2024. február 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Aláírták a Pécs 2010 - Európa Kulturális Fővárosa programról az együttműködési megállapodást

2008. június 5.
"A program megvalósulása célegyenesbe ért" - jelentette ki Hiller István oktatási és kulturális miniszter, aki Tasnádi Péterrel, Pécs Megyei Jogú Város polgármesterével aláírta az együttműködési megállapodást a Pécs 2010 - Európa Kulturális Fővárosa program megvalósításával kapcsolatos feladatokról. Egyúttal új megbízást adtak át a Művészeti Tanács tagjainak.
A miniszter a nap folyamán politikai egyeztetéseket folytat, s több mint harminc civil szervezet képviselőjével tanácskozik a programról.

Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

"Optimistább vagyok, mint fél évvel ezelőtt voltam, de az örömtáncnak még nincs itt az ideje. Az akkor jön el, ha az utolsó program is sikeresen lezajlott" - mondta az együttműködési megállapodás aláírásakor Hiller István. Hangsúlyozta, hogy a folyamat jó irányba és jó ütemben halad: a mostani aláírással a finanszírozási alap átutalása elől is elhárultak az akadályok.

A miniszter beszédében nagyra értékelte az EKF Művészeti Tanácsának munkáját. A tárca vezetője szerint a testület beváltotta a reményeket, és színvonalas programot alkotott a rendelkezésre álló idő alatt. Hiller István örömét fejezte ki, hogy erről a pécsi közgyűlés is hasonlóan vélekedett.A kormány és a város közötti szerződés aláírása a 2009-es "felvezető év" és a 2010-es év kulturális programjait bemutató koncepció elfogadásával vált lehetővé. A pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) projekt 2010-re vonatkozó programkoncepcióját és tervezetét május elején vette át a miniszter a művészeti tanácstól. A kulturális stratégiáról és programtervezetről Pécs közgyűlése május közepén hozta meg döntését.
Hiller István, valamint Tasnádi Péter, Pécs város polgármestere közösen kért föl egy művészeti, kulturális szakemberekből álló testületet, amelynek feladata az Európa Kulturális Fővárosa rendezvény 2009-2010-es programjainak kialakítása, illetve felügyelete. Az EKF-program művészeti tanácsa március 1-jén kezdte meg munkáját. A programterv sikeres megalkotása után most a miniszter és a polgármester felkérte a Művészeti Tanács tagjait, hogy 2008. május 1-jétől 2010. december 31-ig folytassák munkájukat.

Fotó: Gordon Eszter

A felkérés értelmében a tanács kurátori minőségben végzi majd - többek között - a programok egységes szakmai minősítését és művészeti kontrollját, javaslatot tesz a kulturális programpályázatok témáira, és értékeli a beérkező pályaműveket, valamint a művészeti programokkal kapcsolatban monitoring feladatokat végez, és rendszeresen beszámol a felkérőinek.
A grémium tagjai: Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója, Koncz Erika, az Iparművészeti Múzeum főigazgató-helyettese, Lauter Éva, a Balassi Intézet főigazgatója, Pál Zoltán Munkácsy-díjas szobrászművész, Giorgio Pressburger író, rendező és Vincze János rendező, a Pécsi Harmadik Színház igazgatója.

Fotó: Gordon EszterAz aláírt szerződés tartalmazza, hogy 2007 és 2011 között a költségvetési törvényjavaslatokban a pécsi önkormányzat részére az EKF-programra milyen összegű hazai költségvetési források előterjesztésére kerül sor a programokkal, promóciós és szervezési munkákkal összefüggő kiadások fedezésére; valamint magában fogalja ezen összegek felhasználására, rendelkezésre bocsátására, illetve a felek kötelezettségeire és jogaira vonatkozó egyéb szabályokat.
A szerződés szerint a minisztérium a 2007-2011. évre tervezett operatív működési költségek (9.071.4 millió Ft) 40%-át, 3.629 millió Ft-ot, illetve annak az adott évre lebontott részét figyelembe veszi a tárgyévet érintő költségvetési tervezés során.
A program lebonyolítása során a tárca részarányos programfinanszírozást valósít meg. Amennyiben arra az adott év költségvetési törvénye fedezetet biztosít, úgy az évenkénti támogatási szerződések megkötésére az alábbi ütemezésben kerül sor minden év január 31. napjáig:
 • 2007. évben 250 millió Ft,
 • 2008. évben 500 millió Ft,
 • 2009. évben 750 millió Ft,
 • 2010. évben 1.990 millió Ft,
 • 2011. évben 139 millió Ft.
A tárca a "Promóció és marketing" feladatokhoz 1.332 millió Ft támogatást nyújt (ez a működési költségek ezen sorra biztosítandó összegének 67,3%-a), míg a kulturális programokhoz, projektekhez 2.297 millió Ft-ot támogatást kíván nyújtani (ez a működési költségek ezen sorra biztosítandó összegének 41,4%-a).

Az önkormányzat a működési költségek 33%-át, 2.993.6 millió Ft-ot a saját költségvetéséből finanszírozza évenkénti bontásban az alábbiak szerint:
 • 2007. évben 280.1 millió Ft,
 • 2008. évben 323.5 millió Ft,
 • 2009. évben 622.3 millió Ft,
 • 2010. évben 1.649.4 millió Ft,
 • 2011. évben 118.3 millió Ft.
Az önkormányzat a "Bérek, bérjellegű személyi költségek", az "Adminisztráció", az "Értékelés, nyomon követés, utógondozás", valamint a "Tartalék keret" sorok teljes (100 %-os) finanszírozásához, illetve a "Promóció és Marketing" tételre 647 millió Ft, a kulturális projektkiadásokra pedig 3.257 millió Ft összegben biztosít megfelelő forrást.

A működési költségek 27%-át kitevő tervezett szponzorációs, illetve támogatási bevételek biztosítása az önkormányzat, illetve a Pécs2010 Kht. feladata.

A minisztérium és az önkormányzat által biztosított forrásokon kívül a működési költségek fennmaradó részének finanszírozására az alábbi forrásokból kerül sor:
 • megye, partnertelepülések forrásai,
 • az Európai Unióból származó direkt támogatások,
 • Európai Unióból származó egyéb források (pályázatok),
 • szponzoráció (cash, termék, szolgáltatás),
 • egyéb donációból, alapokból, alapítványokból származó források,
 • termékeladásból, jegyértékesítésből származó bevételek
A minisztérium az általa nyújtani szándékozott forrásokat minden esetben a Hungarofest Kht., mint pénzügyi lebonyolító útján biztosítja a kulturális és művészeti programok számára. A Hungarofest Kht. ezen források tekintetében közvetlenül szerződik kulturális és művészeti programok megvalósítására.
A programmal kapcsolatosan a Hungarofest is folytathat szponzorkereső tevékenységet, a magántőke lehető leghatékonyabb bevonásának érdekében pedig a minisztérium megfelelő forrást nyújt részére a promóciós és marketing költségekre.

A megállapodás rendelkezik az oktatási és kulturális miniszter és a pécsi polgármester által együttesen felkért Művészeti Tanács tevékenységéről, feladatairól is.

A szerződés szerint az önkormányzat legkésőbb minden tárgyévet megelőző év augusztus 31. napjáig az oktatási és kulturális miniszternek átadja a 2009-2011. évek kulturális és művészeti programjaira, és azok részletes költségvetésére vonatkozó teljes körű, éves tervet. A miniszter a javaslat átvételét követő hatvan napon belül döntést hoz arról, hogy mely programokat részesíti támogatásban.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok