2023. március 25.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Hiller István: A felsőoktatás korszerűsítése - igen, privatizáció - nem

Fotó: Gordon Eszter
Hiller István oktatási és kulturális miniszter a felsőoktatás, a felsőoktatási vagyongazdálkodás korszerűsítését, egyszerűsítését támogatja. De elutasítja azt, ami a feltételezett privatizáció útját elősegíti. Ezt a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátó-ipari és Idegenforgalmi Karán rendezett "Gasztro-reneszánsz - művelődés és gasztronómia a reneszánszban" című konferencián jelentette ki.
2008. november 5.

Magyar Tudomány Ünnepe

Fotó: Gordon Eszter
Hiller István oktatási és kulturális miniszter szerint a pénzügyi és gazdasági válságra a válasz az oktatás, a kultúra, a tudományosság és az innováció egységében, valamint az ebből fakadó következtetésekben áll. Ezt a tárcavezető hétfőn Budapesten a Magyar Tudományos Akadémián (MTA) a Magyar Tudomány Ünnepe megnyitóján jelentette ki.
2008. november 3.

Haydn-év: példa nélküli osztrák-magyar együttműködés

Fotó: Gordon Eszter
"A Haydn-év 2009 legjelentősebb közép-európai emlékéve lesz" - jelentette ki Csák Ferenc, a tárca kultúráért felelős államtitkára azon a sajtótájékoztatón, amelyen Burgenland tartomány tanácsosával, Helmut Bielerrel közösen számoltak be az évaddal kapcsolatos osztrák-magyar együttműködésről.
2008. október 29.

Az Új Tudás - Műveltség Mindenkinek Program továbbra is egyike a kormány legnagyobb prioritást élvező programjainak

A program kiemelt eleme továbbra is a tanári pálya presztízsének emelése, a tanári hivatás fokozottabb megbecsülése.
2008. október 27.

Aláírták a Zeneakadémia épületének rekonstrukcióját célzó, 10,8 milliárd forintról szóló támogatási szerződést

„Ez a terv összehozta az embereket és behozta őket ide jelképesen és valójában is” – jelentette ki Hiller István oktatási és kulturális miniszter a „Liszt Ferenc Zeneakadémiája, az európai felsőfokú zenei oktatás megújuló központja Budapesten” című kiemelt projekt támogatási szerződésének ünnepélyes aláírásán. A Zeneakadémia életében új fejezetet nyitó dokumentumot a szakminiszter mellett Batta András, a Zeneakadémia rektora, Mosonyi Balázs, a Regionális Fejlesztési programok Irányító Hatósága főigazgatója látta el kézjegyével.
2008. október 22.

Hiller István: „Janus Pannonius újratemetésének napján illő a reneszánsz mentalitásról is beszélni”

„Janus Pannonius élete azt is megmutatja, milyen sebességgel terjedt el a reneszánsz életérzés” – mondta Hiller István oktatási és kulturális miniszter a Janus Pannonius Emlékkonferencián tartott előadásában. A tárca vezetője a humanista költő, Janus Pannonius újratemetése alkalmából tett pécsi látogatása során részt vesz a mandulafa-ültetési ceremónián, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság ülésén, valamint a szentmisén és az újratemetési szertartáson is.
2008. október 21.

Több mint 150, jövő februárban induló felsőoktatási szakra lehet jelentkezni - szerdától kapható a tájékoztató kiadvány

Az úgynevezett "keresztféléves képzésre" azok jelentkezhetnek, akik különböző okok miatt februárban kívánják megkezdeni a tanulmányaikat, illetve azok is jelentkezhetnek a meghirdetett mesterképzésekre, akik januárban fejezik be tanulmányaikat az alapszakokon.
2008. október 14.

Segítséggel élők a reneszánsz kiállításon

Fotó: Gordon Eszter
"Az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a Szépművészeti Múzeum a továbbiakban is olyan kiállítások megrendezésén gondolkodik, amely sokakat vonz, tudást, a szabadidő jó és szórakoztató eltöltését nyújtja, és amely a vakok, gyengénlátók, mozgáskorlátozottak számára is élményt, szórakozást nyújt" - jelentette ki Hiller István oktatási és kulturális miniszter hétfőn, a budapesti Szépművészeti Múzeumban megrendezett Reneszánsz a fáraók Egyiptomában című kiállításhoz kapcsolódó tapintható tárlaton. A különleges kiállítást ezen a napon több mint 150 segítséggel élő kereste fel.
2008. október 13.

Magyar-jemeni oktatási, tudományos és kulturális munkatervet írtak alá

yeah_081008_01.jpg
Hiller István oktatási és kulturális miniszter jemeni partnerével, Saleh Ali Basorrah felsőoktatási és tudományos kutatási miniszterrel aláírta a 2009-2011 évekre szóló magyar-jemeni kétoldalú oktatási, tudományos és kulturális munkatervet.
2008. október 9.

Hiller István újabb öt évre nevezte ki Kiss Imrét a MÜPA élére

Művészetek Palotája (fotó: Nándorfi Máté - kultúra.hu)
Hiller István oktatási és kulturális miniszter újabb öt évre kinevezte Kiss Imrét a Művészetek Palotája vezérigazgatójának. A mostani kinevezés egyben annak a munkának is elismerése, amelyet Kiss Imre a Művészetek Palotája élén végzett az intézmény 2004-ben történt megnyitása óta.
2008. október 7.

Illesse őket fejhajtás

Hiller István
"Kell, hogy legyen a búcsúnak, és kell, hogy legyen a megbocsátásnak kultúrája" - mondta Hiller István oktatási és kulturális miniszter a Batthyány-mauzóleumnál, az aradi vértanúk kivégzésének 159. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen. Az eseményen több közjogi méltóság is lerótta kegyeletét a hősi halált halt vértanúk előtt.
2008. október 6.

Elhunyt Marton László

Életének 83. évében elhunyt Marton László. A Munkácsy- és Kossuth-díjas szobrászművészt az Oktatási és Kulturális Minisztérium saját halottjának tekinti. Búcsúztatásáról és temetéséről később intézkednek.
2008. október 6.

Sanghaji delegáció tanulmányozta 10 napon át a magyar oktatási rendszert

Fotó: Gordon Eszter
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium meghívására szeptember 22-én Magyarországra érkezett sanghaji újságíró delegációt kísérő Sanghai Jószolgálat Alapítvány vezetője, Guan Baolong 2000 eurót (több mint 480 ezer forint) ajánlott fel a Tűzoltó Utcai Gyermekklinikának, míg az alapítvány egyik tagja, Yu Xinbao szintén 2000 euróval támogatja a budapesti II. kerületi Idősek Otthonát.
2008. október 1.

Az OKM közleménye a Magyar Nemzet felsőoktatás színvonaláról szóló cikkére reagálva

A Magyar Nemzet keddi számában folytatja a közvélemény félretájékoztatását. A napilapban megjelentekkel ellentétben a felsőoktatás színvonala nem romlik azzal, hogy a jelentkezők nagy többségét felvették valamelyik egyetemre, főiskolára.
2008. szeptember 30.

Hiller István: A Magyar Köztársaság támogatja a többnyelvűségi stratégiát

Fotó: Gordon Eszter
A Magyar Köztársaság támogatja Leonard Orban, az Európai Bizottság többnyelvűségi biztosának többnyelvűséggel kapcsolatos stratégiáját, amely várhatóan novemberben kerül az Európai Unió tanácsülése elé - hangsúlyozta Hiller István oktatási és kulturális miniszter kedden Budapesten, a biztossal közösen tartott sajtótájékoztatón.
2008. szeptember 30.

Hiller István: 2009-ben 17,5 milliárd forint jut tehetséggondozásra

Fotó: Gordon Eszter
"A Nemzeti Tehetség Programnak köszönhetően 2009-ben több mint kétszeresére emelkedik a tehetséggondozásra fordítható összeg" - jelentette be Hiller István oktatási és kulturális miniszter a Magyar Társadalom a Tehetség Szolgálatában címmel megrendezett győri konferencián. 2009-től az állampolgárok is felajánlhatják adójuk 1%-át a Nemzeti Tehetség Program javára.
2008. szeptember 26.

Múzeumok Őszi Fesztiválja

A Múzeumok Őszi Fesztiválján idén országszerte mintegy 110 múzeum több mint 700 programmal várja a látogatókat és a szakembereket szeptember 29. és november 15. között. A Múzeumok Mindenkinek Program (MMP) országos rendezvénysorozatát immár harmadik alkalommal rendezik meg. A Múzeumok Majálisa és a Múzeumok Éjszakája mellett sikerült újabb hagyományt teremteni ezzel, az évente ismétlődő, hosszabb időszakon átívelő fesztivállal, amelyen a látogatók különleges élményt nyújtó, változatos, szórakoztatva oktató programokon vehetnek részt - többnapos rendezvények, családi hétvégék és rendhagyó tanórák keretében.
2008. szeptember 25.

Hiller István főiskolai tanári kinevezéseket adott át

Fotó: Gordon Eszter
"Ki kell használnunk az európai egységes felsőoktatási térség előnyeit" - jelentette ki ünnepi beszédében Hiller István oktatási és kulturális miniszter, aki főiskolai tanári kinevezéseket és rektori megbízási okiratot adott át a Parlamentben.
2008. szeptember 23.

Hiller István: "Az Előadó-művészeti Törvény tervezete közös szakmai munka eredménye"

Fotó: Gordon Eszter
"Ha az Országgyűlés elfogadja az Előadó-művészeti Törvény tervezetét, az Oktatási és Kulturális Minisztérium négy milliárd forintot biztosít a költségvetésből a törvény végrehajtására" - jelentette be Hiller István oktatási és kulturális miniszter a Magyar Dráma Napján az Új Színházban. A szaktárca vezetője a színházi, zenei és táncszakma képviselőinek jelenlétében ismertette a törvényjavaslat tartalmát.
2008. szeptember 21.

Legyen kulturális közünnep a Kulturális Örökség Napjai - 25 millió forint az OKM-től a jövő évi rendezvényre

Fotó: Gordon Eszter
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium jövő évtől 25 millió forinttal támogatja a Kulturális Örökség Napjait (KÖN) - jelentette be Hiller István miniszter a rendezvény megnyitóján. A mostani hétvégén ritkán látható csodálatos kincseinket és műemlékeink rejtett zugait tekinthetik meg térítésmentesen a látogatók országszerte.
2008. szeptember 19.

Az OKM készen áll arra, hogy megtöbbszörözze a Kulturális Örökség Napjai rendezvény támogatását

Fotó: Gordon Eszter
"Ebben a rendezvényben nemcsak fantázia van, hanem nagy-nagy lehetőség is" - mondta Hiller István oktatási és kulturális miniszter a Kulturális Örökség Napjainak idei programját bemutató sajtótájékoztatón. A mostani hétvégén ritkán látható csodálatos kincseinket és műemlékeink rejtett zugait tekinthetik meg térítésmentesen a látogatók országszerte.
2008. szeptember 18.

Örök reneszánsz a Közlekedési Múzeumban

"Ez a kiállítás összefogás nélkül nem valósulhatott volna meg" - mondta megnyitóbeszédében Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium kultúráért felelős államtitkára az Örök reneszánsz - A megújulás technikája című kiállítás megnyitóján. A tárlatot közösen rendezte az integrációra készülő két legnagyobb hazai technikatörténeti közgyűjtemény, a Közlekedési Múzeum és az Országos Műszaki Múzeum a Reneszánsz Év - 2008 alkalmából.
2008. szeptember 18.

Megalakult a Szellemi Kulturális Örökség Magyar Nemzeti Bizottsága

Hiller István oktatási és kulturális miniszter jelenlétében tartotta alakuló ülését a Szellemi Kulturális Örökség Magyar Nemzeti Bizottsága, amelynek elnöki posztját - a tárca vezetőjének felkérésére - Csák Ferenc, az OKM kultúráért felelős államtitkára tölti be.
2008. szeptember 17.

Az OKM reagálása a Magyar Nemzet - "Összeollózták a SuliNova tankönyveit?" - cikkében megjelent, a minisztériumot érintő állításokra

Nem igaz, légből kapott rágalom a Magyar Nemzetnek azon állítása, miszerint az OKM 200 millió forintot ad a "szerzői jogdíjak utólagos rendezésére" az Educatio Kht-nak.
2008. szeptember 10.

Az OKM közleménye az egyházi közoktatási intézmények kiegészítő támogatásáról

A Kormány szeptemberben fogja tárgyalni az egyházi fenntartású közoktatási intézmények kiegészítő támogatásának kiszámításáról szóló rendeletet. A rendelet részleteiről az Oktatási és Kulturális Minisztérium, illetve az iskolafenntartó egyházak szakértői a következő napokban egyeztetnek. A rendelet újdonsága, hogy a kiegészítő támogatást intézménytípusonként fogja meghatározni.
2008. szeptember 8.

Jelentős korszerűsítés indult a felsőoktatásban

A Miskolci Egyetem mai tanévnyitó ünnepségén az oktatási és kulturális miniszter azt mondta: „A diploma önmagában nem elég, szükség van a mögötte lévő valós tudásra is”. Hiller István hangsúlyozta: elkezdődött és tart a felsőoktatás jelentős korszerűsítése, minőségi átalakítása. A tárcavezető a Miskolci Egyetemet a Felsőoktatási minőségi díjával tüntette ki.
2008. szeptember 7.

Hiller István: "A színvonalközpontú magyar felsőoktatás a jövő"

Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem 374. tanévnyitó ünnepségén az oktatási és kulturális miniszter azt mondta: "Lezárult az elmúlt 15 év mennyiségi változása, és a minőség felé fordulunk". Hiller István hangsúlyozta, hogy az elkezdett reformlépések a színvonalközpontú magyar felsőoktatás megteremtését szolgálták és szolgálják.
2008. szeptember 5.

Hiller István: "Legfőbb értékünk a gyermek, a magyar jövő záloga"

"Legfőbb értékünk a gyermek, a magyar jövő záloga" – jelentette ki Hiller István oktatási és kulturális miniszter Battonyán, ahol a Szent István Általános Iskolában megnyitotta a tanévet. A tárca vezetője ezt követően átadta a Román Általános Iskola és Óvoda új épületét. Az intézmény beruházásait összesen 220 millió forinttal támogatta a szaktárca.
2008. szeptember 4.

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok