2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Avignoni fórum: a kultúra a gazdasági növekedés egyik tényezője

2008. november 19.
Az Európai Unió (EU) soros elnöki pozícióját betöltő Franciaország kezdeményezésére kétnapos tanácskozáson vettek részt Avignonban a tagállamok kulturális politikájának képviselői, a kulturális iparágak és a média szereplői. Az avignoni fórum alapgondolata szerint a kultúra "befektetés a jövőbe", a gazdasági növekedés egyik olyan tényezője, amely nem áldozható fel a pénzügyi válság miatt. Magyarországot Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium kulturális államtitkára képviselte, aki a találkozón - egyebek mellett - a Hiller István oktatási és kulturális miniszter által szorgalmazott arts and business kulturális finanszírozási modell magyar szabályozásáról beszélt, s bemutatta a magyar filmtörvényt, illetve az Előadó-művészeti törvény tervezetét is.

Az avignoni tanácskozáson - amely kedd este ért véget - az EU-tagállamok kulturális képviselői először a kulturális iparágakat serkentő eszközökről és módszerekről beszéltek. Csák Ferenc, az OKM kulturális államtitkára uniós kollégái előtt ismertette a 2004-ben elfogadott magyar filmtörvényt és a készülő Előadó-művészeti törvényt is.

Berlin és Bilbao polgármesterei arról számoltak be a tanácskozás résztvevőinek, hogy városuk GDP-jének 10 százaléka származik a kultúrából, s több százezer munkahelyet teremtett a kulturális ipar. Ami azt jelenti: a film, a színház, a zene már új piacgazdasági faktorrá nőtte ki magát.

Az avignoni fórum második napján a zenével és az Internettel kapcsolatban azt vizsgálták, hogyan lehet megszüntetni - többek között - a hamisítást, milyen eszközökkel védhető a szerzői jog. Az OKM államtitkára a találkozón felvetette: miként lehetne elérni, hogy az Interneten hozzáférhető kulturális tartalmakért járó szerzői jogdíjból az "információ szellemi atyja" is részesüljön.

"Az avignoni fórum egy találkozási pont az európai közösség gazdasági és művészeti életének szereplői, az uniós tagállamok kulturális politikájának képviselői számára" - összegezte tapasztalatait Csák Ferenc. Megemlítette azt is: a tanácskozásnak az együttgondolkodás a célja, s a davosi gazdasági fórumhoz hasonlóan minden évben szeretnék megrendezni.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok