülő kötetek sorsáról Vass Lajos politikai államtitkár és Csomós József püspök szerdán írt alá megállapodást.
2006. február 15.

2006 a kortárs komolyzene jegyében

nkom_171183.jpg
Dr. Bozóki András kulturális miniszter hétfőn a Művészetek Palotájában mutatta be a nyilvánosságnak a kortárs komolyzenei programcsomagot.
2006. február 13.

Bozóki András személyesen vitte el a díjat Nádas Péternek Fotógaléria

nkom_170663.jpg
Az író gombosszegi házában fogadta pénteken a kulturális minisztert. Nádas Péter a Márai Sándor-díj átvétele mellett elfogadta a miniszter felkérését a Balassa Péter-díj kuratóriumi tagságára.
2006. február 10.

Ösztöndíjasok kiállítása az Iparművészeti Múzeumban

nkom_170231.jpg
Az idén először van lehetősége az iparművészet legrangosabb ösztöndíjasainak arra, hogy együtt a nagyközönség előtt is bemutassák terveiket és műveiket. A kulturális tárca ösztöndíjait elnyert alkotók kiállítása holnaptól tekinthető meg az Iparművészeti Múzeumban.
2006. február 9.

Putyin aláírta a sárospataki könyvek visszaadásáról szóló törvényt

nkom_169933.jpg
Megnyílt az út a sárospataki könyvek hazakerülése előtt, miután Vlagyimir Putyin, az Orosz Föderáció elnöke aláírta a föderációs törvényt a gyűjtemény visszaadásáról.
2006. február 8.

Új közösségi ház Kunszentmártonban

nkom_169425.jpg
Az új Közösségi Ház egyben látja el a sportközpont, a könyvtár és a művelődési ház funkciót.
2006. február 7.

Jászsági körút

2006. február 7.

Rekord jelentkezés a Tengertánc programra

nkom_168799.jpg
Mintegy 800 pályázat érkezett a kulturális tárca "Tengertánc" programjára, melyet Bozóki András kulturális miniszter az élő népi kultúra támogatására hirdetett meg 2005. november végén a miniszterelnök társaságában a Fonó Budai Zeneházban. A pályázatokat 2005. december 19-én írták ki, és a 2006. január 31-i beadási határidőt követően az eredményt a tárca 2006. február végén teszi közzé.
2006. február 5.

Filmes programcsomagot jelentett be a miniszter a Filmszemlén Fotógaléria

nkom_168538.jpg
A filmszemle alkalmából Bozóki András kulturális miniszter 80 millió forint kiegészítő támogatást adott a filmgyártás versenyképességének növelése érdekében több hazai filmes fesztiválnak és filmgyártást elősegítő szervezetnek.
2006. február 3.

Zsidó kulturális rendezvénysorozat a Brüsszeli Magyar Intézetben

nkom_167779.jpg
A rendezvénysorozat célja többek közt, hogy kapcsolatokat teremtsen a magyar és belga kultúra és közélet személyiségei és intézményei között, a magyarországi zsidóság története és kultúrája által.
2006. február 1.

Budapest, művészek városa

nkom_167677.jpg
XX. századi budapesti műtermeket, mozikat és kávéházakat mutat be a Párizsi Magyar Intézet idei első kiállítása.
2006. február 1.

Újra várja kérdéseit a miniszter!

nkom_108061.jpg
2006. június 6-án (kedden) 14 és 15 óra között ismét élőben válaszol a kultura.hu olvasóinak kérdéseire dr. Bozóki András, a nemzeti kulturális örökség minisztere.
2006. január 31.

A mozgás tere

2006. január 31.

Vendégségben Budapesten - határon túli magyar színházi estek

nkom_167482.jpg
A Vendégségben Budapesten - Határon Túli Magyar Színházi Estek 2005/2006-os évadjának tavaszi félévét a Kolozsvári Állami Magyar Színház budapesti vendégjátéka nyitja
2006. január 31.

Strasbourg után Budapesten látható a roma holokauszt-emlékkiállítás

nkom_167494.jpg
Holokauszt és rasszizmus a mai Európában címmel nyílt kiállítás pénteken a Centrális Galériában.
2006. január 27.

Európa hangja - Nemzetközi Konferencia Salzburgban

nkom_167412.jpg
Wolfgang Schüssel szövetségi kancellár meghívására Bozóki András, kulturális miniszter Salzburgba látogat, hogy részt vegyen az Európa hangja nemzetközi konferencián.
2006. január 27.

Befejeződött a magyar évad Oroszországban

nkom_165656.jpg
Sikerrel zárult az Magyar-Orosz Kulturális Évad - 19 városban 800 programról számolhatott be Vass Lajos, a NKÖM politikai államtitkára és Szvák Gyula, az évad főkurátora
2006. január 24.

Hivatalos látogatáson Indiában járt Bozóki András kulturális miniszter - KÉPRIPORT

Hivatalos látogatáson Indiában járt Bozóki András kulturális miniszter - KÉPRIPORT
2006. január 24.

Magyar Kultúra Napja Tallinnban és Varsóban

nkom_165862.jpg
A külföldi magyar kulturális intézetekben minden évben megemlékeznek a Magyar Kultúra Napjáról. Tallinnban kiállítással, Varsóban koncerttel ünnepeltek.
2006. január 23.

Péntektől az olasz mozikban a Sorstalanság

nkom_165213.jpg
Auschwitz felszabadulásának évfordulóján kezdik forgalmazni Olaszországban Koltai Lajos filmjét. Az olasz plakát Oliviero Toscani, a Bennettonnal "elhíresült" művész alkotása.
2006. január 23.

Elindult az Örökség Éve Pécsett

nkom_165447.jpg
Mayer Mihály megyés püspök, Vass Lajos politikai államtitkár, Glatz Ferenc akadémikus köszöntő szavaival és a Pannon Filharmonikusok koncertjével január 22-én kezdetét vette Pécsett az Örökség Éve 2006 programsorozat.
2006. január 23.

Bozóki András az európai zenei exportirodák képviselőivel találkozott a 40. MIDEM-en

nkom_165408.jpg
A cannes-i nemzetközi zenei szakvásáron és kiállításon a több mint négyezer lemezkiadó és terjesztő mellett kulturális intézmények és a három éve működő európai zenei exportirodák is képviseltetik magukat.
2006. január 23.

Magyar Kultúra Napja Orosházán

nkom_169470.jpg
Vass Lajos, a NKÖM politikai államtitkára nyitotta meg január 20-án az orosházi Táncsics Mihály Gimnáziumban azt a fafaragó kiállítást, amelyet az iskola a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett.
2006. január 21.

Lépésváltás a könyvkultúrában!

nkom_168019.jpg
Több mint 300 millió Ft az irodalomra - A kulturális tárca irodalmi programcsomagját szombaton mutatta be Bozóki András miniszter.
2006. január 21.

Sólyom László február 3-án hivatalos látogatást tesz Németországban

nkom_164664.jpg
Sólyom László köztársasági elnök február 3-án miniszterek társaságában hivatalos látogatást tesz Németországban - hangzott el csütörtökön Berlinben az 1956-os forradalom németországi évfordulós rendezvényeit és a németországi magyar kulturális évad programját ismertető nagykövetségi sajtóértekezleten.
2006. január 20.

Bartók Béla emlékének szentelt Magyar Kulturális Fesztivál nyílt meg Indiában

nkom_163592.jpg
Dr. Bozóki András kulturális miniszter Dzsaipal Reddi indiai kulturális miniszterrel közösen Újdelhiben január 15-én ünnepélyesen megnyitotta a Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ által szervezett Magyar Kulturális Fesztivált.
2006. január 16.

Aktívak voltak 2005-ben a külföldi magyar intézetek

nkom_162500.jpg
Mintegy 2000 intézeti program valósult meg az elmúlt évben - derül ki a Külföldi Magyar Kulturális Intézetek Igazgatósága (KMKII) 2005-ös tevékenységéről szóló részletes beszámolóból, amely mától olvasható a www.kultura.hu-n.
2006. január 11.

Kesselyák Gergely az Operaház főzeneigazgatója

nkom_162566.jpg
Kesselyák Gergelyt nevezik ki január 1-jétől öt évre a Magyar Állami Operaház főzeneigazgatójává; Bozóki András kulturális miniszter szerdán adta hozzájárulását a kinevezéshez.
2006. január 11.

Tisztújító ünnepség az NKA-nál

nkom_162350.jpg
Bozóki András: az NKA reformja nincs napirenden.
2006. január 10.

Eszterháza - a magyar Bayreuth

nkom_162118.jpg
Bozóki András kulturális miniszter a Haydn-örökség folya-matos ápolására, a Fertőd-Eszterháza kastély szellemi örökségének méltó megőrzésére, valamint - ennek kere-tében - a 2009-es Haydn-évforduló rendezvényeinek megszervezésére kulturális központ létrehozását kezdeményezi.
2006. január 9.

Bencsik Barnabás vezeti a Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Irodát

nkom_161760.jpg
Bozóki András kulturális miniszter Bencsik Barnabást bízta meg a Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Iroda vezetésével. Az új kortárs képzőművészeti export iroda 2006. január 1.-ével alakult meg a Hungarofest Kht.-n belül.
2006. január 5.

Harsányi László újabb négy évig az NKA élén

nkom_161102.jpg
Bozóki András kulturális miniszter Dr. Harsányi Lászlót nevezte ki a 2006. január elsejétől független állami pénzalappá visszaalakuló Nemzeti Kulturális Alap (NKA) elnökévé.
2006. január 4.

NKA: 1,1 milliárd 89 kulturális rendezvény támogatására

nkom_160975.jpg
A Nemzeti Kulturális Alapprogram (NKA) ideiglenes szakmai kollégiuma 1,1 milliárd forintot ítélt oda 89 jövőre megvalósuló kiemelt kulturális rendezvény támogatására - közölte Inkei Péter, a Kiemelt Kulturális Események Ideiglenes Szakmai Kollégiumának elnöke hétfőn az MTI-vel.
2006. január 2.

Legyen nyertes az egész ország

Bozóki András szerint a kormánynak fontos, hogy ne csak a győztes Pécs, hanem minden, az Európa kulturális fővárosa 2010 pályázaton indult város, sőt, az egész ország nyertesnek érezhesse magát. A kulturális miniszter erről kedden beszélt Pécsett.
2005. október 26.

Kultúra Magyar Városa címek átadása

nkom_138742.jpg
Elsőként Kecskemét, Keszthely és Vasvár nyerte el a Kultúra Magyar Városa címet - jelentette be Bozóki András kulturális miniszter, mielőtt átadta az elismerésről szóló okleveleket a települések képviselőinek kedden Budapesten.
2005. október 11.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok