2024. február 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Az OKM év végi összefoglalója - múzeumi terület

Az Alfa program a magyar múzeumi modernizáció 2002-ben megfogalmazott átfogó fejlesztési koncepciójának, ill. középtávú stratégiai tervének első megvalósítási üteme. A 2004 óta futó program 2007-ben is jelentős eredményeket hozott.
2007. december 28.

Mit tettünk 2007-ben a közoktatás területén?

Az OKM év végi összefoglalója
2007. december 28.

Összefoglaló a felsőoktatási reform 2007. évi eredményeiről

A kormány arra törekszik, hogy versenyképes és minőségi felsőoktatás legyen Magyarországon. A 2007-ben végrehajtott újabb reformlépések is ezt a célt szolgálták.
2007. december 27.

Az OKM év végi összegzése: kulturális diplomácia

A kulturális országkép-formálás tekintetében kiemelkedően sikeres évet zárt az Oktatási és Kulturális Minisztérium 2007-ben, mivel két kulturális évadot is rendezett külföldön. A szeptember óta zajló kínai Magyar Kulturális Évad eredményessége meghaladja a várakozásokat, és a németországi kulturális évad, az Ungarischer Akzent is pozitívan zárult. A több intézet összevonásával 2007-ben létrehozott Balassi Intézet a kulturális diplomácia központi szerveként eredményesen működik. Ebben az évben kinevezték az első öt kulturális és oktatási szakdiplomatát és átadták az első Magyar Kultúra Követe címeket.
2007. december 27.

Az OKM év végi összegzése - közművelődés

Elkészült az új közművelődési stratégia, valamint a Közművelődés Minőségfejlesztési Programja, sikeresen folytatódott a Közkincs program, az Europa Cantat pedig új otthonra lelt a Magyar Kórusok Házában - többek között ezek az elmúlt év legjelentősebb eredményei a közművelődés területén.
2007. december 22.

Alföldi Róbert a Nemzeti Színház új igazgatója

Alföldi Róbert
Hiller István oktatási és kulturális miniszter a bírálóbizottság javaslata alapján és a Nemzeti Vagyonkezelő Tanács jóváhagyásával Alföldi Róbertet nevezi ki a Nemzeti Színház igazgatójának 2008. július elsejétől. Az új főigazgatónak 2008. január 1-jétől 2008. június 30-ig együtt kell működnie a Nemzeti leköszönő főigazgatójával, Jordán Tamással az átadás-átvétel végrehajtásában, és ez idő alatt önállóan kell előkészítnie a 2008/2009-es évadot.
2007. december 20.

Fenntartotta korábbi javaslatát a Nemzeti Színház igazgatói pályázatait értékelő szakértő testület, miután hétfőn reggel ismét tanácskozott

A múlt héten Hiller István szakminiszternek elküldött javaslatukat a bizottság tagjai azt követően is változatlanul hagyták, hogy pénteken két pályamunka kiegészített, teljes anyagát kézhez kapták.
2007. december 17.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter átadta az idei Kármán Tódor-díjakat

Fotó: Gordon Eszter
Az elismerést azok a magán-, illetve jogi személyek kaphatják, akik, illetve amelyek kiemelkedő támogatást nyújtanak általános iskolai tanulóknak, felsőoktatási hallgatóknak, oktatóknak és oktatási intézményeknek. Ugyancsak fontos szempont, hogy a vállalkozások miként segítik - ösztöndíjakkal, együttműködési megállapodásokkal - az oktatási intézmények kutatási és tudományos munkáját.
2007. december 17.

Elhunyt Borzsák István akadémikus

A nemzetközi hírű klasszika-filológia professzort, az Eötvös Collegium kurátorát december 9-én érte a halál. A 93 éves Borzsák Istvánt az Oktatási és Kulturális Minisztérium saját halottjának tekinti.
2007. december 10.

Magyar-orosz kulturális megbeszélés

Hiller István oktatási és kulturális miniszter hivatalában fogadta Andrej Buszigin orosz kulturális és tömegkommunikációs miniszter-helyettest 2007. december 6-án, csütörtökön, pénteken pedig Furszenko Andrej Alekszandrovics oktatási miniszterrel folytat megbeszélést a Parlamentben. A találkozókra a magyar-orosz kormányközi konzultáció keretében kerül sor.
2007. december 7.

Elhunyt Szőllősy András

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium fájdalommal és megrendüléssel tudatja, hogy életének 87. évében elhunyt Szőllősy András Kossuth- és Széchenyi-díjas zeneszerző, zenetudós, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem nyugalmazott tanára.
2007. december 7.

Közlemény a Nemzeti Színház vezetői posztjára kiírt pályázatról

A Nemzeti Színház Zrt. vezérigazgatói posztjára határidőn belül öt, azon túl pedig egy pályázat érkezett be az Oktatási és Kulturális Minisztériumhoz. A beérkezett anyagok között van egy páros pályázat is.
2007. december 4.

Hátrányos helyzetű településről érkeztek gyerekek a fővárosba

Fotó: Gordon Eszter
Nem mindennapi élményekhez juthat az a több mint 5000 gyermek, akik az ország leghátrányosabb helyzetű kistelepüléseiről érkeznek Budapestre 2007. november 21. és december 15. között, hogy egy felejthetetlen napot töltsenek a fővárosban. A kutasi általános iskolából érkező felső tagozatos csoportot Hiller István oktatási és kulturális miniszter december 3-án, hétfőn 10 órakor személyesen fogadta a Magyar Természettudományi Múzeumban.
2007. december 3.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium közleménye

Az Oktatási és Kulturális Minisztériumnak nincs köztartozása. Az október végi adatok szerint a tárcának mindössze 16 millió forint, kifizetés alatt álló beszállítói kötelezettsége volt.
2007. november 30.

Bogyay Katalin kulturális és oktatási kapcsolatok lehetőségeiről tárgyal Amszterdamban

A magyar-holland kulturális és oktatási kapcsolatokról tartanak kerekasztal beszélgetést Bogyay Katalin szakállamtitkárának részvételével 2007. november 30-án a hollandiai Magyar Nagykövetségen. A szakállamtitkár két napos amszterdami látogatása során a holland nemzetközi kulturális és oktatási kapcsolatok lehetőségeiről folytat tárgyalásokat, illetve 29-én részt vett az Erasmus-díj átadásán és az azt követő fogadáson, melyet Beatrix királynő adott.
2007. november 30.

Műemlékek Nemzeti Gondnoksága - kinevezett igazgató

Hiller István oktatási és kulturális miniszter hét pályázó közül a bírálóbizottság javaslata alapján Varga Kálmánt nevezte ki a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága igazgatójának öt évre.
2007. november 29.

Felvételi a középfokú iskolákba

Sok diák számára megkezdődik a 2008/2009. tanévre történő középfokú beiskolázás folyamata.
2007. november 27.

Több mint kétezren jelentkeztek a 2008. februárban induló egyetemi, főiskolai képzésekre

Csaknem negyedével többen adták be a jelentkezési lapjukat, mint egy évvel korábban.
2007. november 23.

Hiller István aláírta a Magyar Jazzművészek Társaságának támogatásáról szóló szándéknyilatkozatot

Három éven keresztül évi 25 millió forinttal kívánja támogatni Hiller István oktatási és kulturális miniszter a Magyar Jazzművészek Társaságát. Az erről szóló támogatási szándéknyilatkozatot a miniszter 2007. november 23-án írta alá és adta át a társaság képviselőinek a Columbus Jazzhajón.
2007. november 23.

Ötezer vidéki gyermek látogathat budapesti múzeumokba

Nem mindennapi élményekhez juthat az a csaknem 5000 gyermek, akik az ország leghátrányosabb helyzetű kistelepüléseiről érkeznek Budapestre 2007. november 21. és december 15. között. A diákok a tárca jóvoltából úgy tölthetnek el egy napot a fővárosban, ahogy arra különben igen kevés esélyük lenne.
2007. november 21.

Magyar-észt kulturális munkaterv

Bogyay Katalin nemzetközi szakállamtitkár és Siim Sukles, az észt Kulturális Minisztérium közigazgatási államtitkára látta el kézjegyével 2007. november 21-én Tallinnban azt a dokumentumot, amely újabb három évre biztosítja a magyar-észt kulturális minisztériumi együttműködés kereteit.
2007. november 21.

Átadták az idei Fraknói Vilmos-díjakat

A kuratórium döntése alapján Koller Gyula, Vida Tivadar és Ullman Péter kapta az idei Fraknói Vilmos-díjakat. Az elismeréseket Csepregi András, az Oktatási és Kulturális Minisztérium Egyházi Kapcsolatok Titkárságának vezetője adta át a Petőfi Irodalmi Múzeumban 2007. november 20-án.
2007. november 20.

Renner Zsuzsanna az Iparművészeti Múzeum új főigazgatója

Dr. Hiller István oktatási és kulturális miniszter a főigazgatói pályázat elbírálását követően 2007. december 1-től Renner Zsuzsannát bízta meg az Iparművészeti Múzeum vezetésével. A miniszter a szakemberekből álló bíráló bizottság javaslatát elfogadva hétfőn délután hozta meg döntését.
2007. november 20.

Elhunyt Kosáry Domokos

Kosáry Domokos
Életének 95. évében elhunyt Kosáry Domokos történész, az MTA egykori elnöke. Kosáry Domokost az Oktatási és Kulturális Minisztérium saját halottjának tekinti.
2007. november 15.

Lezárult az előadóművészeti törvény szakmai vitája

Lezárult a színház-, zene- és táncművészet szervezeteinek működéséről, állami támogatásáról és sajátos munkajogi szabályairól szóló törvény koncepciójának szakmai vitája.
2007. november 9.

Az OKM állásfoglalása a Sigray-hagyatékról

Miniszteri engedélyt kellett volna kérni a Magyar Nemzeti Múzeumnak a Sigray hagyaték nála található darabjának kiadásához.
2007. november 9.

Közlemény

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium megerősíti azt a lapértesülést, amely szerint az ügyészség egy folyamatban lévő büntetőeljárás keretében 2007. november 7-én iratokat foglalt le a tárca egyik hivatalos helyiségében. A nyomozással kapcsolatban a büntetőeljárási törvény értelmében a nyomozóhatóságon kívül más tájékoztatást nem adhat.
2007. november 8.

Metrógaléria 2007: Az OKM kiállítása a Derkovits Gyula ösztöndíjasok műveiből - Képgaléria Fotógaléria

A kortárs magyar képzőművészetet kívánja népszerűsíteni az Oktatási és Kulturális Minisztérium azzal a tárlattal, amely 2007. november 7-től 2007. december 31-ig lesz látható a budapesti metró-kocsikban található plakátfelületeken. Az utasok tíz fiatal művész alkotásaival összesen kétszázötven reklámhelyen találkozhatnak a budapesti metró vonalain.
2007. november 7.

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok