2020. szeptember 30.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Közlemény a Pitman nyelvvizsgáról

2006. január 11.
A Magyar Hírlap mai számában "Az állam nem, a felvételi lap elismeri a Pitman nyelvvizsgát" címmel jelent meg cikk. Az alábbiakban közöljük a Pitman nyelvvizsga felsőoktatási felvételin való elismerésével kapcsolatos valós tudnivalókat:

A felsőoktatási felvételi eljárás során a 269/2000. (XII.26.) Korm. rendelet alapján az államilag elismert nyelvvizsgáért lehet 7, ill. 10 pontot kapni. Az államilag elismert nyelvvizsgát különböző nyelvvizsga központokban lehet letenni, erről kérünk információt a felvételi jelentkezési lapon.

Amennyiben valaki megszerzi az államilag elismert nyelvvizsgát, ezt jelzi a jelentkezési lapon. Ehhez nyújt segítséget az, hogy a lehetséges nyelvvizsga központokat felsorolja a jelentkezési lap, és így a jelentkezőnek csak az adott nyelvvizsga központ kódját kell kitöltetnie a lapon. Ebből a szempontból teljesen mindegy az, hogy mikor tette le a nyelvvizsgát. Természetesen a jelentkezési lapon szerepelnie kell annak a nyelvvizsga központnak is, amelyben korábban lehetett nyelvvizsgázni, de időközben ezt a jogát elvesztette.

A felsőoktatási intézményekbe jelentkezők hosszú évek óta vizsgázhattak és államilag elismert nyelvvizsga bizonyítványt kaphattak a Pitman vizsgaközpontban, tehát ezt jelezni is kell a jelentkezési lapon.

Azok viszont, akik 2005. október 1-je után vizsgáznak a Pitman központban, nem kapnak államilag elismert nyelvvizsga bizonyítványt, így nem kapnak többlet pontot sem a felvételi eljárás során, mivel azóta nem államilag elismert nyelvvizsga központ a Pitman. Erről azonban minden érdekeltet tájékoztatott és folyamatosan tájékoztat a Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központ, és korrekt információt ad a Pitman központ is.

A felvételi tájékoztatóban annyi feladatunk volt, hogy felhívjuk a felvételizők figyelmét arra, hogy az államilag elismert nyelvvizsga megszerzésének lehetőségéről mindenki a NYAK-nál (Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központ) tájékozódjon.


Budapest, 2006. január 11.


Sajtóiroda
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok