2024. április 14.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Az OKM 2006-os összegzése a közgyűjteményi területről

2006. december 28.
A Szépművészeti Múzeum látogatottsága 60, a Magyar Nemzeti múzeumé és a Szentendrei Skanzené 21-21 százalékkal növekedett, az évről évre egyre sikeresebb Múzeumok Majálisa és a Múzeumok Éjszakája mellett lezajlott a Múzeumok Őszi Fesztiválja első programsorozata, újabb nemzetközi nagykiállítások nyíltak, folytatódott a tárca múzeumfejlesztési programja, az Alfa Program, a "műszerprogram" pedig lezárult - ezek többek között a közgyűjteményi terület 2006-os eredményei.
Nemzetközi nagy kiállítások bemutatása
Folytatódott a nagyszabású kiállítások, reprezentatív kollekciók bemutatása a magyar közönségnek. "Magyar Vadak Párizstól Nagybányáig 1904-1914" című kiállítást 100 ezren látták a Magyar Nemzeti Galériában, a "Művészet és kultúra Luxemburgi Zsigmond korában" és a Picasso szerelmei című tárlatokat 102 ezren illetve 68 ezren tekintették meg a Szépművészeti Múzeumban.
A 100 éves Szépművészeti Múzeum ünnepi éve a "Van Gogh Budapesten" című kiállítással zárult - a tárlatra március 20-ig várják a látogatókat.
"XIX. századi magyar festészet" címmel a kanadai Art Gallery of Hamilton-ban mutatták be a magyar művészet remekműveit.
Vándorkiállítások szervezésével a vidéki intézmények is megjelentek azon a kulturális piacon, amelyet eddig elsősorban fővárosi múzeumok népszerű tárlatai jelentettek: Munkácsy-kiállítás (Kaposvár, Békéscsaba, Szeged, Miskolc), "A vidék szecessziója - a szecesszió vidéke" (Szolnok, Békéscsaba, Kaposvár, Miskolc, Sátoraljaújhely)
A kiállítások szervezését megkönnyíti a 2006-ban módosult állami garanciára vonatkozó kormányrendelet, illetve az, hogy bevezették a kiállítási állami viszontgarancia (fronting) intézményét. Egyre több múzeum - köztük vidékiek is - élnek ezzel a jelentős többletköltséget kiküszöbölő konstrukcióval.

Önkormányzati múzeumok modernizációja
A tárca az önkormányzati fenntartású muzeális intézmények szakmai megújítását célzó támogatására idén 20 önkormányzat nyújtott be igényt; a rendelkezésre álló 300 millió Ft-os keretet 18 pályázó nyerte el.
Az előző években támogatásoknak is köszönhetően jelenleg már 27 megújult állandó kiállítás várja a látogatókat országszerte - idén adták át többek között a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum, a szekszárdi Wosinszky Mór Múzeum, a nagykanizsai Thúry György Múzeum, a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum, a kiskunmajsai Konecsni György Helytörténeti Gyűjtemény, a Szentesi Koszta József Múzeum és Fonyódi Városi Múzeum újjászületett tárlatait.

Múzeumi Állományvédelmi Program
Lezárult az ún. "műszerprogram": a tárca minden múzeumot (országos, megyei szervezetbe tartozó, települési fenntartású, egyházi) ellátott a kiállítások és raktárak műtárgykörnyezetének mérésére és az adatok rögzítésére alkalmas eszközökkel (hő-, pára- és fénymérők).
Folytatódott az állományvédelmi felelősök, restaurátorok hálózati rendszerű továbbképzése a megelőző műtárgyvédelem témakörében.
Az épületszigetelési és raktárkorszerűsítési program keretében 40 m Ft támogatással járult hozzá a minisztérium a szükséges fejlesztésekhez.

Múzeumok Mindenkinek Program
A korszerű, szolgáltató múzeum koncepciójához igazodva a program 2006. évi eredményeinek köszönhetően a múzeumok meghatározói tényezőivé váltak a közművelődési és múzeumpedagógia munka a civil társadalommal való szoros együttműködésben.
A program keretében idén először szervezte meg a tárca a Múzeumok Őszi Fesztiválját, melynek nyitórendezvénye a hagyományos múzeumpedagógiai évnyitó volt. A 16 megyére és Budapestre kiterjedő, 150 különféle típusú rendezvényt felvonultató programsorozaton több mint 12 ezer látogató vett részt.
Az előző évekhez hasonlóan, hatalmas érdeklődés kísérte a Múzeumok Majálisát, valamint a Múzeumok Éjszakáját. Ez utóbbi eseményen 50 budapesti és 41 vidéki múzeum hajnalig fogadta a látogatókat nagy sikerrel, hiszen a fővárosban 140 ezer, a vidéki városokban pedig 63 ezer látogató vett részt ezen az éjszakán a múzeumok programjain.
A tárca és a Szabadtéri Néprajzi Múzeum együttműködésének keretében létrehozta a Csilléry Klára Múzeumismereti és Képzési Központot, amely a megyei és regionális felelősök rendszerének kiépítésével és folyamatos képzésével biztosítja a program folytatásához nélkülözhetetlen szakmai háttér megteremtését.

Műszaki múzeumok támogatása
A tárca (még NKÖM-ként) megvásárolta az ELMÜ Rt-től Magyar Elektrotechnikai Múzeumnak otthont adó (Kazinczy u. 21) ingatlant; magát a múzeumot pedig az Országos Műszaki Múzeumba integrálta, és az új fília működtetésére 21 millió Ft-tal növelte az OMM költségvetését.
Idén nyílt meg az OMM tanulmánytára, ahol egyben láthatjuk a múzeum impozáns optikai, geodéziai, számítástechnikai, elektrotechnikai, kémiai, háztartási és irodagép-gyűjteményét. A 17 ezer darabos anyag kürölbelül harmadát lehet itt megtekinteni. A 2005 második felében indult beruházás 100 millió forintos költségéhez a tárca összesen 85 millió forinttal járult hozzá.
Rendeződött a rudabányai Érc-és Ásványbányászati Múzeum, valamint Telkibányán lévő fíliája helyzete. A megyei önkormányzat átvette és a megyei múzeumi szervezetbe integrálta az intézményt. Az átvétel zökkenőmentes lebonyolításához egyszeri, 9,5 millió Ft-os támogatást adott a minisztérium.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok